Home > Νέα > Η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε το αίτημα της Δράμας για τα προβλήματα με το Κτηματολόγιο-Από την ομιλία του βουλευτή Δράμας κ. Νικολαΐδη στη Βουλή

Η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε το αίτημα της Δράμας για τα προβλήματα με το Κτηματολόγιο-Από την ομιλία του βουλευτή Δράμας κ. Νικολαΐδη στη Βουλή

Από την ομιλία του βουλευτή Δράμας κ. Νικολαΐδη στη Βουλή

Η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε

το αίτημα της Δράμας για

τα προβλήματα με το Κτηματολόγιο

 

 

ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ που αφορούν την περιοχή του Νομού Δράμας και το Κτηματολόγιο, αναφέρθηκε στη ομιλία του στη Βουλή, ο βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης.

Η παρέμβαση του Δραμινού βουλευτή, έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με το Κτηματολόγιο, και ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης στη Δράμα, «για τα οποία η κυβέρνηση δεν έλαβε πρωτοβουλία επίλυσης, απαξιώνοντας πολίτες και τοπικούς φορείς», όπως τόνισε.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολαΐδης στάθηκε στην γνωστοποίηση λήξης της προθεσμίας για κατάθεση δηλώσεων κτηματογράφησης για δικαιώματα από χρησικτησία και κληρονομικά πιστοποιητικά, με χρονικό περιθώριο πέντε ημερών μέσα στον περασμένο Αύγουστο.

Σε σχετική επιστολή τους, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας και ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Θράκης έκαναν λόγο για αιφνιδιαστική, πρόχειρη και απαράδεκτη ενημέρωση η οποία ανατρέπει συνολικά τη ρύθμιση περιουσιακών υποθέσεων όπως είχαν δρομολογηθεί μετά από συνεννόηση με δικηγόρους, λογιστές, μηχανικούς και συμβολαιογράφους. Όπως επεσήμαναν στην επιστολή τους οι δύο σύλλογοι, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έντονη οργή, αγανάκτηση και ανασφάλεια από πλευράς των εντολέων τους.

Επίσης, ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε στην αρνητική απάντηση που έλαβε ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας σε αίτημά του για παράταση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων και αιτήσεων διόρθωσης, ενώ την ίδια περίοδο αντιμετωπίστηκε θετικά αντίστοιχο αίτημα στη Ροδόπη.

Τέλος, ο κ. Νικολαΐδης έθεσε το ζήτημα της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας για ακίνητα τα οποία σήμερα κατέχουν ιδιοκτήτες δυνάμει προσυμφώνου ή επικαλούμενοι τίτλο κυριότητας βασισμένο σε έκτακτη χρησικτησία. Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν πολίτες στη Δράμα, αλλά και σε πολλές ακόμη περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Όπως είπε, για την επίλυση του συγκεκριμένου πολύ σημαντικού προβλήματος απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, σε διαφορετική περίπτωση πλήθος ιδιοκτητών με προσύμφωνο οριζόντιας ιδιοκτησίας κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους.

Ανέφερε ακόμα ο ίδιος, ότι, τόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δήλωσαν αναρμόδια για το ζήτημα και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα με τους πολίτες που κινδυνεύουν να χάσουν τις ιδιοκτησίες τους παραμένει και για αυτό από την πλευρά μας συνεχίζουμε την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν τα δύο Υπουργεία να συντονιστούν».

Συνολικά για το νομοσχέδιο ο Δραμινός βουλευτής σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει ως στόχο να ολοκληρώσει άρον-άρον τις εργασίες για το Κτηματολόγιο χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν και τα οποία μέχρι πρότινος επιλύονταν πριν από την οριστική ανάρτηση με τη συμμετοχή των πολιτών». Ακόμη, ο κ. Νικολαΐδης τόνισε ότι το νομοσχέδιο «υπηρετεί τις επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης και στέκεται πολύ μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας όσον αφορά την κτηματογράφηση».

Απαντώντας στον κ. Νικολαΐδη, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυρανάκης επέδειξε δυσανεξία στην κριτική, όπως αυτή προέρχεται μέσα από την ίδια την κοινωνία, λόγω λαθών και παραλείψεων της κυβέρνησης.

Αντί να αξιοποιήσει τις τεκμηριωμένες αντιπολιτευτικές θέσεις και τις ουσιαστικές προτάσεις, ο κ. Κυρανάκης επέλεξε να πορευτεί στον δρόμο της αλαζονείας, επιβεβαιώνοντας με την στάση του ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αποκομμένη από τα προβλήματα της κοινωνίας.