Home > νέα > Προχωρούν οι διαδικασίες για τη νέα ΣΒΑΑ του Δήμου Δράμας  ► Αναμένονται τα κοστολόγια από τα έργα της ΔΕΥΑΔ, της ΔΕΔΑ και της ΔΕΔΔΗΕ

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη νέα ΣΒΑΑ του Δήμου Δράμας  ► Αναμένονται τα κοστολόγια από τα έργα της ΔΕΥΑΔ, της ΔΕΔΑ και της ΔΕΔΔΗΕ

Προχωρούν οι διαδικασίες για

τη νέα ΣΒΑΑ του Δήμου Δράμας

 ► Αναμένονται τα κοστολόγια από τα έργα της ΔΕΥΑΔ, της ΔΕΔΑ και της ΔΕΔΔΗΕ

► Με χρηματοδότηση 14 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ ΑΜΘ η πρώτη φάση

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΝΕΟ έργο της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας, αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα έργα που θα υλοποιηθούν στο κέντρο της πόλης της Δράμας.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο έργο, που θα αλλάξει την όψη του κεντρικού πυρήνα της Δράμας, δίνοντας μια διαφορετική εικόνα για τα επόμενα τουλάχιστον 50 χρόνια και παραπάνω, και είναι από αυτά που τοποθετούν μια πόλη σε ένα νέο και διαφορετικό μέλλον.

Η νέα Στρατηγική Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη περιλαμβάνει την πλήρη αλλαγή της πλατείας Ελευθερίας, του δημοτικού κήπου και μέρους της οδού Εθνικής Αμύνης από την πλατεία μέχρι και τη διασταύρωσή της με την οδό Πατρ. Διονυσίου.

Το έργο αποτελείται από 11 επιμέρους έργα, ενώ η έγκριση των επιμέρους πράξεων της ΣΒΑΑ, θα γίνει με αξιολόγηση σύμφωνα με το Εγκεκριμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου.

Αυτή την ώρα, το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης με χρηματοδότηση 14 εκατ. ευρώ, για την πρώτη φάση. Η συνέχεια θα είναι να αναζητηθεί χρηματοδότη για τη δεύτερη φάση, άλλα 10 – 12 εκατ. ευρώ.

Εν αναμονή κοστολογίων

Που βρισκόμαστε όμως αυτή την ώρα σε σχέση με την πρώτη φάση και πώς προχωράει αυτή;

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Π.Τ.», αναμένονται οι μελέτες και τα κοστολόγια από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Δήμου Δράμας, από τη Δημόσια Επιχείρηση Διαχείρισης Αερίου (ΔΕΔΑ) για το έργο με το φυσικό αέριο, καθώς και από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Μόλις αυτά ολοκληρωθούν και είναι έτοιμοι οι προϋπολογισμοί τους, το έργο θα μπορέσει να περάσει στην επόμενη φάση για να προχωρήσει. Φυσικά, όπως ίσως καταλαβαίνουν οι αναγνώστες μας, όλα αυτά θα πρέπει να οριστικοποιηθούν και στη συνέχεια να γίνουν οι προκηρύξεις των έργων για την ανάληψή τους από τους αναδόχους εργολάβους, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι παραπάνω εταιρείες έχουν να υλοποιήσουν ένα σημαντικό έργο η κάθε μια από μόνη της. Προκειμένου να διαμορφωθεί το σύνολο του έργου, θα πρέπει πρώτα να περαστεί το νέο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης από τη ΔΕΥΑ Δράμας, να περάσει όλο το δίκτυο του φυσικού αερίου και να ολοκληρωθεί στην περιοχή παρέμβασης, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει στην οριστική υπογειοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου της περιοχής παρέμβασης. Ό,τι είχε προηγηθεί εν ολίγοις και στην περίπτωση του 1ου ΣΒΑΑ της Δράμας, στην περιοχή παρέμβασης της οδού 19ης Μαΐου.

Και αυτό σημαίνει ότι είναι ένα έργο, που όταν αρχίσει, θα απαιτήσει την υπομονή όλων μας.

Τι περιλαμβάνει

Επί της ουσίας, η νέα ΣΒΑΑ του Δήμου Δράμας, αποτελεί συνέχεια της παρέμβασης στην περιοχή της 19ης Μαΐου, με στόχο να αλλάξει πλήρως ο κεντρικός πυρήνας της πόλης. Στόχος του, είναι να συμβάλει στη βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής, να προσδώσει καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων, ενώ θα βοηθήσει δραστικά στην οικονομία της πόλης καθώς και στην ανάδειξη της Δράμας σε μια βιώσιμη, ανθεκτική και ελκυστική πόλη για να ζεις, να δημιουργείς και να ευημερείς.

Περιοχή παρέμβασης είναι η πλατεία Ελευθερίας, ο δημοτικός κήπος και μέρος της οδού Εθνικής Αμύνης από την πλατεία μέχρι και τη διασταύρωση με την οδό πατρ. Διονυσίου.

Σε γενικό πλαίσιο, αν και το έχουμε δημοσιεύσει και παλαιότερα, το έργο περιλαμβάνει την πλήρη ανανέωση του κέντρου της πόλης και συγκεκριμένα την πλατεία Ελευθερίας, η οποία θα ενωθεί νότια με το Δημοτικό Κήπο, ο οποίος επίσης θα αλλάξει ριζικά μέχρι και το σημείο όπου τέμνεται με την οδό Πατριάρχου Διονυσίου, καθώς και πλήρη διαμόρφωση της οδού Εθνικής Αμύνης, από την πλατεία μέχρι το ύψος που τελειώνει ο Δημοτικός Κήπος.

Στην πλατεία Ελευθερίας δημιουργείται ένας χώρος ανοικτός με πρόσβαση από όλους τους δημότες, όπου οι κάτοικοι θα μπορούν ξανά να συναντιούνται και να βιώνουν την κοινωνική, εμπορική και πολιτιστική ζωή και να συμμετέχουν σε δράσεις ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

Η πλατεία ενώνεται με τους γύρω δρόμους και ευρύτερα με το Δημοτικό Κήπο, ενώ ενισχύονται και οι φυτεύσεις των δέντρων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Η οδός Εθνικής Αμύνης στενεύει για τα οχήματα, δημιουργώντας τις συνθήκες ώστε οι πολίτες να κινούνται ξανά πεζή στο κέντρο ενισχύοντας έτσι και την εμπορική κίνηση της περιοχή. Τα πεζοδρόμια επί της Εθνικής Αμύνης επεκτείνονται διευκολύνοντας την προσβασιμότητα και κάνοντάς τα πιο ασφαλή για την κίνηση των πεζών. Περιορίζεται ο χώρος που καταλαμβάνει η κίνηση των οχημάτων, ώστε να περιοριστεί η ταχύτητα των οχημάτων και να μειωθεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Όσον αφορά στο Δημοτικό Κήπο θα υπάρξει και εκεί μια πλήρης αναμόρφωση, με στόχο την ένωσή του με την πλατεία Ελευθερίας, αυξάνονται οι χώροι πρασίνου με επιλεγμένες φυτεύσεις, δημιουργούνται γωνίες για αναψυχή, ενώ θα ενταχθούν νέες διαδρομές και μονοπάτια, στα οποία θα αναδεικνύεται το στοιχείο του νερού μέσα από διάφορες μορφές.