Home > Πρώτο Θέμα > Πίστωση χρόνου μέχρι την Παρασκευή ζήτησε η διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας για την σωστή κάλυψη των εφημεριών  Μιλάει στον «Π.Τ.» η Νεφρολόγος του Νοσοκομείου κα. Κιόρτεβε

Πίστωση χρόνου μέχρι την Παρασκευή ζήτησε η διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας για την σωστή κάλυψη των εφημεριών  Μιλάει στον «Π.Τ.» η Νεφρολόγος του Νοσοκομείου κα. Κιόρτεβε

Πίστωση χρόνου μέχρι την Παρασκευή

ζήτησε η διοίκηση του Νοσοκομείου

Δράμας για την σωστή κάλυψη των εφημεριών

 Μιλάει στον «Π.Τ.» η Νεφρολόγος του Νοσοκομείου κα. Κιόρτεβε

► Δύο ειδικοί γιατροί έχουν ήδη καταθέσει τις παραιτήσεις τους και αναμένονται άλλοι δέκα

► Σε αναμονή παραιτήσεων και πέντε ειδικευόμενοι της Καρδιολογικής Κλινικής

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΡΑΓΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΗ παραμένει η κατάσταση στο Νοσοκομείο Δράμας, καθώς 12 ειδικοί γιατροί ειδικοτήτων του Παθολογικού Τομέα, έχουν έτοιμες στα χέρια τις παραιτήσεις τους.

Όπως αναφέραμε και στο χθεσινό φύλλο του «Π.Τ.», από την Παρασκευή, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας, έβγαλε εντολή εντέλλεσθε για 12 γιατρούς ειδικοτήτων του Παθολογικού Τομέα (Καρδιολόγους, Νεφρολόγους, Νευρολόγους, Πνευμονολόγους), οι οποία καλούνται να καλύψουν τις εφημερίες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί γιατροί έχουν επισημάνει ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, ενώ ήδη από τη Δευτέρα είχαν ετοιμάσει τις παραιτήσεις τους, αν η διοικήτρια του Νοσοκομείου δεν ανακαλούσε το εντέλλεσθε.

Έτσι, το μεσημέρι της Τρίτης 8 Οκτωβρίου, χθες, υπήρξε συνάντηση της διοικήτριας κας. Καρατζόγλου, με το Σύλλογο Νοσοκομειακών Ιατρών Δράμας και τους ιατρούς που έχουν κληθεί να καλύψουν τα κενά.

Η συνάντηση αυτή κράτησε δύο ώρες και το κλίμα της συζήτησης ήταν αρκετά έντονο. Αυτό που τελικά έγινε, ήταν η διοικήτρια να ζητήσει μια παράταση χρόνου μέχρι και μεθαύριο Παρασκευή προκειμένου να διαμορφωθεί διαφορετικά η κατάσταση και να καλυφθούν «με πιο σωστό τρόπο οι εφημερίες αυτές».

Μιλώντας στον «Π.Τ.», η ιατρός του Νοσοκομείου Δράμας, Νεφρολόγος κα. Παρθένα Κιόρτεβε και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών Δράμας, η οποία έχει κληθεί και η ίδια με το εντέλλεσθε, σημειώνει ότι η συνάντηση έγινε σε έκρυθμη κατάσταση και ότι η απόφαση των 12 γιατρών να δηλώσουν ομαδική παραίτηση, «έχει θορυβήσει τη διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης καθώς και το Υπουργείο Υγείας».

Όπως μας λέει η ίδια, «η διοίκηση ζήτησε πίστωση χρόνου μέχρι την Παρασκευή, καθώς από την 4η ΥΠΕ και το Υπ. Υγείας, της υποσχέθηκαν ότι θα προσπαθήσουν να καλύψουν με τον σωστό τρόπο τις εφημερίες της Παθολογικής».

Ερωτώμενη τι σημαίνει «με το σωστό τρόπο», εξηγεί ότι «θα πρέπει να εφημερεύουν οι Παθολόγοι και οι Γενικοί Γιατροί. Όχι αλλότριες ειδικότητες, όχι αντιποίηση ειδικότητας και όχι δύο εφημερίες την ίδια μέρα σε δύο διαφορετικά τμήματα».

Εν αναμονή…

Όπως τονίζει η κα. Κιόρτεβε, η ίδια, όσο και ο Πνευμονολόγος κ. Kωνσταντινίδης, έχουν ήδη καταθέσει τις παραιτήσεις τους «και οι υπόλοιποι 10 γιατροί, θα δείξουν περισσότερη υπομονή μέχρι την Παρασκευή. Αν μέχρι τότε δεν αποσυρθεί το εντέλλεσθε και δεν βρεθεί ο σωστός τρόπος λειτουργίας για το Νοσοκομείο Δράμας, θα υποβάλουν και οι υπόλοιποι 10 τις παραιτήσεις τους».

Αναφορικά με τους πέντε ειδικευόμενους της Καρδιολογικής Κλινικής, και εκείνοι βρίσκονται στην ίδια ακριβώς κατάσταση περιμένοντας τις θέσεις της διοίκησης. Όπως τονίζει η κα. Κιόρτεβε, «περιμένουμε πρώτα να αποσυρθεί το εντέλλεσθε για τους ειδικευόμενους, γιατί είναι μια διαφορετική κατηγορία εργαζομένων. Δεν είναι μόνιμοι εργαζόμενοι αλλά με σύμβαση. Οπότε αν παραιτηθούν λύεται αυτοδίκαια η σύμβαση. Οι μόνιμοι έχουμε τη δυνατότητα να περιμένουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία (σ.σ. της παραίτησής τους) για ένα μήνα».

Σημειώνει μάλιστα χαρακτηριστικά η ίδια ότι, «τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοί μου, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στις παραιτήσεις μας, αν δεν αποσυρθεί το εντέλλεσθε και δεν καλυφθούν σωστά οι εφημερίες».

Η επιστολή των ειδικευόμενων

Σε μια δισέλιδη  επιστολή τους που απέστειλαν στην Διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας καθώς και στη Διεύθυνση Διοικητικής Υπηρεσίας, οι πέντε ειδικευόμενοι της Καρδιολογικής Κλινικής, αναφέρονται στην κατάσταση που επικρατεί και μιλάνε για «άστοχες και ανεπαρκείς αποφάσεις», «που δεν θα μπορούσαν να μην αφορούν και τους ειδικευόμενους ιατρούς. Ως ειδικευόμενοι ιατροί Καρδιολογίας στο Γ.Ν. Δράμας, «εντελλόμαστε» κατά τη διάρκεια της εφημερίας μας ως καρδιολόγοι να καλύπτουμε και το Παθολογικό ΤΕΠ “εάν και εφόσον κριθεί απαραίτητο”. Η απόλυτη απαξίωση των ειδικευόμενων! Η διαδικασία εκπαίδευσης και απόκτησης ιατρικής ειδικότητας και συγκεκριμένα της Καρδιολογίας στην οποία ασκούμαστε, απαιτεί πλήρη εγρήγορση και απόλυτη προσήλωση».

Όπως αναφέρουν επίσης, «απαιτούνται άμεσες και υπεύθυνες λύσεις από ανθρώπους του χώρου που έχουν επίγνωση της “πρώτης γραμμής” και δεν αποφασίζουν πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων τους. Σας καλούμε άμεσα να ανακαλέσετε τις παραπάνω αποφάσεις σας. Διαφορετικά, με λύπη και υπευθυνότητα, ενημερώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα παραιτηθούμε για να συνεχίσουμε την εκπαίδευσή μας στην ειδικότητα, σε Νοσοκομεία που οι διοικούντες δεν θα μπαίνουν εμπόδιο σε αυτήν».