Home > νέα > Τα Τμήματα του ΔΠΘ στη Δράμα υποδέχθηκαν τους πρωτοετείς φοιτητές τους Μιλάνε στον «Π.Τ.» η κα. Μιχαλοπούλου μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΔΠΘ και οι πρόεδροι των δύο Τμημάτων κ.κ. Παπαδόπουλος και Μάμαλης

Τα Τμήματα του ΔΠΘ στη Δράμα υποδέχθηκαν τους πρωτοετείς φοιτητές τους Μιλάνε στον «Π.Τ.» η κα. Μιχαλοπούλου μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΔΠΘ και οι πρόεδροι των δύο Τμημάτων κ.κ. Παπαδόπουλος και Μάμαλης

Τα Τμήματα του ΔΠΘ

στη Δράμα υποδέχθηκαν

τους πρωτοετείς φοιτητές τους

Μιλάνε στον «Π.Τ.» η κα. Μιχαλοπούλου μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΔΠΘ και οι πρόεδροι των δύο Τμημάτων κ.κ. Παπαδόπουλος και Μάμαλης

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ γνωστό, ήδη από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα στα δύο πανεπιστημιακά Τμήματα της Δράμας: στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και στο Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας.

Πλέον, από τις αρχές του 2024, τα δύο Τμήματα της Δράμας έχουν ενταχθεί στην κεντρική διαχείριση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και είναι η τελευταία χρονιά κατά την οποία θα λειτουργούν με τα παρόντα Τμήματα.

Από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά του 2025 – 2026, το Τμήμα της Δασολογίας μετονομάζεται σε Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας και το Αγροτικής Βιοτεχνολογίας, σε Αμπελουργίας και Οινολογίας.

Πλέον, όπως ήδη έχει δημοσιεύσει η εφημερίδα μας με πρόσφατες δηλώσεις του πρύτανη του ΔΠΘ κ. Μάρη στον «Π.Τ.», ήδη έχουν κατατεθεί τα νέα προγράμματα σπουδών και αναμένεται η έγκρισή τους στη συνέχεια.

Στο πλαίσιο της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς 2024 – 2025, τα δύο πανεπιστημιακά Τμήματα της Δράμας, πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης 10 Οκτωβρίου (χθες), μια μικρή γιορτή υποδοχής των πρωτοετών, όπου μίλησαν τόσο η κα. Μιχαλοπούλου μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου, όσο και οι δύο πρόεδροι των Τμημάτων, κ. Αντώνης Παπαδόπουλος και κ. Σπυρίδωνας Μάμαλης.

Για την υποδοχή των πρωτοετών, αλλά και γενικότερα για τα δύο Τμήματα της Δράμας και το Δημοκρίτειο, μίλησαν στον «Π.Τ.» η κα. Μιχαλοπούλου, ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Μάμαλης. Στην εκδήλωση, για λόγους εκτάκτων υποχρεώσεων, ο πρύτανης του ΔΠΘ κ. Μάρης δεν μπόρεσε τελικά να παραβρεθεί.

Μιχαλοπούλου: Μια νέα χρονιά με προκλήσεις

Στις δηλώσεις της αρχικά η κα. Μιχαλοπούλου, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΔΠΘ, και contineitor του Ευρωπαϊκού Κόμβου για τον Ψηφιακό και Πράσινο Μετασχηματισμό στην Αγροδιατροφή και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Emmerge, σημειώνει ότι η εκδήλωση της υποδοχής των πρωτοετών, «είναι μια ευκαιρία να γνωριστούμε από κοντά μαζί τους, και να τους δώσουμε από κοινού την εικόνα και την προοπτική που δημιουργείται γι’ αυτούς και για το μέλλον τους με τη φοίτησή τους στα δύο Τμήματα της Δράμας».

Όπως σημείωσε, «κάθε χρόνο, ξεκινάει η νέα χρονιά με τις προκλήσεις της, με τον σχεδιασμό που έχει κάνει το Τμήμα, αλλά ταυτόχρονα και τις δράσεις που το Πανεπιστήμιο ετοιμάζει για τα Τμήματά του».

Η ίδια, αναφέρθηκε «στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Emmerge του οποίου είμαστε πλέον μέλος (σ.σ. το ΔΠΘ), μια ευρωπαϊκή συμμαχία, η οποία θα ξεκινήσει από την 1 Ιανουαρίου 2025 και θα δώσει στους φοιτητές μας και στους συναδέλφους, τη δυνατότητα να συνεργαστούν στοχευμένα με άλλα οκτώ Πανεπιστήμια της Ευρώπης».

Αναφέρθηκε επίσης «στις δράσεις του Πανεπιστημίου που έχουν να κάνουν με τον ευρωπαϊκό ψηφιακό κόμβο για την καινοτομία που τρέχει το ΔΠΘ όπου και τα δύο Τμήματα μπορούν να έχουν σημαντικό κομμάτι σ’ αυτή την προσπάθεια, αλλά και για όλες τις δυνατότητες που παρέχει το ΔΠΘ στους φοιτητές του, ώστε να συνδεθούν με τις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη, στην έρευνα και στο γνωστικό πεδίο με το οποίο ειδικεύονται».

Σε ερώτηση του «Π.Τ.» σχετικά με τις αλλαγές που γίνονται στα δύο Τμήματα της Δράμας και θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά, η κα. Μιχαλοπούλου τονίζει: «Φέτος είμαστε στην τελευταία χρονιά με την οποία υποδεχόμαστε, με το υφιστάμενο πρόγραμμα σπουδών, τους πρωτοετείς. Οι συνάδελφοι έχουν προετοιμάσει, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία, έτσι ώστε να ξεκινήσει η πιστοποίηση των νέων προγραμμάτων σπουδών, που του χρόνου τέτοια μέρα, θα μας βρει να υποδεχόμαστε τους φοιτητές με ένα καινούριο πλαίσιο. Αυτή η δουλειά έχει ήδη γίνει και έχει και άλλα στάδια να ακολουθήσουμε. Είναι μια δουλειά που αφορά τα δύο Τμήματα, αφορά την μετεξέλιξη του Πανεπιστημίου την επόμενη μέρα. Δεν αφορά μόνο τη Δράμα, αλλά έχουμε αλλαγές σε όλο το φάσμα και τις επτά πόλεις που εδρεύει πλέον το Πανεπιστήμιο».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «είναι σημαντικό που μέσα από τέτοιες δράσεις, μπορούμε να αποκτήσουμε και να ενισχύσουμε την περιφερειακή μας συνείδηση ως Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης, μια Περιφέρεια – ένα Πανεπιστήμιο».

Πιθανότητα τρίτου Τμήματος στη Δράμα

Αναφορικά με το αν υπάρχει στα σχέδια του Πανεπιστημίου η προσθήκη ενός τρίτου Τμήματος στη Δράμα, η κα. Μιχαλοπούλου τόνισε ότι «αυτό είναι κάτι που αφορά την επόμενη μέρα. Εμείς θέλουμε να ενδυναμώσουμε τα υφιστάμενα τμήματα. Έχουμε να στελεχώσουμε τα δύο Τμήματα και να δούμε πραγματικά τι προοπτικές δημιουργούνται. Αυτό είναι κάτι που κάνουμε πάντα σε συνεργασία με τις ακαδημαϊκές μονάδες. Οπότε, η προοπτική είναι, να μεγαλώσουμε, να εξελιχθούμε, να συνεργαστούμε ακόμα περισσότερο με την τοπική οικονομία και κοινωνία και μαζί να δούμε ποιες είναι επόμενες δράσεις που μπορούμε να περιμένουμε για τη Δράμα αλλά και για όλο το Πανεπιστήμιο. Η κάθε πόλη έχει μια ιδιαιτερότητα. Και πρέπει να ενισχύουμε αυτή την ιδιαιτερότητα και να λειτουργήσει συμπληρωματικά και με τις υπόλοιπες πόλεις – Τμήματα του Πανεπιστημίου».

Από αριστερά ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος κ. Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας κ. Μάμαλης και το μέλος της Συμβουλίου Διοίκησης του ΔΠΘ κα. Μιχαλοπούλου.

Παπαδόπουλος: Ορόσημο ο Σεπτέμβριος του 2025

Με δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος κ. Παπαδόπουλος, σημειώνει αρχικά ότι «προσπαθούμε σήμερα να δουλεύουμε σταθερά και μεθοδικά ώστε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του Πανεπιστημίου, αν και όπως έχει πει  κι άλλες φορές, για εμάς πλέον το μεγάλο στοίχημα είναι η επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, γιατί όπως γνωρίζετε το Τμήμα μας μετά την ένταξή μας στο Δημοκρίτειο, αλλάζει τίτλο και μετονομάζεται σε Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας».

Όπως σημειώνει, «όλες μας οι ενέργειες από εδώ και πέρα είναι το στήσιμο του νέου Τμήματος, με σκοπό την προσέλευση φοιτητών στην πόλη της Δράμας».

Στη διαπίστωση του «Π.Τ.» ότι φέτος ξεκινάμε με καλές προϋποθέσεις, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι «έχουμε πολύ καλές προϋποθέσεις. Για να είμαστε ειλικρινείς ο αριθμός των  φοιτητών δεν είναι πολύ μεγάλος, είναι ο αναμενόμενος τα τελευταία χρόνια και κυρίως με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, είμαστε όμως καλά. Στόχος μας πάντως είναι το επόμενο νέο Τμήμα. Ο Σεπτέμβριος του 2025, θα είναι για εμάς ένας μήνας ορόσημο, ένας μήνας κλειδί».

Μάμαλης: Το μοναδικό Τμήμα που βγάζει Γεωπόνους με ειδικότητα στην Οινολογία

Ο πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας κ. Μάμαλης, αναφερόμενος στην υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών, σημειώνει ότι «είναι οι τελευταίοι φοιτητές που εισάγονται με τον τίτλο αυτό του Τμήματος. Είναι φοιτητές οι οποίοι έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, θα ακολουθήσουν ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών που είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες τις τοπικής και της ελληνικής οικονομίας, θα πάρουν εφόδια τα οποία θα τους επιτρέψουν να είναι ανταγωνιστικοί στο εργασιακό τους περιβάλλον, καθώς έχουμε την τύχη να είμαστε το μοναδικό Τμήμα, που βγάζει Γεωπόνους με ειδικότητα στην Οινολογία, πράγμα που θα τους δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά της Οινολογίας».

Όπως τόνισε μάλιστα  ο κ. Μάμαλης, «τα τελευταία χρόνια περάσαμε δύσκολες στιγμές, οι οποίες ακόμα και σήμερα έχουν τις επιπτώσεις τους. Πιστεύω όμως, ότι, με την ένταξη νέων μελών ΔΕΠ στο Τμήμα μας, (βγήκαν ήδη δύο θέσεις και βρίσκεται σε εξέλιξη και τρίτη θέση), θα δυναμώσουμε το Τμήμα και θα μπορέσουμε να το καταστήσουμε αυτοδύναμο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και σε άλλες δράσεις, όπως η διοργάνωση μεταπτυχιακών σπουδών».