Από τη ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας
Αποτελεσματική προστασία
της καλλιέργειας βαμβακιού
από το πράσινο σκουλήκι
ΣΤΗ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ της καλλιέργειας του βαμβακιού από το πράσινο σκουλήκι, αναφέρεται δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων, που εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ΠΕ Δράμας.
Όπως αναφέρεται έχει ήδη αποδειχθεί ότι υπάρχει εγκατεστημένος πληθυσμός του πράσινου σκουληκιού στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι το έντομο διαχειμάζει τοπικά.
Η εμφάνιση του εντόμου στις βαμβακοφυτείες εξαρτάται από τον πληθυσμό των νυμφών που διαχειμάζουν στο έδαφος. Η διαχείρισή τους είναι κρίσιμη για τον περιορισμό των προσβολών την επόμενη χρονιά.
Επίσης, κατά την φετινή χρονιά διαπιστώθηκαν για πρώτη φορά αξιόλογες συλλήψεις ρόδινου σκουληκιού στην ΠΕ Δράμας. Δεν διαπιστώθηκαν σημαντικές προσβολές, ωστόσο εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν είναι δυνατόν το έντομο να εγκατασταθεί στην περιοχή. H διαχείμαση τού ρόδινου σκουληκιού γίνεται με την μορφή της προνύμφης σε διάπαυση μέσα στα εναπομείναντα καρύδια και βαμβακοστελέχη όπως και στις ρωγμές τού εδάφους.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο της ΔΑΟΚ ΠΕ Δράμας, μετά την συγκομιδή, συνιστάται να γίνει στελεχοκοπή και θρυμματισμός των υπολειμμάτων της καλλιέργειας με καταστροφέα. Άροση τού εδάφους (όργωμα με αναστροφή) σε βάθος 20 έως 25 εκατοστών σε όλα τα χωράφια που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας που θα ακολουθήσει.
Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνονται: 1. Η μεταφορά μέρους τού πληθυσμού των εντόμων στην επιφάνεια και η έκθεσή τους σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. 2. Η μεταφορά μέρους τού πληθυσμού των εντόμων σε μεγαλύτερα βάθη με επακόλουθο τη μηχανική αδυναμία εξόδου των ενηλίκων την άνοιξη. 5. Η καταστροφή των διόδων εξόδου των ενηλίκων (διαδρομές που έχουν ήδη δημιουργήσει στο έδαφος οι προνύμφες τελευταίου σταδίου λίγο πριν νυμφωθούν). 6. Ενσωμάτωση των καλλιεργητικών υπολειμμάτων στο έδαφος και επιτάχυνση της αποικοδόμησής τους. 7. Έτσι αποτρέπεται και η παραμονή στο έδαφος μολυσμάτων ασθενειών όπως της βακτηριακής σήψης τού βαμβακιού.
Ιδιαίτερη επιμέλεια χρειάζεται να δείξουν οι καλλιεργητές των οποίων τα εδάφη είναι βαριά (αργιλώδη). Εκεί για την καλύτερη αποικοδόμηση συνιστάται η χορήγηση 2-3 μονάδων αζώτου (αμμωνιακής ή ουρικής μορφής) πριν το όργωμα.
Οι μετασυλλεκτικές καλλιεργητικές επεμβάσεις, εφόσον εφαρμόζονται από το σύνολο των
καλλιεργητών, αποτελούν: σημαντικό τρόπο ελέγχου τού πράσινου σκουληκιού, σημαντικό παράγοντα αποτροπής της ανάπτυξης ανθεκτικότητας τού πράσινου σκουληκιού στα χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα, και επίσης τον σημαντικότερο τρόπο καταπολέμησης τού ρόδινου σκουληκιού, καθώς και αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης επανεμφάνισης της βακτηριακής σήψης στο βαμβάκι.