Home > νέα > Στη δράση «Ανοικτά Μουσεία» συμμετέχει το Πνευματικό Κέντρο Δοξάτου-Στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Via Egnatia

Στη δράση «Ανοικτά Μουσεία» συμμετέχει το Πνευματικό Κέντρο Δοξάτου-Στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Via Egnatia

Στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Via Egnatia

Στη δράση «Ανοικτά

Μουσεία» συμμετέχει

το Πνευματικό Κέντρο Δοξάτου

 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ είναι η συμβολή της δράσης «Ανοικτά Μουσεία και πολιτιστικοί χώροι» στο Νομό Δράμας, η οποία θα υλοποιηθεί στο Νομό Δράμας, στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Via Egnatia, από 18 έως 21 Οκτωβρίου.

Ο «Π.Τ.» έχει ήδη δημοσιεύει το συνολικό πρόγραμμα, όμως έχει ετοιμάσει και μερικά μικρά αφιερώματα για ορισμένους από τους χώρους αυτούς.

Στο σημερινό δημοσίευμα, αναφερόμαστε στο Πνευματικό Κέντρο του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Δοξάτου, το οποίο θα είναι επισκέψιμο για το κοινό από 18 έως 21 Οκτωβρίου, και τις ώρες από 10.00-12.00 και 18.00-20.00).

Τι μπορεί όμως να δει κάποιος στο Πνευματικό Κέντρο Δοξάτου;

Το Πνευματικό Κέντρο Δοξάτου φιλοξενεί ιστορικά και λαογραφικά εκθέματα, μόνιμη πινακοθήκη και δανειστική βιβλιοθήκη, ως αποτέλεσμα 40 χρόνων πορείας του συλλόγου.

Στις μόνιμες εκθέσεις του, εξελίσσεται όλη η ιστορία του Δοξάτου, η οποία βασίζεται κυρίως στις τρεις Βουλγαρικές Κατοχές, καθώς και στην κοινωνική, πολιτιστική και πνευματική ζωή του τόπου.

Το Πνευματικό Κέντρο Δοξάτου, στεγάζεται σε ένα τριώροφο διατηρητέο κτίριο που βρίσκεται στο κέντρο της κωμόπολης. Αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα και είναι από τα παλαιότερα και ελάχιστα κτίρια που διασώθηκαν από την ολέθρια καταστροφή και τη φωτιά που ξέσπασε στο Δοξάτο κατά το 1913. Εξ ου και τα γεγονότα εκείνης της αποφράδας ημέρας, στις 30 Ιουνίου 1913, μια μέρα πριν από την απελευθέρωση της Δράμας από τον Νικόλαο Μιχαλόπουλο (Αρκαδικό), τα τελευταία χρόνια ονομάζονται και ως «ολοκαύτωμα του Δοξάτου».

Το κτίριο αποτελούσε την κατοικία της οικογένειας Χατζηαργυριάδη, ενός σημαντικού καπνέμπορα της περιοχής και της εποχής εκείνης. Για πολλά χρόνια είχε εγκαταλειφθεί και είχε περιπέσει σε άσχημη κατάσταση. Το κτίριο αποκτήθηκε από το Δήμο Δοξάτου από τον αείμνηστο δήμαρχο Χρήστο Φουτσιτζή το 2001 και ξεκίνησε η ανακαίνισή του με χρηματοδότηση ενός σχετικού προγράμματος.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν επί δημαρχίας του αείμνηστου δημάρχου Δοξάτου, Νίκου Παπαδόπουλου και από το 2007 φιλοξενείται και στεγάζεται σ’ αυτό ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος (Π.Μ.Σ.) Δοξάτου μαζί με τις μόνιμες εκθέσεις.

Οι εκθέσεις

Στις μόνιμες εκθέσεις του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Δοξάτου και του Πνευματικού Κέντρου, μπορεί κανείς να δει όλη την ιστορία του Δοξάτου, η οποία βασίζεται κυρίως στις τρεις βουλγαρικές κατοχές, όπως και την κοινωνική, πολιτιστική, αλλά και πνευματική ζωή του τόπου.

Στο ισόγειο χώρο, στεγάζονται οι τρεις σημαντικές νεότερες ιστορικές περίοδοι του Δοξάτου, που αφορούν τις βουλγαρικές κατοχές του 1912 – 1913, του 1916 – 1918 και του 1941 – 1944.

Όσον αφορά την περίοδο της πρώτης βουλγαρικής κατοχής και τις σφαγές και το κάψιμο του χωριού το 1913, υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Το 2013, ο Π.Μ.Σ. αγόρασε τα δικαιώματα χρήσης των φωτογραφιών από την Γεννάδιο Βιβλιοθήκη για να μπορεί να τις χρησιμοποιεί. Σημαντική ήταν επίσης και η προσφορά σε φωτογραφικό υλικό, δημοσιεύματα και άλλα ντοκουμέντα της περιόδου του 1913, των κ. Στράτου Κασμερίδη, Μιχάλη Βαβουλίδη, κα. Χριστίνας Βαμβούρη και του αείμνηστου προέδρου της Φιλοτελικής Εταιρείας Δράμας, Θανάση Κάζη, τα οποία εκτίθενται στο χώρο.

Πινακοθήκη και δανειστική βιβλιοθήκη

Στον πρώτο όροφο, υπάρχει μόνιμη πινακοθήκη και δανειστική βιβλιοθήκη. Η δανειστική βιβλιοθήκη λειτουργεί καθαρά σε εθελοντική βάση από φίλους και μέλη του Συλλόγου και περιλαμβάνει περίπου 4.000 τίτλους. Ορισμένα απ’ αυτά τα βιβλία, αντιστοιχούν σε παλιές και σπάνιες εκδόσεις, ενώ άλλοι νεότεροι τίτλοι βιβλίων, ανταποκρίνονται στις καθημερινές ανάγκες των αναγνωστών.

Όσον αφορά την πινακοθήκη, πρόκειται επίσης για μια μόνιμη έκθεση πινάκων, η οποία φιλοξενεί ζωγραφικά έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της πινακοθήκης έγινε χάρη στις ενέργειες της συμπολίτισσάς κας Μαίρης Καρατζόγλου, η οποία ζει στην Αθήνα. Η ίδια, πλησίασε αρκετούς καλλιτέχνες ώστε να δωρίσουν έργα τους για να δημιουργηθεί αυτή η έκθεση.

Έργα του Γιάννη Νάνου

Η τελευταία και πιο καινούρια αίθουσα, δημιουργήθηκε χάρη στη δωρεά του Δραμινού επιχειρηματία κ. Άρη Θεοδωρίδη και αφορά αποκλειστικά έργα και πίνακες του Δραμινού Αρχιτέκτονα και ζωγράφου Γιάννη Νάνου, οι οποίοι είναι αφιερωμένοι στην αρχιτεκτονική του Δοξάτου. Οι πίνακες αυτοί αγοράστηκαν, ψηφιοποιήθηκαν από το Σύλλογο και εκτίθενται στον χώρο. Χάρη σ’ αυτούς τους πίνακες, εκδόθηκε και το Λεύκωμα για την «Αρχιτεκτονική Κληρονομιά του Δοξάτου», χορηγία της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ Δράμας

Ενδύματα

Στον χώρο, φιλοξενούνται επίσης πέντε προθήκες, όπου φυλάσσονται ενδύματα που φορούσαν πριν το 1913 και χαρίστηκαν στο Σύλλογο από τις οικογένειες.

Στο τελευταίο όροφο, βρίσκεται η λαογραφική συλλογή του Δοξάτου, η οποία αποτελείται από αντικείμενα που έχουν συγκεντρωθεί από διάφορα σπίτια ή τα έχουν προσφέρει φίλοι του Συλλόγου, γιατί ξέρουν ότι εκεί θα βρουν την κατάλληλη θέση. Επίσης, στον τελευταίο όροφο, λειτουργεί και η έκθεση με τα εργαλεία του καπνού, όπου απεικονίζεται ένα σπίτι του περασμένου αιώνα, ενώ υπάρχουν και πολλά αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στην καλλιέργεια του καπνού.