Home > νέα > Πολύ σοβαρό το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας στην περιοχή του Δήμου Δράμας-► Δυσκολίες των κατοίκων της Δράμας να αντιμετωπίσουν τις πληρωμές λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης – ψύξης

Πολύ σοβαρό το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας στην περιοχή του Δήμου Δράμας-► Δυσκολίες των κατοίκων της Δράμας να αντιμετωπίσουν τις πληρωμές λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης – ψύξης

Ημερίδα για την ενεργειακή φτώχεια

Πολύ σοβαρό το πρόβλημα

της ενεργειακής φτώχειας

στην περιοχή του Δήμου Δράμας

► Δυσκολίες των κατοίκων της Δράμας να αντιμετωπίσουν τις πληρωμές λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης – ψύξης

► Μιλάει στον «Π.Τ.» η διευθύντρια του Τμήματος Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής Δήμου Δράμας Κ. Ιωσηφίδου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΡΩΙ της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου (χθες), πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας, ημερίδα για την ενεργειακή φτώχεια.

Στην ημερίδα, έγινε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της επιτυχούς συμμετοχής του Δήμου, στη δεύτερη τεχνική βοήθεια Συμβουλευτικού Κόμβου για την Ενεργειακή Φτώχεια (Energy Poverty Advisory Hub – EPAH).

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η αποτίμηση της τεχνικής βοήθειας αλλά και η ενημέρωση αναφορικά με τις ευρωπαϊκές και εθνικές δράσεις για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας αλλά και τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.

Τι σημαίνει όμως ενεργειακή φτώχεια; Είναι η αδυναμία των κατοίκων μια περιοχής, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις πληρωμής των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος  και θέρμανσης – ψύξης, να εξασφαλίσουν εκείνο το βιοτικό επίπεδο ώστε να έχουν την απαιτούμενη θέρμανση το χειμώνα και την απαιτούμενη ψύξη το καλοκαίρι για την ομαλή τους διαβίωση και να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρικές συσκευές τους σε καθημερινό επίπεδο, γα την ανάγκη κάλυψης της διατροφής τους.

Για την ημερίδα, αλλά και για τα αποτελέσματα της έρευνας που είχε προηγηθεί στο Δήμο Δράμας, μίλησε στον «Π.Τ.», η διευθύντρια του Τμήματος Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής κα. Κατερίνα Ιωσηφίδου.

Όπως σημείωσε αρχικά, «η ενεργειακή φτώχεια είναι ένα σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει πολύ περισσότερο σε ένταση τα τελευταία χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, εμφανίζονται φαινόμενα ενεργειακής φτώχειας από το 1970 και μετά. Σ’ αυτό το κομμάτι, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει ιδιαίτερες προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστούν τα ακραία φαινόμενα».

Όπως εξηγεί, «υπάρχει ένας Συμβουλευτικός Κόμβος της Ε.Ε., ο οποίος προσφέρει τεχνική βοήθεια σε Δήμους που ενδιαφέρονται και εκδηλώνουν τη διάθεση να συνεργαστούν προκειμένου να εκδηλωθούν πολιτικές για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και στη συνέχεια κάποιες μελέτες κατασκευαστικού αντικειμένου, ώστε να υπάρχουν μειώσεις στις ενεργειακές καταναλώσεις δημόσιων κτιρίων κτλ»

Στο παραπάνω, όπως λέει η κα. Ιωσηφίδου, «ο Δήμος Δράμας, σε συνεργασία με το Δήμο Καβάλας, Παγγαίου και Νέστου, υπέβαλε ένα αίτημα ώστε να υποστηριχτεί τεχνικά από την Ε.Ε. μέσω του Συμβουλευτικού Κόμβου, εγκριθήκαμε και από τις αρχές του 2023 ξεκίνησε μια προετοιμασία ώστε να καταγραφούν τα στοιχεία γι’ αυτές τις τέσσερις πόλεις».

Καθόλου καλή η κατάσταση στη Δράμα

Ερωτώμενη για το τι έδειξε η έρευνα μέσω των ερωτηματολογίων για το Δήμο της Δράμας, η κα. Ιωσηφίδου, μας προϊδεάζει ότι «στην πόλη της Δράμας, το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας είναι σοβαρό. Υπάρχει ένα ζήτημα γεωγραφικής θέσης, δεν είναι οριζόντιο το πρόβλημα, στην περιοχή της Δράμας όμως εκεί που υπάρχουν αρκετά χαμηλά εισοδήματα, ακραία θερμικά προβλήματα ψύχους το χειμώνα, υπάρχουν ζητήματα, υπάρχουν άνθρωποι που το χειμώνα δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης».

Όπως εξηγεί η ίδια, «όλα αυτά τα αποτελέσματα θα μεταφραστούν σε πολιτικές, σε στρατηγικές και θα προσπαθήσουμε σε συνεργασία με την πολιτική Πράσινης Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να δημιουργηθούν εθνικές στρατηγικές για να αντιμετωπιστούν προβλήματα, να ενημερωθεί ο κόσμος και να δοθούν κίνητρα ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών, επιδοτήσεις για αγορά λιγότερο ενεργοβόρων συσκευών στα σπίτια και άλλα».

Οι εισηγήσεις

Στην ημερίδα μίλησαν η κα. Άλις Κοροβέση, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΙΝΖΕΒ: Ενεργειακή φτώχεια – Αίτια και επιπτώσεις. Συμβουλευτικός Κόμβος Ενεργειακής Φτώχειας. Energy Poverty Advisory Hub – EPAH). Παρουσίαση της πρωτοβουλίας EPAH, η αποστολή του και ο ρόλος της παροχής τεχνικής βοήθειας.

Η Δρ. Σοφία Ναταλία Μποέμη, Ερευνήτρια  – Εμπειρογνώμονας σε θέματα ενεργειακής φτώχειας και ενεργειακών πολιτικών. Παρουσίαση αποτελεσμάτων της τεχνικής βοήθειας στους Δήμους Δράμας και Νέστου. Βασικά συμπεράσματα.

Ο κ. Σταύρος Σπυριδάκος, Εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας, Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής (IEECP). Παρουσίαση των ευρωπαϊκών δράσεων για την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών – τα εργαστήρια και οι διαθέσιμες εργαλειοθήκες (the CLR initiative).

Ακολούθησε Στρογγυλή Τράπεζα  – Τοποθετήσεις από συμμετέχοντες φορείς αναφορικά με τη διαδικασία συλλογής δεδομένων.  Διαδικασία Συλλογής Δεδομένων: Εμπειρίες και προκλήσεις από τη συλλογή δεδομένων. Υποστήριξη Εμπειρογνωμόνων: Συζήτηση για το ρόλο των ειδικών στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων. Συνεργασία Οργανισμών: Πώς οι οργανισμοί συνεργάστηκαν για να ολοκληρωθεί η συλλογή δεδομένων.

Τέλος, έγινε συζήτηση για τις Στρατηγικές για τη Μείωση της Ενεργειακής Φτώχειας και αναφέρθηκε ο ρόλος των Δήμων: Συγκεκριμένες ενέργειες που μπορούν να αναλάβουν οι δήμοι για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την ανακούφιση του πληθυσμού. Ενεργειακές Κοινότητες: Πώς οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες και πώς συμβάλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου.  Υπηρεσίες μίας Στάσης (One-Stop Shops): Στήριξη των πολιτών για ενεργειακές ανακαινίσεις/αναβαθμίσεις.