Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού
Η Δράμα έχει κάνει σημαντικές
προσπάθειες με τους οδηγούς
όδευσης τυφλών
Δηλώσεις του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας στη Δράμα κ. Σμ. Κρεμμύδα
Του Θανάση Πολυμένη
Η 15η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ, ως η Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού. Στο πλαίσιο αυτό κάθε χρόνο, ιδιαίτερες δράσεις πραγματοποιεί η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας, μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τυφλών.
Φέτος, πέρα από κάθε άλλη δράση, η Ένωση προτίμησε να πραγματοποιήσει μια εκδήλωση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας, όπου παρέστησαν μαθητές και μαθήτριες από το 2ο και το 15ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, καθώς και από το 3ο Γενικό Λύκειο Δράμας.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής, οι παριστάμενοι μαθητές και μαθήτριες, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το τι ακριβώς είναι το Λευκό Μπαστούνι, πόσο σημαντικό είναι για την όδευση των τυφλών που το χρησιμοποιούν, όπως και για τους οδηγούς όδευσης τυφλούς, τις ράμπες, τις διαβάσεις, τα ηχητικά φανάρια και άλλα.
Επίσης, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά μια γραφομηχανή με το σύστημα Μπράιγ, όπως και ορισμένες σελίδες με κείμενο Μπράιγ και να το αγγίξουν για να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Ακόμα, μπόρεσαν να συμμετέχουν σε δράσεις με κλειστά μάτια και να κινηθούν με ένα Λευκό Μπαστούνι.
Κρεμμύδας: Εργαλείο το Λευκό Μπαστούνι
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας κ. Σμάραγδος Κρεμμύδας, ανέφερε αρχικά ότι το «Λευκό Μπαστούνι είναι ένα εργαλείο, το οποίο εξυπηρετεί και διευκολύνει την κίνηση των ατόμων με αναπηρία όρασης μέσα στην πόλη. Με τη δράση μας αυτή, αναδεικνύουμε επίσης τη μεγάλη σημασία που έχουν οι υποδομές της προσβασιμότητας στην πόλη και πώς αυτές πρέπει να διαμορφώνονται και να διασφαλίζονται, προκειμένου τα άτομα που τις χρησιμοποιούν, αλλά και γενικότερα όλοι οι εμποδιζόμενοι πολίτες της πόλης, να μπορούν να κινούνται με ασφάλεια και αυτονομία στα πεζοδρόμια, στους πεζόδρομους και γενικότερα μέσα στην πόλη».
Αυτό που τόνισε ο κ. Κρεμμύδας, είναι η ανάδειξη των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία όρασης, «τα οποία είναι κατοχυρωμένα με το προαιρετικό πρωτόκολλο του ΟΗΕ το οποίο ψήφισε η χώρα μας το 2012 με τον 4474, και αυτά τα δικαιώματα είναι μέσα σε ένα νομοθετικό πλαίσιο ισχυρό, το οποίο όμως πρέπει και οι φορείς και οι αρχές του τόπου να το υποστηρίζουν και να διασφαλίζουν τη δυνατότητα εφαρμογής αυτών των νόμων».
Επισήμανε επίσης ο κ. Κρεμμύδας, ότι «τα άτομα με αναπηρία, ισότιμα και με τη δυνατότητα αυτόνομης και ασφαλούς διέλευσής τους, θα πρέπει να μετακινούνται και να εξυπηρετούνται σε ένα οργανωμένο, κοινωνικό και ευαισθητοποιημένο περιβάλλον, το οποίο είναι οι πόλεις μας. Γίνονται σημαντικές προσπάθειες και με το Δήμο Δράμας».
Επαφή με το δήμαρχο Δράμας
Τόνισε ακόμα ο ίδιος, ότι, «είχαμε συνάντηση το προηγούμενο διάστημα με το δήμαρχο Δράμας κ. Παπαδόπουλο, όπου ορίσαμε το πλαίσιο των αιτημάτων μας, ώστε να το βάλουμε σε ένα χρονοδιάγραμμα και να γίνουν όλα αυτά που πρέπει και στην πόλη της Δράμας, με σκοπό να μπορέσει να οργανωθεί καλύτερα η Τεχνική Υπηρεσία και να φροντίσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφαλή διέλευση και προσπέλαση των ατόμων με αναπηρία στην πόλη».
Σε καλό επίπεδο η Δράμα
Ερωτούμενος σχετικά με το σε ποια κατάσταση βρίσκεται η πόλη της Δράμας, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Κρεμμύδας σημειώνει ότι, «η Δράμα, εδώ και αρκετά χρόνια, έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες. Υπάρχει σημαντική πρόοδος και στα πεζοδρόμια με τους οδηγούς όδευσης τυφλών και έχει ένα σημαντικό δίκτυο οδηγών όδευσης αρκετά χιλιόμετρα.
Τα τελευταία χρόνια έχουν τοποθετηθεί και ηχητικά συστήματα σε πολλούς φωτεινούς σηματοδότες μέσα στην πόλη που έρχονται και συνδέουν τις προσβάσιμες διαδρομές μεταξύ τους.
Θεωρητικά η προσβασιμότητα στην πόλη της Δράμας, είναι σε ένα καλό επίπεδο. Αυτό που πρέπει να δούμε, και είναι το επόμενο βήμα από τις υποδομές, είναι το πόσο διασφαλίζονται αυτές οι υποδομές να είναι ελεύθερες, να είναι ασφαλείς, να υπάρχει ελεύθερή ζώνη όδευσης ενάμιση μέτρο τουλάχιστον σε όλα τα πεζοδρόμια. Οι επιχειρηματίες καταστηματάρχες να σέβονται αυτή την ελεύθερη ζώνη όδευσης και να μην την καταπατούν με τραπεζοκαθίσματα, με εμπορεύματα, με μηχανάκια, με αυτοκίνητα, τα οποία ξέρουμε πολύ καλά ότι στις ελληνικές πόλεις είναι λίγο πιο χαλαρή η αστυνόμευση. Οι έλεγχοι πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί, πρέπει να είναι καθημερινοί ώστε αυτά να λειτουργούν καλύτερα».