Home > νέα > Μεγάλη η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης και στη Δράμα από την πρώτη ημέρα ► Ξεκίνησε από χθες η διανομή με τιμή από 1,15 έως 1,18 ευρώ

Μεγάλη η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης και στη Δράμα από την πρώτη ημέρα ► Ξεκίνησε από χθες η διανομή με τιμή από 1,15 έως 1,18 ευρώ

Μεγάλη η ζήτηση για πετρέλαιο

θέρμανσης και στη Δράμα

από την πρώτη ημέρα

► Ξεκίνησε από χθες η διανομή με τιμή από 1,15 έως 1,18 ευρώ

► Πτώση της θερμοκρασίας από αύριο Πέμπτη

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ οι υψηλές θερμοκρασίες «κρατάνε» και στην περιοχή της Δράμας, ημερολογιακά πλέον η διανομή πετρελαίου θέρμανσης άνοιξε από χθες 15 Οκτωβρίου. Ενώ συνήθως τέτοια εποχή και καθώς είναι οι πρώτες μέρες, η ζήτηση δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένη, φέτος συμβαίνει το αντίθετο.

Όπως λένε μιλώντας στον «Π.Τ.» πρατηριούχοι υγρών καυσίμων από τη Δράμα, από την πρώτη ακόμα μέρα η ζήτηση είναι ήδη αρκετά μεγάλη, σε σχέση με άλλες χρονιές. Και αυτό συμβαίνει εξαιτίας της πολεμικής κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με τον πόλεμο στο Ισραήλ, τη Γάζα, τη Χαμάς, το Λίβανο και το Ιράν, καθώς οι καταναλωτές φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξει έξαρση και αυτή να μεταφραστεί σε άνοδο του πετρελαίου.

Αν και αρχικά τις τελευταίες ημέρες υπήρξε κάποιο πρόβλημα με τη διανομή του πετρελαίου θέρμανσης από τα κρατικά διυλιστήρια προς τους πρατηριούχους, εντούτοις αυτή αποκαταστάθηκε χθες και ξεκίνησε κανονικά η μεταφορά του.

Από 1,15 έως 1,18 ευρώ στη Δράμα

Αυτή την ώρα πάντως, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στη Δράμα κυμαίνεται από 1,15 ευρώ μέχρι και 1,18 ευρώ το υψηλότερο ανά λίτρο. Πέρυσι, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην αρχή της περιόδου ήταν 1,425 ευρώ το λίτρο σε πανελλαδικό επίπεδο.

Όπως πάντως επισημαίνουν πρατηριούχοι από τη Δράμα, αυτή η έντονη ζήτηση που υπάρχει αυτές τις μέρες – εκτός από την εμπόλεμη κατάσταση – ενισχύεται και από την αρκετά χαμηλή τιμή, καθώς τις επόμενες ημέρες και ίσως και από την επόμενη εβδομάδα, μπορεί να υπάρξει άνοδος στις τιμές γενικότερα.

Ένα άλλο θέμα που θα μπορούσε να αλλάξει την ζήτηση, είναι και η πτώση της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που υπάρχουν πάντως από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, από αύριο Πέμπτη αναμένεται απότομη πτώση της θερμοκρασίας σε όλη την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, όπως και στην περιοχή του Νομού Δράμας. Στην περιοχή της Δράμας, η υψηλότερη θερμοκρασία από αύριο και τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να διατηρηθεί στους 18 βαθμούς Κελσίου.

Το επίδομα θέρμανσης

Παράλληλα με τις χαμηλότερες τιμές, το ενδιαφέρον στρέφεται και στο επίδομα θέρμανσης αφού το τελικό κόστος για τους καταναλωτές δεν καθορίζεται μόνο από τη λιανική τιμή, αλλά και από το επίδομα.

Το  υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει εντός του μήνα, την σχετική απόφαση για τη φετινή χειμερινή περίοδο (2024-2025) ενώ θα ανακοινώσει σύντομα τα κριτήρια και τα ποσά που θα καταβάλλονται στους δικαιούχους.

Αυτό  που μέχρι στιγμής είναι γνωστό για το επίδομα θέρμανσης, είναι ότι το ύψος του επιδόματος αναμένεται να κυμανθεί όπως και πέρυσι, από 100 έως 800 ευρώ.

Τα εισοδηματικά όρια παραμένουν σχετικά σταθερά, με μικρές αυξήσεις για τις οικογένειες με παιδιά. Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για άγαμους και 24.000 ευρώ για έγγαμους, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αυτό σημαίνει ότι το όριο εισοδήματος για οικογένεια με ένα παιδί είναι 29.000 ευρώ, για δύο παιδιά 34.000 ευρώ και για τρία παιδιά 39.000 ευρώ. Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, το όριο τζίρου καθορίζεται στα 80.000 ευρώ ετησίως. Όσοι δήλωσαν έσοδα άνω αυτού του ποσού αποκλείονται από το επίδομα.

Για πρώτη φορά, τίθεται όριο τζίρου 80.000 ευρώ ετησίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.

Τα καύσιμα που επιδοτούνται είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και το πέλλετ. Αν ακολουθηθεί το περσινό σύστημα, η πλατφόρμα «myΘέρμανση» της ΑΑΔΕ θα ανοίξει στις αρχές Νοεμβρίου, με τα ποσά να καταβάλλονται σταδιακά, ανάλογα με την υποβολή των αιτήσεων και τα παραστατικά αγοράς. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο, με τους παλαιούς δικαιούχους να πληρώνονται πρώτοι.