Home > νέα > «Αφηγήσου την ιστορία σου» μέσα από την εκμάθηση φωτογραφίας Μιλάει στον «Π.Τ.» η Ιστορικός Τέχνης κα. Βίκυ Κωνσταντινίδου

«Αφηγήσου την ιστορία σου» μέσα από την εκμάθηση φωτογραφίας Μιλάει στον «Π.Τ.» η Ιστορικός Τέχνης κα. Βίκυ Κωνσταντινίδου

Μια ενδιαφέρουσα δράση από την Ένωση Κυριών Δράμας

«Αφηγήσου την ιστορία σου»

μέσα από την εκμάθηση

φωτογραφίας

Μιλάει στον «Π.Τ.» η Ιστορικός Τέχνης κα. Βίκυ Κωνσταντινίδου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ δράση για ηλικιωμένους έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό από την Ένωση Κυριών – Σπίτι Ανοικτής Φιλοξενίας Δράμας, με ταχύρυθμο εργαστήριο φωτογραφίας για ηλικιωμένους. Κεντρικός τίτλος της δράσης: «Αφηγήσου την ιστορία σου».

Τα μαθήματα είναι δωρεάν, πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη στο αίθριο του Σπιτιού Ανοικτής Φιλοξενίας και υποστηρίζονται από επαγγελματίες φωτογράφους.

Την επιμέλεια του προγράμματος έχει η Ιστορικός Τέχνης κα. Βίκυ Κωνσταντινίδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι συμμετέχοντες είναι όλοι ωφελούμενοι του προγράμματος «Μέριμνα για την Τρίτη Ηλικία», αλλά και των υπόλοιπων προγραμμάτων της Ένωσης Κυριών.

Το πρόγραμμα «Αφηγήσου την Ιστορία σου» ή «Narrate Your Story», είναι ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα εκμάθησης φωτογραφίας που έχει σχεδιαστεί για να ενδυναμώσει τους ηλικιωμένους συμμετέχοντες να αφηγηθούν τις μοναδικές τους ιστορίες μέσω της τέχνης της φωτογραφίας.

Το εργαστήριο αυτό αναγνωρίζει τον πλούτο των εμπειριών ζωής και των προοπτικών που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι και έχει ως στόχο να τους παρέχει τα εργαλεία και την πλατφόρμα για να εκφραστούν δημιουργικά. Στόχοι του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση μέσω της αφήγησης ιστοριών, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η κοινωνική σύνδεση, η δημιουργική έκφραση, η δημιουργία κληρονομιάς.

Τεχνικά θέματα και εκμάθηση

Για την εξέλιξη του προγράμματος μέχρι σήμερα και τη δράση, μιλάει στον «Π.Τ.» η Ιστορικός Τέχνης κα. Βίκυ Κωνσταντινίδου, η οποία αρχικά σημειώνει ότι γενικότερα «οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες δεν έχουν έρθει ξανά σε επαφή με τη φωτογραφία, οπότε είναι και πολλές οι απορίες που έχουν με τις σημερινές ψηφιακές κάμερες και τα κινητά τηλέφωνα και πώς τραβάμε σωστά φωτογραφίες».

Όπως εξηγεί μάλιστα, «μέσα από τα μαθήματα αυτά, μαθαίνουν τεχνικές πώς να βγάζουν σωστά μια φωτογραφία, να καδράρουν το θέμα τους, να δημιουργούν μια σύνθεση. Και το ενδιαφέρον τους είναι πραγματικά μεγάλο, καθώς κάθε εβδομάδα είναι όλο και περισσότερο ενθουσιασμένοι».

Ερωτώμενη για το πού προσανατολίζονται θεματικά οι συμμετέχοντες μέσα απ’ αυτή τη δράση, η κα. Κωνσταντινίδου σημειώνει: «Έχουν ήδη αρχίσει να τραβάνε κάποιες φωτογραφίες, ως μέρος των εργαστηρίων ώστε να εξοικειώνονται, ενώ θα πραγματοποιηθούν και δύο εργαστήρια έξω στη φύση όπως στην Αγία Βαρβάρα, ώστε να μάθουν και με φυσικό φως τις διαδικασίες. Παρ’ όλα αυτά, στο τέλος, οι φωτογραφίες που θα ετοιμαστούν για την τελική έκθεση που θα γίνει, θα είναι μια προσωπική τους αφήγηση, κάτι που θέλουν οι ίδιοι να θίξουν. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα, μια νεκρή φύση ή ένα πρόσωπο».

Στην ερώτηση αν κατά τη διάρκεια της δράσης γίνεται συζήτηση σχετικά με τα θεματικά τους ενδιαφέροντα όπως φύση, πορτρέτο, εικόνες κτλ., η ίδια σημειώνει: «Θα πρέπει να πούμε ότι κάνουν και θεωρητικά μαθήματα φωτογραφίας, βλέπουν φωτογραφίες απ’ όλο το εύρος των χρονολογιών, τα είδη και τις τεχνικές, έτσι ώστε να έχουν μια πιο σφαιρική άποψη. Έτσι, θα μπορούν να δουν και αυτό που ταιριάζει τελικά και στους ίδιους. Οπότε, μιλάμε για μια διευρυμένη θεματολογία, ώστε ο καθένας να δει τι είναι εκείνο που του ταιριάζει και τι θέλει να ακολουθήσει».

Η φωτογραφία είναι η καταγραφή της ζωής μας

Ερωτώμενη για το πώς η ίδια βλέπει την όλη διαδικασία και αν κατά την άποψή της παρουσιάζει ενδιαφέρον για άτομα της Τρίτης Ηλικίας, η κα. Κωνσταντινίδου απαντάει θετικά: «Έχει πολύ ενδιαφέρον και για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα τόσο θετική αντιμετώπιση. Η αλήθεια είναι ότι, η φωτογραφία είναι ένα μέσο τέχνης που είναι πιο κοντά σε όλους μας, τόσο γιατί είναι πιο εύκολη, αλλά και γιατί τη συνδέουμε συναισθηματικά με τις αναμνήσεις μας, με την καταγραφή της ζωής μας, με τους ανθρώπους μας. Νομίζω ότι βρήκαμε τη χρυσή τομή της ομάδας στόχου, αλλά και του είδους τέχνης που τους δίνει και το γρήγορο αποτέλεσμα, καθώς βλέπουν αμέσως τη φωτογραφία που τραβάνε. Και ξέρουμε ότι γενική η Τρίτη Ηλικία χρειάζεται και πιο γρήγορα αποτελέσματα».

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Δεκέμβριο με μια τελική έκθεση φωτογραφίας από τους συμμετέχοντες στη δράση, ενώ να πούμε ότι, οι εκπαιδευτές προέρχονται από την ομάδα Φωτογραφική Ομάδα ΕΦΟΔΟΣ της Δράμας και είναι ο κ. Βασίλης Κοβλακάς και η κα. Μελίνα Χατζηαθανασιάδου.