Home > Πρώτο Θέμα > Συντονισμένες προσπάθειες για την κατασκευή του φράγματος στο Καρβουνόρεμα στο Κ. Νευροκόπι – Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Νευροκοπίου Λ. Ταμπουρίδης

Συντονισμένες προσπάθειες για την κατασκευή του φράγματος στο Καρβουνόρεμα στο Κ. Νευροκόπι – Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Νευροκοπίου Λ. Ταμπουρίδης

 Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Νευροκοπίου Λ. Ταμπουρίδης

Συντονισμένες προσπάθειες για

την κατασκευή του φράγματος

στο Καρβουνόρεμα στο Κ. Νευροκόπι

Ταμπουρίδης: «Ευελπιστούμε σε έναν “κακό” χειμώνα για να γεμίσουν τα υπόγεια ύδατα και οι ταμιευτήρες για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο» – «Έργο αντιπλημμυρικό αλλά και συγκράτησης του πληθυσμού»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΘΕΤΙΚΕΣ φαίνεται να είναι οι εξελίξεις για το Δήμο Κ. Νευροκοπίου, αναφορικά με το μεγάλο έργο του φράγματος στο Καρβουνόρεμα που επιδιώκει να κατασκευάσει ο Δήμος στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου χθες, ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Λευτέρης Ταμπουρίδης, μαζί με τον κυβερνητικό βουλευτή Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη, συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα, τον υφυπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Διονύση Σταμενίτη και την γενική γραμματέα κα. Στυλιανή Νικολάου.

Κύριο θέμα της συνάντησης, ήταν οι από κοινού συντονισμένες προσπάθειες, ώστε να προχωρήσει το ζήτημα της κατασκευής του φράγματος στο Καρβουνόρεμα, κάτι που θα λύσει ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα στην περιοχή του λεκανοπεδίου, για την αγροτική οικονομία της περιοχής και γενικότερα στο Νομό Δράμας.

Αυτό βέβαια που χαρακτηριστικά σημειώνει ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου, είναι ότι, «ίσως η προοπτική φαντάζει δύσκολη, εάν όμως από τις αρχές του 2000, όταν ξεκίνησε η συζήτηση, υπήρχε συστηματική προετοιμασία και διεκδίκηση, το έργο σήμερα θα ήταν στη διάθεση των αγροτών».

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Ταμπουρίδης, σημειώνει ότι «μαζί με τον κυβερνητικό βουλευτή της Δράμας κ. Κυριαζίδη, στη συνάντηση με τον υπουργό κ. Τσιάρα και τον υφυπουργό κ. Σταμενίτη, θέσαμε ζητήματα που αφορούν το Νομό Δράμας, αλλά και το Δήμο Κ. Νευροκοπίου».

Ιδιαίτερα αναφέρεται ο κ. Ταμπουρίδης ότι, «ένα από αυτά ήταν και το φράγμα στο Καρβουνόρεμα, το οποίο σήμερα έχει έτοιμες μελέτες και αυτό που λείπει είναι τα περιβαλλοντικά καθώς και μια αναθεώρηση των τιμών».

Όπως διευκρινίζει ο δήμαρχος, «ο υπουργός και ο υφυπουργός μας άκουσαν και στάθηκαν  θετικά απέναντι στην πρότασή μας και μας ζήτησαν να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες, γιατί μέχρι τέλος του έτους θα ανοίξει πρόσκληση για μεγάλα έργα».

Όπως εξηγεί, «από εκεί και πέρα θα πρέπει να συνεργαστούμε με την Περιφέρεια και με το Υπουργείο, ώστε σύντομα να έχουμε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα», τονίζοντας ότι «η πολιτική βούληση πάντως υπάρχει από το Υπουργείο για την ένταξη του έργου».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο μπορεί να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και να χρηματοδοτηθεί από εκεί.

Ερωτώμενος αν έχει τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα, απαντάει αρνητικά, τονίζοντας «επειδή   είναι έργο του Νομού Δράμας, αλλά και έργο του Δήμου, πιέζουμε κεντρικά ώστε να μπορέσουμε να το προχωρήσουμε».

Από δεξιά ο δήμαρχος Νευροκοπίου κος Ταμπουρίδης στη συνάντηση με τον ΥΠΑΑΤ κ. Τσιάρα, τον βουλευτή Δράμας κ. Κυριαζίδη και τον υφ. ΥΠΑΑΤ κ. Σταμενίτη.

Έργο αντιπλημμυρικό και συγκράτησης του πληθυσμού

Στην ερώτηση για το πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο έργο για το Δήμο Κ. Νευροκοπίου, ο κ. Ταμπουρίδης σημειώνει ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί είναι έργο αντιπλημμυρικό, ενώ αποτελεί και ένα έργο συγκράτησης του πληθυσμού, στο οποίο στοχεύουμε».

Ερωτώμενος επίσης αν χρησιμοποιηθεί και για την άρδευση του λεκανοπεδίου, τονίζει ότι «συμπληρωματικά θα βοηθήσει και στην άρδευση, σε σχέση με τη λίμνη Λευκογείων», ενώ για την κατάσταση που επικρατεί εκεί, εξηγεί: «Έχουμε ακόμα θέμα με τη λίμνη Λευκογείων, καθώς εκεί η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο. Πλέον, δεν υδροδοτούμε άλλο από τη λίμνη Λευκογείων, γιατί πρέπει να έχουμε και τη ροή του φράγματος για να μην πέσει άλλο η στάθμη».

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει «ευελπιστούμε σε έναν “κακό” χειμώνα για να γεμίσουν τα υπόγεια ύδατα και οι ταμιευτήρες που έχουμε για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Διαφορετικά θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Κι αυτό γιατί η τοπική μας οικονομία είναι από τις αγροτικές καλλιέργειες».

Η απάντηση του ΥΠΑΑΤ

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι, σε ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή και προς τον υπουργό του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 11 Σεπτεμβρίου 2024 ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, η απάντηση που είχε δοθεί ήταν ότι, «το ΥΠΑΑΤ, αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία (εθνικούς και ενωσιακούς πόρους» τόσο για εκσυγχρονισμό υ φιστάμενων εγγειοβελτιωτικών έργων, όσο και νέων έργων ταμίευσης νερού για χρήση του κατά τους θερινούς μήνες».

Επισημαίνεται επίσης στην ίδια επίσημη απάντηση ότι «στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου μας, η οποία συλλέγει αιτήματα από όλη την επικράτεια για να γνωρίζει και να αξιολογεί τις ανάγκες, δεν έχει υποβληθεί πρόταση σχετική με το έργο στην περιοχή Καρβουνόρεμα Δήμου Κ. Νευροκοπίου στην Π.Ε. Δράμας. Επίσης, όσον αφορά στην ύπαρξη υφιστάμενων μελετών ή προτάσεων για την κατασκευή ετέρων φραγμάτων στην Π.Ε. Δράμας, σας γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν διοικητικά ώριμες μελέτες στην κατοχή της ανωτέρω Διεύθυνσης».

 

Χρηματοδοτικά εργαλεία

Πάντως, στην ίδια απάντηση, το ΥΠΑΑΤ αναφέρεται και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν  και θ’ ανοίξουν την επόμενη περίοδο και είναι:

Το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΥπΑΑΤ 2021-2025, το οποίο αφορά αποκλειστικά σε ανειλημμένες υποχρεώσεις έργων του ΥΠΑΑΤ παρελθόντων ετών.

Το ΥΔΩΡ. 2.0., το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων των τελευταίων 50 ετών, με έργα τα οποία θα πραγματοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Εθνικό ΠΔΕ. 6 μεγάλα αρδευτικά έργα του ΥΔΩΡ 2.0 έχουν ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνολικού προϋπολογισμού ύψους 192 εκ ευρώ.

Επίσης, η παρέμβαση Π3-73-1.1 «Έργα Υποδομών Εγγείων Βελτιώσεων» με προϋπολογισμό 350 εκ ευρώ του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας μας για την προγραμματική περίοδο 2023- 2027, που, στο πλαίσιο της Δράσης 2, δύναται να χρηματοδοτήσει νέα έργα ταμίευσης επιφανειακού νερού για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Η έκδοση της σχετικής Πρόσκλησης αναμένεται εντός του 2024 και μπορούν σε αυτή να υποβάλουν πρόταση όλες οι Περιφέρειες. Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν και θα μοριοδοτηθούν και απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι διοικητικά ώριμες.