Home > Νέα > Το  8ο Φεστιβάλ Via Egnatia στη Δράμα στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού Πλήθος εκδηλώσεων με αποκορύφωμα το δρόμο 10 χλμ. την Κυριακή και εκδηλώσεις στο Καλαμπάκι

Το  8ο Φεστιβάλ Via Egnatia στη Δράμα στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού Πλήθος εκδηλώσεων με αποκορύφωμα το δρόμο 10 χλμ. την Κυριακή και εκδηλώσεις στο Καλαμπάκι

Από 18 έως 20 Οκτωβρίου

Το  8ο Φεστιβάλ Via Egnatia

στη Δράμαστα χνάρια

της αρχαίας Εγνατίας Οδού

Πλήθος εκδηλώσεων με αποκορύφωμα το δρόμο 10 χλμ. την Κυριακή και εκδηλώσεις στο Καλαμπάκι

 

 

ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ εκδηλώσεων και διάφορες δράσεις, ξεκινάει σήμερα Παρασκευή 18 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 20 τρέχοντος, το 8ο Φεστιβάλ Via Egnatia Αμφίπολη – Δράμα – Φίλιπποι, στη Δράμα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Αυτοδιοίκησης της Π.Ε. Δράμας «Ανδρέας Παπανδρέου» σύσκεψη μεταξύ των φορέων που συμμετέχουν στη διοργάνωση, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Μουρβετίδη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι συνεργαζόμενοι φορείς παρουσίασαν το πρόγραμμά τους και τη συμβολή τους στην όλη προσπάθεια, ενώ αναδείχτηκαν και ανακοινώθηκαν στοιχεία για το βέλτιστο αποτέλεσμα του επιδιωκόμενου στόχου της διοργάνωσης για την ανάπτυξη της περιοχής και προτάθηκαν μελλοντικές δράσεις για περαιτέρω αξιοποίηση.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε γνωστό ότι από φέτος θα ξεκινήσουν και οι διεργασίες για το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο Via Egnatia Αμφίπολη – Δράμα – Φίλιπποι, το οποίο θα πραγματοποιηθεί με τη συμπλήρωση των 10 χρόνων διοργάνωσης του Φεστιβάλ Via Egnatia στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, το 2026.

Πρόκειται για μια θεσμοθετημένη ετήσια εκδήλωση ευρείας απήχησης, με στόχο την ανάδειξη και ενίσχυση του πολιτιστικού γίγνεσθαι της περιοχής, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητα της ζωής των πολιτών.

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Σύμφωνα με το πρόγραμμα και όπως ήδη έχει δημοσιεύσει ο «Π.Τ.» τις προηγούμενες ημέρες, από 18 έως 27 Οκτωβρίου, θα υλοποιηθεί η δράση «Ανοιχτά Μουσεία μνήμη και ιστορία». Κατά τη διάρκεια των ημερών, Μουσεία και διάφοροι πολιτιστικοί και  ιστορικοί χώροι θα παραμείνουν ανοικτοί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου – Μουσική συναυλία των GRIKANTA: Italian/Greek Folk μουσικό σχήμα. (χορευτικός πρόλογος από το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας). Η εκδήλωση θα γίνει στις 19:30 στο Πάρκο Γλυπτών του Διοικητηρίου Δράμας (Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η εκδήλωση θα μεταφερθεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, την ίδια μέρα & ώρα).

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου και ώρα 10.30 Λαϊκός Αγώνας Δρόμου “VIA EGNATIA Αμφίπολη-Δράμα-Φίλιπποι” στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού. Αφετηρία από την Μαυρολεύκη Δράμας προς το Καλαμπάκι.

Την ίδια ώρα 10:30 δρόμος 10 χλμ για άνδρες και γυναίκες και Περιπατητικός 800 μ. για οικογένειες και παιδιά.

Το σημείο τερματισμού στις 12.00 στην κεντρική πλατεία Καλαμπακίου, όπου θα γίνουν οι απονομές με παράλληλες εκδηλώσεις.

 

Ιστορική αφήγηση

Επίσης, στην κεντρική πλατεία Καλαμπακίου στις 12.00 Ιστορική αφήγηση από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Β. Πουλιούδη, στην κεντρική πλατεία και ακόμα, ψυχαγωγικές & καλλιτεχνικές δράσεις για παιδιά: από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμπακίου.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα  «Ζωγραφίζω ένα παραμύθι»: Οι μικροί μας φίλοι θα ακούσουν αποσπάσματα από ένα παραμύθι, θα ζωγραφίσουν και θα γράψουν τη δική τους ιστορία.

Στην εκδήλωση «Μαθαίνω την παραδοσιακή φορεσιά»: Τα παιδιά θα μάθουν την πολιτιστική τους κληρονομιά και μέσα από μία ιστορική διαδρομή, θα κατασκευάσουν χειροποίητες φιγούρες. Με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου

 

Ανοιχτά Μουσεία

Στο πρόγραμμα «Ανοιχτά Μουσεία μνήμη και ιστορία», και μετά από έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού για ελεύθερη είσοδο στο ευρύ κοινό, συμμετέχει και το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας (Ημέρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή Ωράριο Λειτουργίας: 8:30 έως 18:00)

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας: Το 1987 ο δήμαρχος Δράμας Σωκράτης Δημητριάδης άρχισε την ολοκλήρωση ενός ημιτελούς δημοτικού κτηρίου για τη στέγαση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Δράμας, με έξοδα του Δήμου και με αρχιτέκτονα μελετητή τον Γιάννη Νάνο. Το έργο συνέχισε ο νέος δήμαρχος της πόλης Μαργαρίτης Τζίμας, ο οποίος το στήριξε, ολοκλήρωσε το κτίριο και το παρέδωσε στο Υπουργείο Πολιτισμού το 1991.

Εγκαινιάσθηκε το 1999. Το μουσείο περικλείει στους χώρους του την ιστορική διαδρομή της ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή, όπως την περίοδο των προϊστορικών, κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, ακολούθως σε μία άλλη χωρική ενότητα τους παλαιοχριστιανικούς, βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους, καθώς και έναν εκθεσιακό χώρο όπου φιλοξενεί λίθινα γλυπτά και επιγραφές.