Home > νέα > Την Παρασκευή θα φωτιστεί ροζ το άγαλμα της Νίκης στην ανάπλαση-Εκδηλώσεις του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας

Την Παρασκευή θα φωτιστεί ροζ το άγαλμα της Νίκης στην ανάπλαση-Εκδηλώσεις του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

Την Παρασκευή θα φωτιστεί

ροζ το άγαλμα

της Νίκης στην ανάπλαση

Εκδηλώσεις του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας

 

Ο ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ, είναι για τους καρκινοπαθείς, ο μήνας ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Είναι γνωστός και ως «Ροζ Οκτώβρης». Και στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Δράμας, διοργανώνει την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, εκδήλωση στο άγαλμα της Νίκης στην ανάπλαση.

Η συγκεκριμένη δράση, διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας και το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Δράμας.

Έτσι, την Παρασκευή 25 τρέχοντος και ώρα 18.00, στο άγαλμα της Νίκης, καλούνται όλοι οι συμπολίτες μας, καρκινοπαθείς και φίλοι, να παραβρεθούν και να ενημερωθούν με έντυπο  υλικό, να φορέσουν ροζ μπλουζάκια, ροζ κορδελάκια που συμβολίζουν την αγάπη για τη ζωή, την πρόληψη, τη θέληση να βοηθήσουν τα  θύματα του καρκίνου του μαστού και να τονίσουν για ακόμη μια φορά, τη σημασία της πρόληψης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα φωταγωγηθεί με ροζ λαμπτήρες το άγαλμα της Νίκης της πόλης μας. Εναλλακτικά και σε περίπτωση βροχής, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί   στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο ισόγειο του Δήμου και θα φωτιστεί το Δημαρχείο μας.

Ο ροζ Οκτώβρης

Ο μήνας Οκτώβρης  έχει μια πολύ ιδιαίτερη σημασία και αποστολή. Έχει θεσμοθετηθεί  διεθνώς ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης  του καρκίνου του μαστού, ο οποίος αποτελεί  την πρώτη αιτία θανάτου  στις γυναίκες και είναι ο ποιο συχνά  διαγνωσμένος καρκίνος  στις  χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από  1.600.000 γυναίκες το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο μαστού. Στην Ευρώπη  περισσότερες από 450.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο στο μαστό. Περίπου 140.000 χάνουν την ζωή τους λόγω της νόσου. Στην χώρα μας είναι η συχνότερη κακοήθεια στις γυναίκες, με 7500 περιστατικά κάθε χρόνο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καρκίνος του μαστού αφορά και τους άντρες, με ποσοστό εμφάνισης 1% περίπου και άρα αφορά όλους μας, γυναίκες και άνδρες. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να θεραπευτεί αποτελεσματικά, εφόσον ανιχνευτεί έγκαιρα. Η μαστογραφία είναι μια ακτινολογική εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Γίνεται με χρήση χαμηλής ενέργειας και δόσεις ακτίνων Χ, οι οποίες εξετάζουν τους μαστούς (τον ιστό και το λίπος) και διερευνούν πιθανές αλλοιώσεις. Τα αποτελέσματα  και οι εικόνες που παράγονται  από την εξέταση αυτή, αξιολογούνται στην συνέχεια από ειδικευμένους ιατρούς. Χάρη σε αυτήν την μέθοδο μπορούν να εντοπιστούν καρκινικοί όγκοι  σε πρώιμο στάδιο οι οποίοι θα γινόταν αντιληπτοί  κατά την ψηλάφηση, ίσως δύο  χρόνια αργότερα.

Προληπτικές εξετάσεις

Επιβεβλημένες και απαραίτητες θεωρούνται πλέον οι προληπτικές εξετάσεις  για τον καρκίνο του μαστού για όλες τις γυναίκες από 40 έως 74  ετών. Για αυτό και ο Οκτώβρης  αποτεθεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τις προληπτικές εξετάσεις κάθε γυναίκας.

Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνει:

α) Την αυτοεξέταση του μαστού από την ίδια την γυναίκα

β)Την κλινική εξέταση του μαστού από τον γιατρό

γ) Τη μαστογραφία και τις άλλες απεικονιστικές  εξετάσεις (υπέρηχο)

Τα αποτελέσματα και η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης έχουν δείξει ότι η πρόληψη μπορεί  να σώσει Ζωές με την αξιοποίηση των νέων θεραπειών. Οι νέες μέθοδοι και βασικά η πρόληψη χαρίζουν περισσότερο από 10, 15, 25 χρόνια  Ζωής και κατά 95 % ίαση στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού αν διαγνωστούν στα πρώτα στάδια της νόσου.

Αυτή η μεγάλη εκστρατεία  πρόληψης σώζει ζωές.

Η ροζ κορδέλα

Η εκστρατεία  συμβολίζεται με μια ροζ κορδέλα, ένα σύμβολο που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο. Ξεκίνησε από τις ΗΠΑ πριν 35 χρόνια όταν τα στελέχη του ιδρύματος κατά του καρκίνου του μαστού Susan G. Komen μοίραζαν ροζ κορδέλες σε άτομα που συμμετείχαν σε μαραθώνιο για τους επιζώντες από τον καρκίνο του μαστού.

Έχει επιλεγεί ως ένδειξη υποστήριξης και έκφρασης  και το χρώμα της ενσαρκώνει «το θηλυκό, απλό, χαρούμενο και υποδηλώνει την καλή υγεία, όλα όσα δεν είναι ο καρκίνος. Η ροζ κορδέλα υιοθετήθηκε ως επίσημο σύμβολο του εθνικού μήνα Ευαισθητοποίησης  για τον καρκίνο του μαστού στην Αμερική, σύντομα σε όλο τον κόσμο και έγινε η διάσημη ροζ κορδέλα, που συμβολίζει την  αγάπη για τη ζωή, την πρόληψη, τη θέληση να βοηθήσεις τα θύματα του καρκίνου του μαστού, αλλά και να μην πανικοβάλλεσαι, να μην εφησυχάζεις  και να μην κλείνεις  τα μάτια σου σε αυτό που συμβαίνει  δίπλα σου.