Home > Πρώτο Θέμα > Ξεκίνησε η προεργασία για τη δημιουργία κυκλικών κόμβων στην πόλη της Δράμας ► Σε προτεραιότητα Πέντε Δρόμοι, Πατρ. Διονυσίου είσοδο πόλης από Θεσσαλονίκη

Ξεκίνησε η προεργασία για τη δημιουργία κυκλικών κόμβων στην πόλη της Δράμας ► Σε προτεραιότητα Πέντε Δρόμοι, Πατρ. Διονυσίου είσοδο πόλης από Θεσσαλονίκη

Απαντήσεις δημάρχου στη λογοδοσία της δημοτικής αρχής

Ξεκίνησε η προεργασία

για τη δημιουργία κυκλικών

κόμβων στην πόλη της Δράμας

► Σε προτεραιότητα Πέντε Δρόμοι, Πατρ. Διονυσίου είσοδο πόλης από Θεσσαλονίκη

► Δήμαρχος: Έχουν ολοκληρωθεί οι επιμετρήσεις και μέχρι τέλος του έτους θα περάσει η μία μελέτη

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ κυκλικών κόμβων σε διάφορα δύσκολα – από άποψη κυκλοφορίας οχημάτων – σημεία της πόλη της Δράμας, είναι ένα άκρως σοβαρό ζήτημα.

Όπως έχουμε δει και στην πράξη, η κατασκευή των πρώτων κυκλικών κόμβων στα σημεία που έγιναν, έχει βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό τη ροή των οχημάτων, ενώ έχουν καταργηθεί οι φωτεινοί σηματοδότες. Κυκλικός κόμβος σημαίνει συνεχής ροή οχημάτων, χωρίς να υπάρχει καμία καθυστέρηση, χωρίς να δημιουργούνται ουρές, αλλά και ακόμα, μείωση των καυσαερίων καθώς το όχημα δεν είναι σταματημένο σε ένα σημείο.

Στο ζήτημα της δημιουργίας κυκλικών κόμβων στην πόλη της Δράμας αναφέρθηκε στη συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας το βράδυ της Δευτέρας, ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, μετά από σχετική ερώτηση της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Project για τη Δράμα» κας Κιόρτεβε.

Αναλυτικότερα, η κα. Κιόρτεβε κατέθεσε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα του κυκλοφοριακού κομφούζιου που δημιουργείται καθημερινά στο σημείο των Πέντε Δρόμων. Όπως είπε, πρόκειται για ένα «νευραλγικό σημείο της πόλης με τη διασταύρωση δρόμων που οδηγούν σε σχολεία, στο Νοσοκομείο, σε στρατόπεδα, καθώς και στο πρώην στρατόπεδο Ανδρικάκη που προετοιμάζεται για τη δημιουργία του Οπτικοακουστικού Κόμβου».

Η κα. Κιόρτεβε, ζήτησε να ενημερωθεί από τη δημοτική αρχή, «αν υπάρχει πρόβλεψη για κάποια επιτυχή παρέμβαση στο συγκεκριμένο σημείο, όπως η δημιουργία κυκλικού κόμβου, που όπως φαίνεται και εύκολα μπορεί να κατασκευαστεί και αποτελεσματικός μπορεί να είναι, όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια από κυκλικούς κόμβους που έχουν δημιουργηθεί σε άλλα σημεία της πόλης».

Δήμαρχος: «Κάνουμε επιμετρήσεις στους χώρους»

Στο θέμα απάντησε ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, δείχνοντας μάλιστα και ορισμένες φωτογραφίες τόσο από το σημείο των Πέντε Δρόμων, αλλά και από άλλα σημεία της πόλης με παρόμοια προβλήματα.

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «αυτή την ώρα κάνουμε επιμετρήσεις τόσο στην περιοχή των Πέντε Δρόμων όπως και αλλού, ώστε όταν είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε να κάνουμε τις σχετικές μελέτες για τη δημιουργία κυκλικών κόμβων».

Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι «θα γίνουν κυκλικοί κόμβοι εκεί που μπορούν να γίνουν, εκεί δηλαδή που το επιτρέπουν οι διαστάσεις της περιοχής. Το να δημιουργήσεις έναν κυκλικό κόμβο, θα πρέπει να διευκολύνεις το κυκλοφοριακό και όχι να το δυσχεράνεις περισσότερο. Όταν είμαστε έτοιμοι με τις επιμετρήσεις, θα αναθέσουμε την αντίστοιχη μελέτη σε άνθρωπο που ξέρει τη λειτουργία των κυκλικών κόμβων. Όπως μπορούμε, θα εξαλείψουμε τα φανάρια».

Χαρακτηριστικά μάλιστα αναφέρθηκε ο κ. Παπαδόπουλος και στον κόμβο επί της οδού Πατρ. Διονυσίου, στην είσοδο της πόλης από Θεσσαλονίκη, ενώ τόνισε ότι «έχουμε ήδη αποτυπώσει τρία σημεία και μέχρι τέλος του 2024 θα κοιτάξουμε να περάσουμε έναν κυκλικό κόμβο για μελέτη. Έτσι, θα έχουμε το δικαίωμα τον επόμενο χρόνο να περάσουμε μια ακόμα μελέτη και θα κάνουμε μια μελέτη για κάθε χρόνο».

Συμφώνησε μάλιστα ότι «οι Πέντε Δρόμοι είναι ένα ιδιαίτερα κομβικό σημείο και νομίζω ότι εκεί θα δώσουμε άμεση προτεραιότητα».

Καψημάλης: Υπήρχαν αποτυπώσεις στη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών

Το λόγο πήρε αργότερα ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα» κ. Καψημάλης και πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, ο οποίος σημείωσε ότι «υπήρχε αποτύπωση από ιδιώτη τοπογράφο μηχανικό, την οποία είχε παραλάβει ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Κιοσσές από εμένα, για τους Πέντε Δρόμους. Όπως υπήρχε αποτύπωση για όλη την οδό Λεωφόρο Στρατού μέχρι το όριο που γίνεται σήμερα το έργο στον περιμετρικό Κορυλόβου».

Όπως σημείωσε επίσης ο κ. Καψημάλης, «υπήρχε και μια ακόμα αποτύπωση, για το δρόμο της οδού Ευξείνου Πόντου, από τη γέφυρα του ξεροχειμάρρου στα μάρμαρα Λαζαρίδη, μέχρι τον κυκλικό κόμβο Ξηροποτάμου ώστε να μπορέσουν να γίνουν εκεί τα πεζοδρόμια. Και τις δύο αποτυπώσεις τις έχει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων στο αρχείο. Επίσης, υπάρχει και μια αποτύπωση για το δρόμο από τα όρια του Αρκαδικού μέχρι τις γραμμές της Νέας Αμισού».

Απαντώντας ο δήμαρχος είπε ότι «όντως υπήρχε μια αποτύπωση για το δρόμο της Ευξείνου Πόντου, είπε όμως ότι εμείς την αλλάξαμε, γιατί δεν μεριμνήσατε να υπάρχει αντικατάσταση ύδρευσης, καθώς σ’ εκείνα τα 1.100 μέτρα, οι σωλήνες είναι αμιάντου. Και ήταν 600.000 ευρώ και έγινε 830.000 ευρώ».