Home > νέα > Προσπάθειες για δημιουργία Πράσινου Σημείου στην περιοχή του ΚΔΑΥ και ΣΜΑ στη Σίψα Στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027 περνάει το Πράσινο Σημείο που είχε επιλεγεί στην Κοινότητα Νικοτσάρα

Προσπάθειες για δημιουργία Πράσινου Σημείου στην περιοχή του ΚΔΑΥ και ΣΜΑ στη Σίψα Στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027 περνάει το Πράσινο Σημείο που είχε επιλεγεί στην Κοινότητα Νικοτσάρα

Μέσω της ΔΙΑΑΜΑΘ

Προσπάθειες για δημιουργία

Πράσινου Σημείου στην περιοχή

του ΚΔΑΥ και ΣΜΑ στη Σίψα

Στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027 περνάει το Πράσινο Σημείο που είχε επιλεγεί στην Κοινότητα Νικοτσάρα

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΦΕΤΙΝΗ χρονιά, ήταν η πλέον χαρακτηριστική, όσον αφορά στο ζήτημα της εφαρμογής της νομοθεσίας για τον καθαρισμό των οικοπέδων, λόγω της αντιπυρικής περιόδου. Θα μπορούσε μάλιστα να πει κανείς, ότι υπήρξε μια πυρετώδης κατάσταση, όπου όλοι βάλθηκαν να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους, ενώ οι Δήμοι πραγματικά δεν προλάβαιναν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις, καθώς έπρεπε να καθαρίζουν τα δημοτικά οικόπεδα και σε ορισμένες περιπτώσεις ιδιωτικά. Και ακόμα, επί της ουσίας, οι Δήμοι ήταν υπεύθυνοι και για τη μεταφορά των κλαδιών και σκουπιδιών από τον καθαρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Αποστολίδης, κατά τη διαδικασία της λογοδοσίας της δημοτικής αρχής στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, έθεσε το ζήτημα του μεγάλου όγκου των προϊόντων καθαρισμού που προέκυψαν από την σχετική διαδικασία επισημαίνοντας ότι, «οι δημότες δεν έχουν κάποιο μέρος ή εγκατάσταση, στο οποίο θα μπορούσαν να αφήσουν αυτόν τον όγκο των υλικών».

Όπως σημείωσε μάλιστα «επειδή προφανώς η λύση που επέλεξαν δεν αποτελεί και την καλύτερη συνθήκη για την αντιμετώπιση της μετάδοσης των πυρκαγιών», ζήτησε να ενημερώσει η δημοτική αρχή, «ποια μέτρα προτίθεστε να πάρετε ενόψει της αντιπυρικής περιόδου του έτους 2025 (π.χ. δημιουργία Πράσινου Σημείου), ώστε να αντιμετωπιστεί το ανωτέρω πρόβλημα».

Όπως τόνισε επίσης, «η δημιουργία του Πράσινου Σημείου, θα είναι ένα όπλο στην φαρέτρα που χρειαζόμαστε».

 

Μαυρίδης – Ρεμόντης για μεταφορά υπολειμμάτων

Αρχικά στο θέμα απάντησε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Μαυρίδης, έδωσε δίκιο στον κ. Αποστολίδη, λέγοντας ότι «με το νομοθετικό διάταγμα μας έχουν δοθεί πάρα πολλές οδηγίες. Ο όγκος (σ.σ. των προϊόντων που προέκυψαν) αυξήθηκε πάρα πολύ και μάλιστα πολλαπλασιάστηκε. Όταν το Μάιο κάναμε το ΤΕΣΟΠΠ, οι οδηγίες έλεγαν ότι, όσα κλαδιά κόβονται μέσα στο οικόπεδο, εάν μπορεί ο ιδιοκτήτης να τα θάψει εκεί να το κάνει, είτε να τα αφήνει στο κέντρο του οικοπέδου, είτε να τα απομακρύνει. Αν παραμείνουν μέσα στο οικόπεδο, μετά την 1η Νοεμβρίου, ο ιδιοκτήτης μπορεί να προβεί σε καύση».

Με τη σειρά του, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Ρεμόντης, σημείωσε ότι «από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου και από τη δημοτική αρχή, καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να περισυλλέξουμε όσα μπορούσαμε περισσότερα, να βοηθήσουμε τους δημότες, γιατί για να τα μεταφέρουν μόνοι τους σε πιστοποιημένα κέντρα, έχει ένα πολύ μεγάλο κόστος».

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «κι εγώ δεν είμαι πλήρως ικανοποιημένος, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε η δυνατότητα από την περσινή σύμβαση να κάνουμε κάτι καλύτερο. Φέτος, ήδη μελετάμε ώστε να βρούμε μια φόρμα – το κάνουν και άλλοι Δήμοι – ώστε με ένα πολύ μικρό κόστος που δεν θα επιβαρύνει τους πολίτες, να τα μεταφέρουμε εμείς σε πιστοποιημένη μονάδα. Επίσης στο διαγωνισμό που θα γίνει, θα συμπεριλαμβάνεται και η μεταφορά των προϊόντων αυτών σε αδειοδοτημένη και πιστοποιημένη μονάδα».

 

Δήμαρχος για το Πράσινο Σημείο

Απαντήσεις σχετικά με τη δημιουργία του Πράσινου Σημείου, έδωσε ο δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας αρχικά ότι «παλαιότερα στο Δήμο Δράμας είχαν επιλεγεί δύο σημεία. Το ένα είχε ακυρωθεί γιατί ήταν λάθος χωροταξικά. Το άλλο σημείο που είχε επιλεγεί, βρίσκεται μεταξύ της Κοινότητας Νικοτσάρα και Μυλοποτάμου».

Εξήγησε μάλιστα ότι «μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα και σε επαφή που είχα με το Υπουργείο περιβάλλοντος και Ενέργειας, το πρόγραμμα αυτό μεταφέρεται στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν σας κρύβω ότι θέλησα να το ακυρώσουμε το συγκεκριμένο σημείο και να το αναπτύξουμε εκεί όπου υπάρχει όλη η ανακύκλωση. Μαζί με το ΣΜΑ, το ΚΔΑΥ και τα Πράσινα Σημεία πλέον τοποθετούνται εκεί. (σ.σ. εννοεί περιοχή Σίψας)».

Όπως είπε πάντως, «με διαβεβαίωσαν ότι πλέον δεν μπορεί να ακυρωθεί το πρώτο σημείο και αν θέλουμε δεύτερο Πράσινο Σημείο αφού ξεκινήσει το πρώτο, θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί. Μέσα στο ολιστικό σχέδιο της ΔΙΑΑΜΑΘ, που μέχρι τέλος του Νοεμβρίου θα κατατεθεί στο Υπουργείο, εκεί με δική μου εισήγηση θα μπει και ένα δεύτερο Πράσινο Σημείο» στην περιοχή της Σίψας.