Home > νέα > Τα σφαγεία είναι κλειστά μόνο για αιγοπρόβατα και όχι για βοοειδή ή χοίρους – Δηλώσεις του προϊσταμένου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Δράμας στον «Π.Τ.»

Τα σφαγεία είναι κλειστά μόνο για αιγοπρόβατα και όχι για βοοειδή ή χοίρους – Δηλώσεις του προϊσταμένου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Δράμας στον «Π.Τ.»

Μετά από εντολή του ΥΠΑΑΤ

Τα σφαγεία είναι κλειστά

μόνο για αιγοπρόβατα και

όχι για βοοειδή ή χοίρους

Δηλώσεις του προϊσταμένου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Δράμας στον «Π.Τ.»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ προκαλεί στους κτηνοτρόφους της περιοχής μας, αλλά και σε όλη τη χώρα, η οριζόντια επέκταση του κλεισίματος των σφαγείων για αιγοπρόβατα για 10 μέρες, όσον αφορά στα μέτρα επέκτασης της προστασίας των αιγοπροβάτων από την ευλογιά.

Καθώς η ασθένεια φαίνεται ότι μπορεί να εξαπλωθεί ταχύτατα και να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στις κτηνοτροφικές μονάδες όλης της χώρας, αλλά και στην περιοχή της Δράμας και της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποφάσισε την αύξηση των μέτρων, ώστε να περιοριστεί σε δυνατό μεγαλύτερο βαθμό, η επέκταση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει απαγορευθεί η για οποιοδήποτε λόγο μετακίνηση και μεταφορά αποκλειστικά και μόνο αιγοπροβάτων, καθώς και η μεταφορά τους στα σφαγεία.

Κλειστά μόνο για αιγοπρόβατα τα σφαγεία

Σε  επικοινωνία που είχε ο «Π.Τ.» με τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής της Π.Ε. Δράμας κ. Παπαδούδη, και ερωτώμενος για το ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή της Δράμας, διευκρινίζει ότι τα σφαγεία δεν έχουν κλείσει, αλλά ότι το μέτρο αφορά μόνο τη σφαγή αιγοπροβάτων και όχι άλλων ζώων.

Όπως συγκεκριμένα διευκρινίζει, «λόγω των κρουσμάτων της ευλογιάς και της πανώλης που έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, βγήκε μια απόφαση από το ΥΠΑΑΤ, ότι τα μέτρα που ίσχυαν ήδη σ’ εμάς, ως Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης και της Π.Ε. Σερρών – δηλαδή η απαγόρευση μετακινήσεων και σφαγών αιγοπροβάτων – επεκτείνονται σε όλη την Ελλάδα καθώς είχαμε επίσης εστίες στη Μαγνησία και την Κορινθία».

Όπως ξεκαθαρίζει ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής ΠΕ Δράμας, «η απαγόρευση αυτή αφορά στη μεταφορά και μετακίνηση αιγοπροβάτων για οποιοδήποτε λόγο: είτε πάχυνση αιγοπροβάτων, είτε αναπαραγωγή, είτε βόσκηση ή οτιδήποτε άλλο. Επίσης, η απαγόρευση αφορά και σε ορισμένα βοοειδή, τα οποία συστεγάζονται με πρόβατα. Από εκεί και πέρα όμως, κάποια βοοειδή που δεν έχουν σχέση με πρόβατα, είτε χοιρινά, διακινούνται και σφάζονται κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα».

Διευκρινίζει πάντως ο ίδιος, ότι, «μέχρι τώρα είμαστε καλά και δεν έχουμε καμιά εστία στην περιοχή της Δράμας».

Αναβαθμίζονται τα μέτρα κατά της ευλογιάς των προβάτων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, η απαγόρευση των μετακινήσεων αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βόσκηση και σφαγή, σε όλη την Ελλάδα, αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη περιφερειαρχών και παραγωγικών φορέων με τον ΥπΑΑΤ.

Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία, κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία.

Παράλληλα οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων.

Σημειώνεται ότι στις κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία και στην Κορινθία όπου εντοπίσθηκαν τα νέα κρούσματα της ευλογιάς (από ένα κρούσμα σε κάθε περιοχή), έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ. Ήδη κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός κ. Τσιάρας, «η κυβέρνηση λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε προβλεπόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μέτρο, προκειμένου να περιοριστεί και να εκριζωθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία  και συνεργασία με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών μελών, για την αξιολόγηση των εργαστηριακών στοιχείων και αποτελεσμάτων».

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν ήδη εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου εκ των οποίων οι 81 εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Μέχρι στιγμής σε εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα.

Επισημαίνεται ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος και όχι ζωο-ανθρωπονόσος, και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.