Home > Πρώτο Θέμα > Με λαμπρότητα εορτάστηκε στη Δράμα η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου -Εικόνες του «Π.Τ.» από την παρέλαση της Δράμας

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στη Δράμα η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου -Εικόνες του «Π.Τ.» από την παρέλαση της Δράμας

Με λαμπρότητα εορτάστηκε

στη Δράμα η Εθνική

Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γεν. γραμ. Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής κ. Γλούμης – Ατσαλάκης

Εικόνες του «Π.Τ.» από την παρέλαση της Δράμας

 

 

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ εορτάστηκε για άλλη μια χρονιά στη Δράμα, η εθνική επέτειος του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940.  Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γεν. γραμ.  Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνος Γλούμης – Ατσαλάκης.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, πλήθος Δραμινών και επισκεπτών, λόγω τριημέρου, παρακολούθησε την παρέλαση.

Το πρωί έγινε έπαρση της σημαίας στην πλατεία Ελευθερίας, παρουσία Στρατιωτικού Αγήματος της Φρουράς Δράμας και της Φιλαρμονικής του Δήμου Δράμας.

Στις 10.30, τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όπου προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας, κ.κ. Δωρόθεος, μαζί με τον Ιερό Kλήρο της πόλης. Ακολούθως, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της Ελευθερίας από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, τους Βουλευτές Ν. Δράμας, από τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, τον Δήμαρχο Δράμας, εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Δράμας, τον Αστυνομικό Διευθυντή Δράμας, τον Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Δράμας, τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπροσώπους επιστημονικών φορέων, εκπροσώπους Αποστράτων Αξιωματικών, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών Ν. Δράμας, τον Πρόεδρο των Εφέδρων Αξιωματικών, εκπροσώπους των Αντιστασιακών Οργανώσεων και την Πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δράμας.

Στις 12:00 πραγματοποιήθηκε η παρέλαση ενώπιον των Αρχών από μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους, οδηγούς, ενώσεις-οργανώσεις-συλλόγους-χορευτικές ομάδες, Τμήματα του Ερυθρού Σταυρού, Τμήματα της Ελληνικής Αστυνομίας και Τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το ιστορικό της ημέρας

Λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 η τότε ιταλική κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στην οικία του Έλληνα πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά στην Κηφισιά.

Σύμφωνα με το τελεσίγραφο, η Ιταλία απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Μεταξάς απάντησε στον Ιταλό πρέσβη στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c’est la guerre», (Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταλικών αιτημάτων.

Στις 05:30 τα ξημερώματα, ξεκίνησε ο ελληνο-ιταλικός πόλεμος με την αιφνιδιαστική εισβολή (το τελεσίγραφο όριζε ότι η επίθεση θα ξεκινούσε στις 06.00 το πρωί) των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο, οπότε η Ελλάδα αμυνόμενη εισήλθε στον πόλεμο.

Το λεγόμενο «Έπος του Σαράντα», το οποίο ακολούθησε, και οι μεγάλες νίκες που ο ελληνικός στρατός κατήγαγε εις βάρος των Ιταλών, καθιερώθηκε να γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, την ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνησης του Ιωάννη Μεταξά να συναινέσει.

Η επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής. Στο κεντρικό κτίριο και στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασμός στις 28 Οκτωβρίου 1941. Στη δεύτερη επέτειο (28/10/1942), ο εορτασμός έγινε στην Πλατεία Συντάγματος με πρωτοβουλία των οργανώσεων ΕΠΟΝ και ΠΕΑΝ. Για πρώτη φορά η επέτειος γιορτάστηκε επίσημα στις 28 Οκτωβρίου 1944 με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

Η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε το 1952, η γιορτή της Αγίας Σκέπης από την 1η Οκτωβρίου να μεταφερθεί στις 28 Οκτωβρίου, με το αιτιολογικό ότι η Παναγία βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό στον πόλεμο της Αλβανίας.