Home > Πρώτο Θέμα > Οι λόγοι που απορρίφθηκε η πρόταση του Δήμου Δράμας για τα σχολεία από τη Διαχειριστική Αρχή της ΑΜΘ Οι ερωτήσεις που τέθηκαν από την αντιπολίτευση και οι απαντήσεις που δόθηκαν

Οι λόγοι που απορρίφθηκε η πρόταση του Δήμου Δράμας για τα σχολεία από τη Διαχειριστική Αρχή της ΑΜΘ Οι ερωτήσεις που τέθηκαν από την αντιπολίτευση και οι απαντήσεις που δόθηκαν

Από τη διαδικασία λογοδοσίας της δημοτικής αρχής

Οι λόγοι που απορρίφθηκε η πρόταση

του Δήμου Δράμας για τα σχολεία

από τη Διαχειριστική Αρχή της ΑΜΘ

Οι ερωτήσεις που τέθηκαν από την αντιπολίτευση και οι απαντήσεις που δόθηκαν

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ έμφαση δόθηκε στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας της λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, στο θέμα της απορριπτικής απόφασης από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας ΑΜΘ, για ένα έργο συντήρησης και αναβάθμισης σχολικών μονάδων του Δήμου Δράμας.

Το  θέμα είχε παρουσιάσει την περασμένη εβδομάδα ο «Π.Τ.», και πρόκειται για μια μελέτη πρότασης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης. Η δημοτική αρχή είχε καταθέσει μια μελέτη ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 3.500.000 ευρώ, ώστε στη συνέχεια να προβεί σε διάφορες συντηρήσεις, διορθώσεις και αναβαθμίσεις, σε 50 συνολικά σχολεία της επικράτειας του Δήμου Δράμας. Παρ’ όλα αυτά, η πρόταση απορρίφθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή, καθώς η μελέτη δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση της λογοδοσίας, η χρηματοδότηση αφορούσε μόνο σε επεκτάσεις σχολικών μονάδων, ψηφιακές αναβαθμίσεις και άλλα.

Το θέμα έφεραν στη συνεδρίαση της λογοδοσίας ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Δημήτρης Ιωαννίδης αρχικά, ζητώντας ενημέρωση για το τι προτίθεται να κάνει η δημοτική αρχή ώστε να αναβαθμιστούν τα σχολεία μας και γενικά ποιο είναι πρόγραμμά της για την αναβάθμιση όλων των δημοτικών ακινήτων.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε στη συνέχεια και ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης, ο οποίος ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για τους λόγους απόρριψης της πρότασης και ζήτησε να γίνει γνωστό για το αν η πρόταση ήταν αντίστοιχη με όσα έργα

προβλεπόταν από την πρόσκληση, ποιες διευκρινίσεις ζητήθηκαν συμπληρωματικά και γιατί δεν υποβλήθηκαν αυτές. Επιπλέον, ζήτησε να ενημερωθεί το σώμα, αν τα δημοτικά ακίνητα είναι ασφαλισμένα και αν έμειναν ανασφάλιστα και για ποιο χρονικό διάστημα.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι, η συζήτηση κράτησε αρκετή ώρα και κατά περιόδους υπήρξε ιδιαίτερα έντονη.

Δέκα Δημοτικά σχολεία στο πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης

Οι δύο ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, έγιναν σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα μεταξύ τους. Αρχικά, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σαλπιγκτίδης, απάντησε στην ερώτηση του κ. Ιωαννίδη, διευκρινίζοντας τις έννοιες της λέξης «χάθηκε» και «απορρίφθηκε», λέγοντας ότι «χάθηκε σημαίνει ότι είχα κάτι στην τσέπη μου και το έχασα» λέγοντας ότι «έχουμε μια πρόταση η οποία απορρίφθηκε κι εμείς λέμε ότι χάσαμε 3,5 εκατ. ευρώ. Η πρόταση μπορεί να μην εγκρινόταν σε όλο το ποσό ή μπορεί να παίρναμε το μισό».

Στη συνέχεια, ο κ. Σαλπιγκτίδης αναφέρθηκε και «σε μια άλλη πρόταση, τις ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοτικών κτιρίων, όπου έχουμε βάλει 10 Δημοτικά σχολεία για ενεργειακή αναβάθμιση. Αυτή η πρόταση συνεχίζει να τρέχει και δεν έχει χαθεί, ούτε έχει απορριφθεί. Είναι το 12% – 15% των σχολείων μας».

Σημείωσε παράλληλα ο κ. Σαλπιγκτίδης, ότι «θα ξεκινήσει στο επόμενο διάστημα ένας διαγωνισμός για συντηρήσεις διδακτηρίων. Αυτή τη στιγμή το ετοιμάζει η Τεχνική Υπηρεσία και τον επόμενο μήνα θα γίνει ο διαγωνισμός και αφορά σε τρία σχολεία».

Ο κ. Ιωαννίδης απάντησε ότι η δημοτική αρχή την προηγούμενη φορά το είχε ανακοινώσει ότι το είχε με μεγάλη σιγουριά, παρ’ όλα αυτά τονίζει ότι «αυτό που μας παρουσιάσατε στην προηγούμενη συνεδρίαση από αυτό που έχουμε σήμερα, απέχει».

Τι περιελάμβανε η πρόσκληση του προγράμματος

Όσον αφορά στη ερώτηση του κ. Μλεκάνη, ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Ζωή» αναρωτήθηκε αν στην απορριφθείσα πρόταση χρηματοδότησης, ήταν και το Νηπιαγωγείο Ξηροποτάμου.

ο κ. Σαλπιγκτίδης σημείωσε ότι, «για να βάλεις σε ένα έργο ένα σχολείο, σε δυόμιση μήνες, θα πρέπει να υπάρχει μια άδεια» και τόνισε ότι «το Νηπιαγωγείο Ξηροποτάμου είναι ένα έργο εδώ και 8 χρόνια. Υποτίθεται ότι θα έπρεπε να υπάρχει κάποια μελέτη γι’ αυτό. Όταν όμως αναλάβαμε δεν βρήκαμε καμία μελέτη, από κανένα σχολείο. Δεν βρέθηκε τίποτα στα συρτάρια της Τεχνικής Υπηρεσίας. Οπότε, είδαμε μια πρόσκληση να τρέχει και είπαμε να δοκιμάσουμε και μπορεί κάποιοι Δήμοι να μην καταθέσουν και να παίρναμε την χρηματοδότηση».

Στη συνέχεια, ο κ. Σαλπιγκτίδης ανέφερε τι έγραφε η σχετική πρόσκληση: «Με την εν λόγω δράση, προβλέπεται να καλυφθούν διαπιστωμένες εκπαιδευτικές ανάγκες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κτιριακό δυναμικό, προμήθειας εξοπλισμού και διευκόλυνσης μαθητών ΑμεΑ».

Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στη συνέχεια αναλυτικότερα στην πρόσκληση και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι αυτή προέβλεπε κάλυψη διαπιστωμένων αναγκών σε κτιριακό δυναμικό, προμήθεια εξοπλισμού τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών, διευκόλυνση ΑμεΑ κτλ.

Σημείωσε ακόμα ότι η Τεχνική Υπηρεσία ακολούθησε μια μακρά διαδικασία αυτοψίας καταγράφοντας διάφορα στοιχεία αναγκών στα σχολεία του Δήμου προκειμένου να τα εντάξει στην σχετική πρόταση. Όπως είπε μάλιστα, στην πρότασή του ενέταξε «παρεμβάσεις αναβάθμισης σε κτίρια Νηπιαγωγείων του Δήμου Δράμας 911.201 ευρώ, παρεμβάσεις αναβάθμισης στα κτίρια Δημοτικών σχολείων του Δήμου Δράμας προϋπολογισμού 1.074.850, παρεμβάσεις αναβάθμισης στα κτίρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Δράμας συνολικού προϋπολογισμού 890.391 ευρώ. Προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρονικών ειδών για τις σχολικές μονάδες του Δήμου Δράμας, συνολικού προϋπολογισμού 273.126 ευρώ, προμήθεια μηχανημάτων σάρωσης εκτύπωσης 178.304 ευρώ και προμήθεια και εγκατάσταση  οπτικοακουστικού υλικού αξίας 172.188 ευρώ».

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι η Διαχειριστική Αρχή εξέφρασε την επιφύλαξή της για την τελική πρόταση χρηματοδότησης, σημειώνοντας ότι στην ίδια πρόσκληση, βρίσκεται υπό εξέταση και η κατασκευή νέου Νηπιαγωγείου στον Ξηροπόταμο Δράμας, προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ, η οποία έχει κατατεθεί από την Αντιπεριφέρεια Δράμας.

Όπως είπε μάλιστα, η Αρχή του προγράμματος ζήτησε ξεχωριστά διευκρινιστικά στοιχεία με τελική προθεσμία υποβολής 20/09/2024, και όπως είπε, ο Δήμος Δράμας ζήτησε παράταση μιας εβδομάδας για την συμπλήρωση των στοιχείων που έλειπαν, παρ’ όλα αυτά δεν της δόθηκε.

Τα προβλήματα στο 2ο ΓΕΛ Δράμας

Από την πλευρά της η παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη και Ζωή» δια του κ. Μλεκάνη, σημείωσε ότι «η πρότασή σας, κατά πολύ μικρό ποσοστό αντιστοιχούσε στην πρόσκληση. Κανένας δεν ζήτησε να κάνετε καινούρια σχολεία. Ένα καινούριο γυμναστήριο όμως σε κάποιο από τα σχολεία που έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη μπορούσε να γίνει».

Με τη σειρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος κ. Μπακόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η πρόσκληση είναι ξεκάθαρη. Λέει ότι οι στόχοι θα πρέπει να μπορούν να συνεισφέρουν στους δείκτες της χωρητικότητας των τάξεων, εκσυγχρονισμός εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων με στόχο τα 4.000 άτομα και ίσος αριθμός χρηστών νέων εκσυγχρονισμένων εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπακόπουλος έθεσε το ζήτημα των προβλημάτων που υπάρχουν στο 2ο ΓΕΛ (πρώην Θηλέων) όπου υπάρχουν σοβαρά κτιριακά ζητήματα, ρωγμές, καθώς σε κάποιο σημείο του έχει διαπιστωθεί καθίζηση. Τόνισε μάλιστα ότι «μπορεί να είναι το πιο γερό σχολείο του κόσμου», παρ’ όλα αυτά εμμέσως ζήτησε να υπάρξει κάποια σχετική μελέτη γι’ αυτό.

Απαντώντας σ’ αυτό ο κ. Σαλπιγκτίδης, εξήγησε ότι κατά τη διαδικασία της αυτοψίας που έκανε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, διαπιστώθηκε ότι 72 κτίρια σχολείων στο Δήμο, δεν έχουν πυρασφάλεια, καθώς αυτή σταμάτησε από 1 Ιανουαρίου 2024.

Αναφορικά με το 2ο ΓΕΛ, είπε ότι «και εκεί διαπιστώσαμε ότι έχει ρωγμές, όμως αυτό είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ, ενώ δεν υπάρχει στατικό πρόβλημα στο συγκεκριμένο σχολείο».

Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα της ασφάλισης των δημοτικών ακινήτων, απάντησε ο αντιδήμαρχος κ. Μουχτάρης, λέγοντας ότι, «είχαμε ξεκινήσει τη διαδικασία της ανανέωσης του ασφαλιστήριου συμβολαίου. Διαπιστώθηκε στην πορεία, ότι τα κτίρια ήταν υπασφαλισμένα. Ναι μεν υπήρχε ένα συμβόλαιο, δεν κάλυπτε όμως τίποτα απολύτως. Αναζητήσαμε τη μελέτη, αλλά δεν βρήκαμε τίποτα. Η πρόταση που έγινε από την εταιρεία που θα κάλυπτε τις δαπάνες ήταν 3.500 ευρώ. Σε δεύτερο χρόνο ζητήσαμε από την ίδια εταιρεία προσφορά, η οποία ανέβηκε στις 7.500 ευρώ την επόμενη. Καμιά σοβαρότητα. Κάναμε μια νέα μελέτη, υποβάλαμε προτάσεις και περιμένουμε τις προσφορές. Τα δημοτικά ακίνητα είναι ανασφάλιστα από τον περασμένο Μάιο».