Εγκρίθηκε η πρόταση χρηματοδότησης από το ΥΠΕΝ & το ΥΠΟΙΚ
Δημιουργία, αναβάθμιση
και αξιοποίηση των δικτύων
μονοπατιών του Δήμου Δράμας
55.114 μέτρα στη Δημοτική Ενότητα Δράμας και 31.450 μέτρα στη Δημοτική Ενότητα Σιδηρονέρου
Του Θανάση Πολυμένη
ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ Δράμας, τα μονοπάτια των ορεινών περιοχών, αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο για τον εναλλακτικό τουρισμό. Φυσικά, η αξιοποίηση και η συντήρησή τους δεν είναι και τόσο εύκολη, καθώς χρειάζονται συνεχείς χρηματοδοτήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε εξαγγείλει από τις αρχές του 2023 ένα πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων για Δήμους, ώστε να προέβαιναν σε μελέτες για την αξιοποίηση και ανάδειξη μονοπατιών στην περιοχή τους.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόταση είχε καταθέσει μεταξύ άλλων και ο Δήμος Δράμας, για τη σηματοδότηση, ανάδειξη και χαρτογράφηση ορεινών μονοπατιών στην επικράτειά του.
Στο πλαίσιο αυτό, από το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έγινε γνωστό ότι εγκρίθηκαν οι πρώτες 67 προτάσεις, συνολικού ύψους 30,2 εκατ. ευρώ, ανάμεσα στις οποίες είναι και του Δήμου Δράμας.
Συνολικά, πρόκειται για προτάσεις που υποβλήθηκαν από Δήμους, Περιφέρειες και Ιερές Μονές, στο πλαίσιο του έργου: «Δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με ενδιάμεσο φορέα υλοποίησης τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Η πρόταση του Δήμου Δράμας
Όσον αφορά στη πρόταση του Δήμου Δράμας, η πρόταση έχει προϋπολογισμό 446.235,88 ευρώ και ανάλογη θα είναι και η δημόσια δαπάνη και περιλαμβάνει δημιουργία και αναβάθμιση του δικτύου μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορίας εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Δράμας.
Το προτεινόμενο έργο αφορά στην ίδρυση – ανάδειξη και βελτίωση ενός δικτύου δασικών μονοπατιών στην ευρύτερη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Δράμας και Σιδηρονέρου.
Το έργο προτείνεται να υλοποιηθεί σε δύο υποέργα: Το πρώτο περιλαμβάνει τη δημιουργία – αναβάθμιση δικτύου μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορίας εντός των διοικητικών ορίων της ΔΕ Δράμας, του Δήμου Δράμας. Το δεύτερο περιλαμβάνει τη δημιουργία – αναβάθμιση δικτύου μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορίας εντός των διοικητικών ορίων της ΔΕ Σιδηρονέρου, του Δήμου Δράμας.
Οι διαδρομές του προτεινόμενου υποέργου 1 για την Δημοτική Ενότητα Δράμας είναι συνολικού μήκους 55.114 μέτρα.
Συμπεριλαμβάνει τμήματα επαρχιακών δρόμων, διαδρομές σε ενδο-δασογενές περιβάλλον και υφιστάμενους β δασικούς δρόμους.
Η πρόταση σχεδιάζεται και οργανώνεται, ώστε να προσφέρει τα μέσα αναψυχής και περιήγησης για την ικανοποίηση των αναγκών όσων κατοικούν εντός ή κοντά στην πόλη της Δράμας.
Οι διαδρομές του προτεινόμενου υποέργου 2 για την Δημοτική ενότητα Σιδηρονέρου διασκορπίζονται στην ορεινή έκταση του Δήμου Δράμας της Π.Ε Δράμας, καλύπτοντας την Τ.Κ. Σιδηρονέρου, Σκαλωτής και Καλλικάρπου.
Αποτελούν ένα βασικό δίκτυο διαδρομών, συνολικού μήκους 31.540 μέτρα.
Το δίκτυο των διαδρομών περιλαμβάνει παλιά μονοπάτια που χρησιμοποιούνταν για την επικοινωνία μεταξύ παλαιών οικισμών, παραποτάμιες διαδρομές καθώς και δασικούς δρόμους. Κατά το σχεδιασμό έχει επιλεγεί επίσης και η χάραξη μιας νέας διαδρομής.
Ο σχεδιασμός των εν λόγω μονοπατιών πραγματοποιείται με γνώμονα την προσβασιμότητα στα σημεία ενδιαφέροντος με σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή αλλά και την εξασφάλιση της δυνατότητας στον ντόπιο πληθυσμό να απολαύσει τη μοναδική ομορφιά του τόπου, μέσα από οργανωμένες και προστατευμένες διαδρομές. Επιπλέον, προωθείται ένα ήπιο μοντέλο ανάπτυξης οικοτουρισμού με πολλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι, στόχος του όλου έργου μεταξύ άλλων, είναι και η προστασία της βιοποικιλότητας μέσα από τη χαρτογράφηση των διαδρομών.
Δεκάδες Δήμοι στην Ελλάδα
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις πρώτες εγκρίσεις περιλαμβάνονται δεκάδες έργα, για τη δημιουργία ή και την ανάδειξη μονοπατιών στην Εύβοια, στο Σουφλί, στις Οινούσσες, στην Κάλυμνο, στα Τζουμέρκα, στα Αστερούσια της Κρήτης, στην Κάλυμνο, στη Φολέγανδρο, στη Νάξο, στη Δονούσα, στην Ηρακλειά, στο Άνω Κουφονήσι, στη Σχοινούσα, στη Δράμα και στα Γεράνεια Όρη.
Επιπλέον, στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, και Πελοποννήσου, που είναι δικαιούχοι, το δίκτυο εκτείνεται πλέον του ενός Δήμου, σε μεγάλα τμήματα της Περιφέρειας.
Αρχικά, αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν οι προτάσεις, οι οποίες πληρούσαν όλα τα κριτήρια της σχετικής πρόσκλησης. Συνολικά, υποβλήθηκαν 175 προτάσεις. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι προς χρηματοδότηση φορείς, εφόσον προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα μπορέσουν να εξεταστούν -κατά τον δεύτερο γύρο της αξιολόγησης – από τη σχετική Επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Στόχος του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 46,42 εκατ. ευρώ, είναι η δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου πεζοπορικών μονοπατιών, το οποίο θα συμβάλει στη διατήρηση και την προστασία της υπαίθρου, της φυσικής, αλλά και της πολιτισμικής κληρονομιάς. Η δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών θα συνεισφέρει στην ανάδειξη της ελληνικής φύσης και στην τοπική βιώσιμη ανάπτυξη.