Συνάντηση επιτροπής με το δήμαρχο Δράμας
Προσπάθειες δημιουργίας
μόνιμης κλειστής θεατρικής
σκηνής στη Δράμα
Το κείμενο διεκδίκησης υπέγραψε και ο δήμαρχος Δράμας Γ. Παπαδόπουλος
Του Θανάση Πολυμένη
Η ΠΟΛΗ της Δράμας, είχε πάντα ανθρώπους που προσπαθούν να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές ανησυχίες τους. Μουσική και μουσικά συγκροτήματα, καλές τέχνες όπως ζωγράφοι και γλύπτες, συγγραφείς και ποιητές με αξιόλογο εκδοτικό έργο, όπως και θεατρικές ομάδες, οι οποίες κάθε χρόνο ετοιμάζουν πραγματικά πολύ ωραίες παραστάσεις, ενώ τελευταία μέσω του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, προέκυψαν και οι ερασιτέχνες σκηνοθέτες με ταινίες μικρού μήκους.
Σήμερα, οι θεατρικές ομάδες στη Δράμα είναι πάνω από επτά, χωρίς να υπολογίσουμε μάλιστα και ομάδες από σχολεία της πόλης. Αυτή την ώρα, η πόλη της Δράμας δεν έχει κάποιον χώρο που να χαρακτηρίζεται ως θεατρική σκηνή, στην οποία θα μπορούν όλες αυτές οι ομάδες να κάνουν τις πρόβες τους και να ανεβάζουν τα έργα τους. Οι χώροι που σήμερα υπάρχουν και ανεβαίνουν θεατρικά, είναι η αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου, το αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Δράμας, η αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, όπως και η αίθουσα του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας. Οι αίθουσες αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί για ανέβασμα θεατρικών έργων.
Προσπάθειες για τη δημιουργία μιας θεατρικής σκηνής, μιας κεντρικής στέγης για τις θεατρικές ομάδες της Δράμας, είχαν γίνει και παλαιότερα από τις ίδιες τις ομάδες. Είχε υπάρξει μάλιστα και παλαιότερα μια μεγάλη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, παρ’ όλα αυτά, δεν ακολούθησαν οι απαραίτητες ενέργειες για την τύχη εκείνης της υπόθεσης. Μάλιστα είχαν παρουσιαστεί και κάποια σχέδια για την παλιά καπναποθήκη επί της οδού Αγίας Βαρβάρας, στην πλατεία Χοενλόε πίσω από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, τα οποία στη συνέχεια αφέθηκαν.
Νέες προσπάθειες
Στο παραπάνω πλαίσιο και με νέα πρόσωπα να μπαίνουν στο θεατρικό σκηνικό της πόλης και με τις θεατρικές ομάδες να αυξάνονται συνεχώς, έχει ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια για την κατασκευή μιας κλειστής θεατρικής σκηνής στην πόλη.
Και με την ιδέα αυτή, ήδη μέλη θεατρικών ομάδων, έχουν ήδη ξεκινήσει να συγκεντρώνουν υπογραφές, μέχρι που τελικά χθες, κατάφεραν και πήραν και την υπογραφή του δημάρχου κ. Παπαδόπουλου.
Πιο συγκεκριμένα, εκπρόσωποι θεατρικών ομάδων, επισκέφθηκαν το δήμαρχο την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου και μίλησαν μαζί του, από τον οποίο απέσπασαν και την υπογραφή του, αν και ο ίδιος είναι αυτός που τελικά θα πρέπει να δει το θέμα αυτό.
Όπως αναφέρουν μάλιστα οι ίδιοι, «έχουν περάσει 100 χρόνια από την πρώτη διεκδίκηση των Δραμινών (το 1924), για την κατασκευή ενός κλειστού θεάτρου στην πόλης μας, και αρχίσει να μοιάζει όνειρο πραγματοποιήσιμο, όνειρο εφικτό».
Όπως λένε οι ίδιοι, μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρώνει πάνω από 3.000 υπογραφές, ενώ πενταμελής επιτροπή που συνάντησε τον δήμαρχο και τούς συνεργάτες- συνεργάτιδες του, διαπίστωσε το ειλικρινές ενδιαφέρον τους κι άκουσε με προσοχή τις προτάσεις και τις σκέψεις τους και όπως λένε, την ίδια προσοχή κι εκτίμηση έδειξαν κι αυτοί απ’ την μεριά τους.
Τονίζει επίσης η πενταμελής επιτροπή, ότι τα κοινά στοιχεία των δύο πλευρών, είναι ότι θα πρέπει να φτιαχτεί εξ αρχής θεατρικό κτίριο σε κεντρικό σημείο, η αίθουσα να είναι μεγάλης χωρητικότητας (πεντακοσίων θέσεων και πάνω), ώστε να μην αρκεστεί πάλι η πόλη σε εμβαλωματικες λύσεις και πρόχειρο δουλειές. Εννοείται ότι το θέατρο θα πληροί όλες τις προδιαγραφές.
Και ακόμα, να αναζητηθούν το ταχύτερο δυνατόν χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να μην χρονίσει η κατάσταση, ενώ συμφώνησαν ότι, ένα τέτοιο έργο είναι εμβληματικό, θα αναβαθμίσει την πόλη αλλά και όσους συμμετάσχουν στην υλοποίηση του.
Ο δήμαρχος πάντως φαίνεται ότι διαβεβαίωσε την επιτροπή ότι «θα κινηθεί ταχύτατα προς την κατεύθυνση αυτή κι ότι θα ενημερώσει μέσα στο 2024 για τις εξελίξεις».