Από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Με έξι ελληνικά σχέδια
το Athens Pitching Lab
από τη Δράμα στην Αθήνα
Τα βραβεία απονεμήθηκαν στον Σπύρο Χριστοφοράτο για το σχέδιο «Dreams of copper»
& στην Μαρκέλα Κονταράτου για το σχέδιο «Meridian»
ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Ταινιών Μικρού Μήκους, μπορεί να διεξάγεται κεντρικά στη Δράμα, παρ’ όλα αυτά έχει και ορισμένα εργαστήρια που γίνονται και στη Αθήνα.
Στο πλαίσιο αυτό και όσον αφορά το πρόγραμμα του Pitching Lab, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες και για τρίτη χρονιά, το Athens Pitching Lab με έξι ελληνικά σχέδια, συνοδεύοντας τις βραβευμένες ταινίες της Δράμας στην Αθήνα. Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη διοργάνωση, η οποία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των σεναρίων ελλήνων δημιουργών.
Όπως αναφέρει η επικεφαλής του προγράμματος Pitching, κα. Βαρβάρα Δούκα, «η προετοιμασία για Pitching είναι η απαραίτητη διαδικασία, αν θέλετε να δείτε την ιδέα σας να γίνεται ταινία. Δεν υπάρχουν γενικοί κανόνες που να ορίζουν ένα τέλειο pitch, αλλά σίγουρα υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η εσωτερική διαδρομή που οδηγεί στην αλήθεια της ιστορίας μας».
Αυτό που επισημαίνεται επίσης, είναι ότι, «οι προβληματισμοί και οι αγωνίες που απλώνονται σε όλον τον πλανήτη, αντανακλώνται στις ιστορίες των δημιουργών, και έτσι, εκτός από τις πάντα επίκαιρες προσωπικές ιστορίες, σχέδια για ταινίες ενηλικίωσης, θέματα κοινωνικά όπως η μετακίνηση πληθυσμών και η φτωχοποίηση, πληθώρα σεναρίων, αντιμετώπισαν με διάφορους τρόπους, την αγωνία για το μέλλον του πλανήτη και την πιθανή εσχατολογική πορεία του».
Αυτό που τονίζει η κα. Δούκα, είναι ότι, «είδη όπως το θρίλερ, το sci-fi, το μεταφυσικό και ποιητικό στοιχείο, καθώς και η διαχείριση τοπίων και περιοχών μακριά από τις μεγαλουπόλεις, που οδηγούν σε ατμοσφαιρικά σύγχρονα γουέστερν, σχέδια που λαμβάνουν υπόψη τους τα νέα δεδομένα στην κοινωνική συνείδηση για την ανάγκη συμπερίληψης και αποδοχής ατόμων με ιδιαίτερες δεξιότητες και ασθενειών που κάποτε ακόμα και το όνομα τους έπρεπε να μείνει στη σιωπή, αλλά και σχέδια που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες αιχμής και τη δημιουργική χρήση τους στην κινηματογραφική πράξη, μας έδωσαν μια ποικιλία από εξαιρετικά ενδιαφέροντα σχέδια, κάνοντας δύσκολη την επιλογή μας».
Οι συμμετοχές στη διοργάνωση του Φεστιβάλ για το 2024, είχαν ανέλθει στις 100, οι 10 από αυτές συναγωνίστηκαν στη Δράμα και άλλες 6 επιλέχθηκαν να διαγωνιστούν στο Athens Pitching Lab, το οποίο πραγματοποιήθηκε φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Από αυτά τα 6 ελληνικά σχέδια που παρουσιάστηκαν ενώπιον κοινού, παραγωγών και επαγγελματιών του χώρου, στο Athens Pitching Forum, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, στην Ίριδα, τα βραβεία είναι:
Το βραβείο Development ‘Στάθης Παρασκευόπουλος’, απονέμεται στον Σπύρο Χριστοφοράτο για το σχέδιο «Dreams of copper» & στην Μαρκέλα Κονταράτου για το σχέδιο «Meridian».
Το βραβείο περιλαμβάνει coaching και συνεδρίες ανάπτυξης σεναρίου.
Τα σχέδια που συμμετείχαν είναι τα παρακάτω:
1) Dreams of Copper του Σπύρου Χριστοφοράτου (Spyros Christoforatos)
2) Disowned της Αννας Μαρίας Δημητροπούλου (Anna Maria Dimitropoulou)
3) Meridian της Μαρκέλας Κονταράτου (Markela Kontaratou)
4) Adespotos (Stray) της Αναστασίας Γκιβάλου (Anastasia Gkivalou)
5) Feride, My Love των Ντίνας Κουμπόλη, Χρήστου Δήμα (Dina Koumbolis/ Christos Dimas)
6) Hot Water της Χρυσιάννας Παπαδάκη (Krysianna Papadakis).