Home > Πρώτο Θέμα > Ξεκίνησαν οι πρώτες διαδικασίες για παρακολούθηση και αξιολόγηση της νέας ΣΒΑΑ του Δήμου Δράμας -Ομόφωνα από τη Δημοτική Επιτροπή Δήμου Δράμας

Ξεκίνησαν οι πρώτες διαδικασίες για παρακολούθηση και αξιολόγηση της νέας ΣΒΑΑ του Δήμου Δράμας -Ομόφωνα από τη Δημοτική Επιτροπή Δήμου Δράμας

Ομόφωνα από τη Δημοτική Επιτροπή Δήμου Δράμας

Ξεκίνησαν οι πρώτες διαδικασίες

για παρακολούθηση και αξιολόγηση

της νέας ΣΒΑΑ του Δήμου Δράμας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για το νέο έργο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Δήμου Δράμας, έχει ξεκινήσει ο Δήμος.

Οι πρώτες από τις διαδικασίες αυτές, αφορούν σε δύο προτάσεις οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν στην 60η πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2021 – 2027» στη δράση «Αξιολόγηση, εκπόνηση μελετών και συλλογή δεδομένων – Δικαιούχοι».

Η μία πρόταση αφορά την χρηματοδότηση της πράξης για την «Αξιολόγηση ΣΒΑΑ Δράμας» με το ποσό των 18.600 ευρώ με ΦΠΑ με σκοπό την παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την αξιολόγηση των δράσεων, και η δεύτερη πρόταση χρηματοδότησης αφορά την πράξη «Παρακολούθηση ΣΒΑΑ με ποσό 24.800 ευρώ με ΦΠΑ και έχει αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την εξειδικευμένη υποστήριξη του Δήμου Δράμας για την πορεία υλοποίησης των δράσεων που συνθέτουν την εγκεκριμένη ΣΒΑΑ Δήμου Δράμας 2021 – 2027.

Οι δύο παραπάνω προτάσεις, πέρασαν ομόφωνα από τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Δράμας και όπως αναφέρεται μάλιστα, «η αξιολόγηση μιας Στρατηγικής αποτελεί τη συστηματική και αντικειμενική αναλυτική εκτίμηση των παρεμβάσεών της και αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας του σχεδιασμού και της υλοποίησης της καθώς και στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας, της απόδοσης και των επιπτώσεών της. Παράλληλα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων καταγραφής της σχετικής εμπειρίας αναφορικά με τις διαδικασίες κατάρτισης και διαχείρισης του συνόλου της Στρατηγικής».

Σύμφωνα με τις προτάσεις προς χρηματοδότηση, «Η αξιολόγηση θα πρέπει να δίνει έμφαση στη λογική των παρεμβάσεων, στον εντοπισμό των επιπτώσεων και τέλος στην ερμηνεία της αποτελεσματικότητας της στρατηγικής. Έτσι η αξιολόγηση κατά τη διάρκεια υλοποίησης της ΣΒΑΑ Δήμου Δράμας θα είναι μια συνεχής διαδικασία και θα αποτυπώνεται με τη μορφή μιας σειράς αξιολογήσεων (ετησίων ενδιάμεσων και τελικής έκθεσης αποτελεσμάτων).

Αντικείμενο της παρεχόμενης υπηρεσίας είναι αξιολόγηση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας μέσω διεξοδικής ανάλυσης της πορείας υλοποίησης των Πράξεων, του ελέγχου επίτευξης των ποσοτικών στόχων καθώς της αποτελεσματικότητας, της αναγνωρισιμότητας και της αποδοτικότητας των υλοποιούμενων παρεμβάσεων».

Τι αφορά η νέα ΣΒΑΑ του Δήμου Δράμας

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε ότι η νέα ΣΒΑΑ του Δήμου Δράμας, αφορά στο νέο σχεδιασμό που έχει επιλεγεί για το κέντρο της πόλης της Δράμας, στο οποίο περιλαμβάνεται η  πλήρης και ολική αναμόρφωση της περιοχής.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του έργου όταν αυτό ξεκινήσει, θα αλλάξει ριζικά η πλατεία Ελευθερίας όπως είναι σήμερα με μια νέα διαφορετική διαμόρφωση, θα έχουμε επίσης μια διαφορετική εικόνα του δημοτικού κήπου καθώς και μέρους της οδού Εθνικής Αμύνης από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι και τα φανάρια του «Ξενία».

Στο πλαίσιο αυτό, το τμήμα της οδού Καραϊσκάκη μεταξύ της πλατείας και του δημοτικού κήπου θα μετατραπεί σε πεζόδρομο και θα είναι βατός μόνο για ορισμένου είδους οχήματα, η οδός Εθνικής Αμύνης θα διαμορφωθεί εντελώς διαφορετικά και ο κήπος θα αποκτήσει μια διαφορετική όψη, δίνοντας μια νέα εικόνα στο κέντρο της πόλης, το οποίο θα είναι περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον, προσφέροντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους της πόλης.

Προς το παρόν, οι δύο αυτές αρχικές πράξεις αφορούν σε Τεχνικούς Συμβούλους για την σύνταξη των φακέλων, ενώ όπως γνωστό, οι μελέτες είναι προσφορά της εταιρείας Raycap και του αείμνηστου Δραμινού επιχειρηματία Κώστα Αποστολίδη.

Προς το παρόν, το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης με αρχική χρηματοδότηση 14 εκατ. ευρώ, ενώ αναζητούνται περίπου άλλα 10-12 εκατ. ευρώ, πιθανότατα από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.