Home > νέα > Πρόβλημα η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων σε γη υψηλής παραγωγικότητας -Δηλώσεις του κ. Μάμαλη στον «Π.Τ.» για το θέμα των φωτοβολταϊκών

Πρόβλημα η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων σε γη υψηλής παραγωγικότητας -Δηλώσεις του κ. Μάμαλη στον «Π.Τ.» για το θέμα των φωτοβολταϊκών

Μέλος του Δ.Σ. του ΚΑΠΕ ο καθηγητής του ΔΠΘ Σπ. Μάμαλης

Πρόβλημα η τοποθέτηση

φωτοβολταϊκών πάρκων

σε γη υψηλής παραγωγικότητας

Δηλώσεις του κ. Μάμαλη στον «Π.Τ.» για το θέμα των φωτοβολταϊκών

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΜΙΑ σημαντική θέση τοποθετείται πλέον ο κ. Σπυρίδων Μάμαλης, πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας Δράμας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και πρώην πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Την ανακοίνωση έδωσε στη δημοσιότητα το Τμήμα Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του ΔΠΘ και σύμφωνα μ’ αυτήν, ο κ. Μάμαλης θα συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (KAΠE) είναι ο εθνικός φορέας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (AΠE), την Ορθολογική Χρήση Ενέργειας (OXE) και την Εξοικονόμηση Ενέργειας (EΞE), ενώ εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Κύριος σκοπός του, είναι η προώθηση των εφαρμογών AΠE/OXE/EΞE σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και η κάθε είδους υποστήριξη δραστηριοτήτων (τεχνολογικών, ερευνητικών, συμβουλευτικών, επενδυτικών) στους παραπάνω τομείς, με γνώμονα τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στην αλυσίδα παραγωγή/μεταφορά/χρήση της ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΠΘ, «για μια ακόμη επιβεβαίωση της αριστείας των μελών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης έκανε λόγο ο Πρύτανης, Καθηγητής Φώτιος Μάρης, ο οποίος συνεχάρη και ευχήθηκε στον κ. Μάμαλη καλή επιτυχία για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων».

Μάμαλης: Το ΚΑΠΕ καθορίζει την εθνική στρατηγική

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Μάμαλης, σημειώνει ότι, «το ΚΑΠΕ είναι ένα Ερευνητικό Ινστιτούτο, το οποίο ασχολείται με θέμα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ορθολογικής χρήσης. Είναι αυτό που καθορίζει την εθνική στρατηγική για τις ΑΠΕ όπως φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά και άλλα και όλο αυτό το κομμάτι της ενέργειας. Ο ρόλος του είναι σημαντικός και ουσιαστικά, αυτό εισηγείται στον υπουργό, όλη την πολιτική γι’ αυτά τα θέματα».

Όπως σημειώνει ο κ. Μάμαλης, «εγώ ορίστηκα μέλος από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, όπου συμμετέχει επίσης με εκπροσώπους του ο ΣΕΒ, η ΔΕΗ, ενώ εκπροσώπους ορίζει και ο υπουργός».

Πρόβλημα με τη γη υψηλής παραγωγικότητας

Ζητώντας από τον κ. Μάμαλη να σχολιάσει σχετικά το ζήτημα των αντιδράσεων που υπάρχουν στην περιοχή της Δράμας τουλάχιστον σχετικά με την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάρκων καθώς και το ότι δεν  υπάρχει κάποιος χωροταξιακός σχεδιασμός, επισημαίνει:  «Δυστυχώς αυτό ισχύει. Το ποσοστό του 5% επί των καλλιεργούμενων εκτάσεων, αφορά στη γη υψηλής παραγωγικότητας. Ήταν ένα λάθος που είχε γίνει επί υπουργίας του κ. Χατζηδάκη και μάλιστα ως πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ τότε είχα πολεμήσει αυτή τη διάταξη. Το ποσοστό μπορεί να είναι σωστό, αλλά θα έπρεπε να καθορίζει ότι δεν θα μπαίνουν σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Αυτή τη στιγμή, η γη υψηλής παραγωγικότητας, αντικαθίσταται με φωτοβολταϊκά, πράγμα το οποίο μειώνει την αξία της γης. Αυτή είναι πάγια θέση μου, την έχω εκφράσει και στη Βουλή και εκτός Βουλής».

Ερωτώμενος αν αυτό σήμερα έχει αλλάξει ή αν υπάρχει κάποια κινητικότητα ώστε να αλλάξει, ο κ. Μάμαλης σημειώνει ότι «δεν έχει αλλάξει. Και αυτό γιατί βολεύονται κάποιοι αγρότες, κάποιοι επιχειρηματίες. Όταν κάνεις φωτοβολταϊκά στον κάμπο, έχεις πιο χαμηλά έξοδα και δυστυχώς αυτό είναι εις βάρος γενικά της παραγωγής και της οικονομίας».

Όπως επισημαίνει μάλιστα, «αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάποια κινητικότητα ώστε να αλλάξει αυτό. Στον κάμπο το κόστος κατασκευής ενός φωτοβολταϊκού, αλλά και το κόστος πρόσβασης είναι μικρότερο».