Home > Πρώτο Θέμα > Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του ενεργητικού της εταιρείας Γ. Λαζαρίδης-Μάρμαρα Δράμας στην Ικτίνος

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του ενεργητικού της εταιρείας Γ. Λαζαρίδης-Μάρμαρα Δράμας στην Ικτίνος

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του ενεργητικού της εταιρείας

Γ. Λαζαρίδης-Μάρμαρα Δράμας στην Ικτίνος

Επένδυση 10 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό της δυναμικότητας των εγκαταστάσεων

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ η μεταβίβαση του ενεργητικού της εταιρείας Γ. Λαζαρίδης-Μάρμαρα Δράμας ΑΕ, έναντι ποσού 1.600.000 ευρώ, στην Ικτίνος Ελλάς ΑΕ.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Γ. Λαζαρίδης-Μάρμαρα Δράμας ήδη λειτουργεί υπό την διοίκηση της Ικτίνος Ελλάς ΑΕ, με το υπάρχον προσωπικό των 15 εργαζομένων, το οποίο συνεχίζει να εργάζεται κανονικά, βάσει των αρχικών συμβάσεων εργασίας.

Βάσει του προγράμματος επενδύσεων της εταιρείας, στην επόμενη διετία πρόκειται να επενδυθούν περίπου 10 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας του.

Η συνεισφορά του νέου εργοστασίου στον κύκλο εργασιών, σε πρώτη φάση υπολογίζεται στα 10-12 εκατ. ετησίως, με στόχο να προσεγγίσει τα 20 εκατ. ετησίως σε βάθος χρόνου. Σκοπός της εταιρείας Ικτίνος, είναι να επεκτείνει τις βιομηχανικές της εγκαταστάσεις στην περιοχή της Δράμας.

Ειδικότερα, όπως είναι γνωστό, η Ικτίνος συμμετείχε τον Σεπτέμβριο σε σχετικό διαγωνισμό που αφορούσε την πώληση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας μαρμάρων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας της Γ. Λαζαρίδης – Μάρμαρα Δράμας, όπου και έκανε προσφορά αξίας ποσού 1,6 εκατ. ευρώ και πλειοδότησε. Ειδικότερα, πρόκειται για μια έκταση 41 στρεμμάτων με κτιριακές εγκαταστάσεις 6.000 τμ και ανάλογο μηχανολογικό εξοπλισμό.

 

Χαϊδά: Η ευκαιρία αύξησης της παραγωγής

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου 2017, όπου οι πωλήσεις ανήλθαν σε 32,5 εκατ., και τα κέρδη μετά φόρων σε 7,8 εκατ. ευρώ από 2,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016, η αντιπρόεδρος της Ικτίνος κα Χαϊδά μίλησε στο Fortunegreece.com για την ανοδική πορεία της εταιρείας, την επόμενη μέρα μετά την απόκτηση του εργοστασίου από την Λαζαρίδης, αλλά και για το business plan του 2018 που θέλει ένα ακόμα λατομείο να προστίθεται στη συλλογή της.

Η εξαγορά του εργοστασίου της εταιρείας Λαζαρίδη, αποτελεί στην ουσία τη δεύτερη βιομηχανική μονάδα που αναζητούσε η Ικτίνος. Ήταν μια κίνηση που, όπως λέει η κα Χαϊδά, τους έδωσε την ευκαιρία να αυξήσουν την παραγωγή, περιορίζοντας παράλληλα τα μεταφορικά κόστη. Η ίδια αναφέρει πως προς το παρόν δεν διεξάγονται συζητήσεις για εξαγορά ή συγχώνευση με άλλη εταιρεία, αλλά εάν κριθεί σκόπιμο, ενδεχομένως και να προβούν σε κάτι τέτοιο.

Αν όλα πάνε βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος, την Άνοιξη του 2018 θα τεθεί σε λειτουργία το παλιό εργοστάσιο που ανήκε στην οικογένεια Λαζαρίδη και θα υλοποιηθεί επένδυση ύψους 5-10 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση τελευταίας τεχνολογίας μηχανολογικού εξοπλισμού. «Εκτιμούμε ότι η λειτουργία του εργοστασίου που προστίθεται στην οικογένεια της Ικτίνος θα δημιουργήσει περαιτέρω αύξηση τζίρου 10 εκατομμύρια ευρώ, πέρα από την αύξηση που περιμένουμε ότι θα προκύψει από την κανονική πορεία της εταιρείας» τονίζει η κα. Χαϊδά.

Στόχος είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να προστεθούν άλλα τρία λατομεία. Ήδη η διοίκηση βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την απόκτηση σχετικής άδειας στην περιοχή της Πελοποννήσου.

Για την ιστορία, η Ικτίνος ιδρύθηκε το 1974 από τον Ευάγγελο Χαϊδά. Ξεκίνησε ως ατομική επιχείρηση και το 2000 μπήκε στο χρηματιστήριο Αθηνών. Από την αρχή της σύστασής της είχε εξαγωγικό προσανατολισμό με αποτέλεσμα σήμερα οι εξαγωγές της να διαμορφώνονται σε ποσοστό 98%. Διαθέτει έξι λατομεία στη Βόρειο Ελλάδα, στην περιοχή της Καβάλας και της Δράμας, μέσα στην κρίση αύξησε το εργατικό της δυναμικό στα 350 άτομα, ενώ δεν προέβη σε καμία μείωση μισθού.

«Το golden spider είναι μονοπωλιακό δικό μας προϊόν. Όσο για τη ζήτηση για τον λευκό Βώλακα είναι τόσο μεγάλη που αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να καλυφθεί. Έχει φθηνότερη τιμή, γεγονός που του επιτρέπει να ανταγωνίζεται το ιταλικό carara που πωλείται τέσσερις φορές πάνω. Οι όγκοι Βώλακα αντιπροσωπεύουν το 56% του τζίρου μας».