Home > νέα > Στις 74 οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών στο Νοσοκομείο της Δράμας Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος Νοσηλευτών ΑΜΘ κ. Σιρλαντζής: «Μεγάλη έλλειψη τραυματιοφορέων στο Γ.Ν. Δράμας»

Στις 74 οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών στο Νοσοκομείο της Δράμας Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος Νοσηλευτών ΑΜΘ κ. Σιρλαντζής: «Μεγάλη έλλειψη τραυματιοφορέων στο Γ.Ν. Δράμας»

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού

Στις 74 οι κενές οργανικές

θέσεις νοσηλευτών

στο Νοσοκομείο της Δράμας

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος Νοσηλευτών ΑΜΘ κ. Σιρλαντζής: «Μεγάλη έλλειψη τραυματιοφορέων στο Γ.Ν. Δράμας»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΕΝΑ Νοσοκομείο όπως αυτό της Δράμας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι πάρα πολλά. Κυρίως όμως τα προβλήματα αφορούν στην έλλειψη του απαραίτητα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και άλλων ειδικοτήτων όπως τεχνικό προσωπικό κτλ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ), απέστειλε προς τον υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη τις προτάσεις της για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε νοσηλευτικό προσωπικό σε Νοσοκομεία της χώρας και μεταξύ αυτών είναι και το Νοσοκομείο της Δράμας.

Με την επιστολή της αυτή η ΠΑΣΟΝΟΠ, ζητάει να θεσπιστούν κίνητρα προσέλκυσης νοσηλευτικού προσωπικού στις δομές υγείας, με στόχο τη «διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την παροχή ποιοτικής νοσηλευτικής φροντίδας σε κάθε γωνιά της χώρας».

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, «το πρόβλημα της υφιστάμενης, οξυμένης, υποστελέχωσης σε όλες τις δομές υγείας και ειδικά στις απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού και αναζητά επειγόντως επίλυση».

Μόλις πρόσφατα, το Νοσοκομείο Δράμας έχει χαρακτηριστεί και με σχετική νομοθεσία ως Άγονο Α΄ κατηγορίας, λόγω των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό και κυρίως με τις μεγάλες ιατρικές ελλείψεις στην Παθολογική Κλινική, η οποία έχει απομείνει με μία μόνιμη ιατρό Παθολόγο, η οποία είναι και η διευθύντρια.

Παρ’ όλα αυτά όμως, το πρόβλημα με την υποστελέχωση δεν έγκειται μόνο στο ιατρικό προσωπικό, αλλά και στο νοσηλευτικό. Και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που καταθέσει η ΠΑΣΟΝΟΠ, το Νοσοκομείο της Δράμας παρουσιάζει ελλείψεις και σ’ αυτόν τον τομέα.

Συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Δράμας, σε σύνολο 258 οργανικών θέσεων ΠΕ και ΤΕ Νοσηλευτών και ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών, υφίστανται 74 κενές οργανικές θέσεις, ήτοι το 28,50% των συνολικών οργανικών θέσεων.

Σιρλαντζής: Μεγάλη έλλειψη τραυματιφορεών

Σχετικά με το ζήτημα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά κυρίως της έλλειψης τραυματιοφορέων, μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Ιάκωβος Σιρλαντζής, πρόεδρος των Σωματείων Νοσηλευτικών Προσωπικού Αν. Μακεδονίας – Θράκης και εκλεγμένο μέλος στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας.

Όπως εξηγεί ο κ. Σιρλαντζής, «η έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό στη Νοσηλευτική Υπηρεσία του Γ.Ν. Δράμας σε τραυματιοφορείς είναι τραγική. Και αυτό το έχουμε αναφέρει πολλές φορές. Η έλλειψη αυτή οφείλεται σε λόγους όπως τη συνταξιοδότηση, είτε επειδή δεν έχουν ανοίξει οι επικουρικοί πίνακες να πάρουν τραυματιοφορείς ή να πάρουν μέσω άλλων συμβάσεων».

Ερωτώμενος για το πόσοι είναι σήμερα οι τραυματιοφορείς στο Γ.Ν. Δράμας σημειώνει: «Κανονικά αυτή τη στιγμή είναι 25 άτομα. Αλλά οι μόνιμοι είναι ελάχιστοι. Οι περισσότεροι είναι με συμβάσεις και επίσης υπάρχουν αρκετές αναρρωτικές λόγω προβλημάτων υγείας και έτσι μειώνεται κι άλλο ο αριθμός, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν και άλλοι».

«Εδώ χρειάζεται μόνιμη λύση», λέει ο ίδιος, και τονίζει ότι «οι περισσότεροι πάντως είναι με συμβάσεις και όχι μόνιμο προσωπικό».

Αναφορικά με το νοσηλευτικό προσωπικό, τονίζει ότι «με την τελευταία προκήρυξη φαίνεται ότι ήρθαν 32 άτομα ως μόνιμοι. Στην ουσία όμως το κέρδος είναι ελάχιστο, κι αυτό γιατί από τους 32 οι 22 ήδη εργάζονταν στο Νοσοκομείο με συμβάσεις και μονιμοποιήθηκαν. Τα υπόλοιπα άτομα που ήρθαν, έχουν σταδιακά καταλάβει τις θέσεις τους, αλλά δύο άτομα απ’ αυτά έχουν αρνηθεί τη θέση γιατί είχαν ήδη προσληφθεί κάπου αλλού. Τώρα περιμένουμε να τραβήξουν δύο άτομα από τους επιλαχόντες. Και ακόμα είναι άλλοι δύο συνάδελφοι, οι οποίοι έχουν άδεια ανατροφής τέκνων. Επί της ουσίας το κέρδος δεν είναι ούτε καν 8 νοσηλευτές. Άρα το πρόβλημα παραμένει και είναι μεγάλο».

Ερωτώμενος για το τι πρέπει να γίνει, ο κ. Σιρλαντζής τονίζει ότι «θα πρέπει να γίνει μια προκήρυξη για να έχουμε βάλει αρκετές θέσεις, ώστε να μπορέσουμε να πούμε ότι θα διορθωθεί η κατάσταση. Για εμάς πάντως στη Δράμα, το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη τραυματιοφορέων».

Όπως μάλιστα λέει χαρακτηριστικά, «ναι μεν έχουμε μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, όμως αν δεν υπάρχει και το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό, δεν θα μπορεί να λειτουργεί τίποτα».

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός, «οι νοσηλευτές στο Νοσοκομείο της Δράμας έχουμε να πάρουμε πάνω από 80 μέρες άδεια, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».

Αναφερόμενος επίσης στις ηλικίες, τονίζει ότι «ο μέσος όρος ηλικίας των τραυματιοφορέων στο Γ.Ν. Δράμας είναι πάνω από 55 χρόνων και ειδικά οι μόνιμοι είναι μεγαλύτεροι. Νεότεροι είναι οι νοσηλευτές στο επικουρικό προσωπικό και μερικοί απ’ αυτούς μπήκαν με διάφορα προγράμματα της ΔΥΠΑ».

Κίνητρα αντίστοιχα των ιατρών

Στις προτάσεις της, η ΠΑΣΟΝΟΠ, αναφέρει ότι γίνεται συχνά αποδέκτης παραπόνων και καταγγελιών περί ελλείψεως νοσηλευτικού προσωπικού στις δημόσιες δομές και μονάδες υγείας της επικράτειας, ιδίως δε των απομακρυσμένων και ακριτικών περιοχών, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη άμεσης, πραγματικής και προσήκουσας επίλυσης του χρόνιου ζητήματος της υποστελέχωσης.

Και όπως αναφέρει, «παρά τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε νομοθετικό επίπεδο για την πλήρωση θέσεων όλων των κλάδων και των κατηγοριών νοσηλευτικού προσωπικού, τα λειτουργικά κενά στις δημόσιες δομές υγείας εξακολουθούν να υφίστανται, αν όχι να πολλαπλασιάζονται».

Αυτό που ζητάει η ΠΑΣΟΝΟΠ, είναι η θέσπιση αντίστοιχων κινήτρων με τους ιατρούς του ΕΣΥ και ειδικότερα για το σύνολο ανεξαιρέτως του νοσηλευτικού προσωπικού, ανεξαρτήτως κατηγορίας και σχέσης εργασίας, τους Επισκέπτες Υγείας, τις Μαίες και τους Μαιευτές, καθώς και τους Τραυματιοφορείς των Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων, Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων και Ειδικών Περιφερειακών Ιατρείων.