Home > νέα > Προβλήματα και επιπτώσεις από λατομικές δραστηριότητες και ΑΠΕ στην ορεινή περιοχή της Δράμας -Από το Δίκτυο Πολιτών «Ελεύθερα Βουνά στη Δράμα»

Προβλήματα και επιπτώσεις από λατομικές δραστηριότητες και ΑΠΕ στην ορεινή περιοχή της Δράμας -Από το Δίκτυο Πολιτών «Ελεύθερα Βουνά στη Δράμα»

Από το Δίκτυο Πολιτών «Ελεύθερα Βουνά στη Δράμα»

Προβλήματα και επιπτώσεις

από λατομικές δραστηριότητες και

ΑΠΕ στην ορεινή περιοχή της Δράμας

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο κ. Τσιφτσής αν. Καθηγητής στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Δ.Π.Θ. και ο κ. Κασαπίδης Δασοπόνος – Υδρολόγος

► Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου στο Νευροκόπι

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιείται το Σάββατο 16 Νοεμβρίου στο Νευροκόπι, σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των λατομικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Δράμας.

Η εκδήλωση, στην οποία θα περιλαμβάνονται ομιλίες και συζήτηση, διοργανώνεται από το Δίκτυο Πολιτών «Ελεύθερα Βουνά στη Δράμα», και θα γίνει στις 17.30 το απόγευμα του Σαββάτου στο αμφιθέατρο του Δήμου Νευροκοπίου.

Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης είναι: «Οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο Νομό Δράμας», με σκοπό την ενημέρωση, τη συζήτηση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών με τα ζητήματα αυτά. Στόχος του Δικτύου επίσης, είναι, η ανάδειξη των τρόπων προστασίας και βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων του Νομού Δράμας.

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο κ. Σπύρος Τσιφτσής, αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο κ. Ιορδάνης Κασαπίδης Δασοπόνος –  Υδρολόγος, ο κ. Δημήτριος Καστρίτης Νομικός και ο κ. Χρήστος Τσέρνιος εκπρόσωπος Κτηνοτρόφων Κ. Νευροκοπίου.

Το λόγο θα πάρουν επίσης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσουν οι κες, Χριστίνα Παπαγγελή και Κατερίνα Μπρέζα.

Τσιφτσής: Η προστασία σπάνιων φυτών

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Τσιφτσής αναφέρεται στο  θέμα του, που είναι ο χλωριδικός πλούτος της περιοχής, τι φυτά έχουμε και πώς θα πρέπει να τα προστατεύσουμε. Όπως επισημαίνει, «μπορεί να είναι φυτά που ανήκουν σε κάποια κατηγορία κινδύνου, μπορεί να προστατεύονται από διάφορα νομοθετήματα τα οποία δεν είναι γνωστά και γενικά να επιστήσουμε την προσοχή στην προστασία τους».

Όπως εξηγεί ο κ. Τσιφτσής, «ουσιαστικά έχουμε δύο είδη, τα οποία είναι τοπικά ενδημικά φυτά. Το ένα είναι τοπικό ενδημικό στο Φαλακρό και το άλλο τοπικό ενδημικό στον Όρβηλο. Πρόκειται δηλαδή για δύο είδη, τα οποία θα τα δούμε μόνο στο Φαλακρό και στον Όρβηλο σε όλο τον κόσμο και σε συγκεκριμένες θέσεις. Το ένα είναι το λεγόμενο «Κρόκος του Ορφέα» στο Φαλακρό και το άλλο ένα είδος αγριογαρύφαλλου στον Όρβηλο».

Αυτό που τονίζει ο ίδιος, είναι ότι, «όταν υπάρχουν σπάνια και απειλούμενα φυτά όπως τα συγκεκριμένα, αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να μην ταράξουμε τα ενδιαιτήματά τους. Για παράδειγμα, αν σε μία θέση υπάρχει ένα τέτοιο φυτό, κάνουμε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, βάλουμε ανεμογεννήτριες ή ανοίξουμε μια εγκατάσταση για εξαγωγή μαρμάρου, σαφέστατα η καταστροφή του ενδιαιτήματος προκαλεί ολοκληρωτική εξαφάνιση του συγκεκριμένου είδους. Και ουσιαστικά η αποτροπή τέτοιας ζημιάς για τη βιοποικιλότητα της Ελλάδος, μπορεί να γίνει μέσω της αύξησης της γνώσης. Να δούμε δηλαδή πού εξαπλώνονται αυτά τα φυτά, ενώ στο πλαίσιο της αδειοδότησης αυτών των εγκαταστάσεων, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τέτοιου είδους πληροφορίες».

Σημειώνει επίσης ο κ. Τσιφτσής, ότι, «υπάρχουν και άλλα φυτά που ανήκουν σε κατηγορίες κινδύνου της Διεθνούς Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και είναι ιδιαίτερα φυτά και υπάγονται σε ένα Προεδρικό Διάταγμα του 1981, για τα οποία η Πολιτεία όχι μόνο είναι υπεύθυνη για την προστασία τους, αλλά οφείλει και να τα προστατεύσει».

Ερωτώμενος για το ποια είναι σήμερα η κατάσταση στην περιοχή του Νευροκοπίου, εξηγεί: «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η λατομική δραστηριότητα διευρύνεται χωρίς επαρκείς μελέτες για τις ζημιές που θα προκαλέσουν αυτές οι δραστηριότητες. Διάφορα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα που πρόκειται να εγκατασταθούν σε διάφορα στάδια αδειοδότησης θα προκαλέσουν και αυτά κάποιες καταστροφές σαφέστατα, ενώ σκοπός είναι να ευαισθητοποιηθεί το κοινό μέσω της εκδήλωσης αυτής, ώστε να μπορούν τα έργα αυτά να λάβουν υπόψη τους κάποιες ιδιαιτερότητες του τόπου».

Όπως διευκρινίζει μάλιστα ο ίδιος, «προσωπικά δεν είμαστε αντίθετοι με τη λατομική δραστηριότητα. Από την στιγμή όμως που μπορεί να υπάρξει υπόγεια λατομική δραστηριότητα, για ποιο λόγο να καταστρέψουμε το επιφανειακό στρώμα που είναι τόσο ιδιαίτερο και μάλιστα θα έχει και οπτικά αποτελέσματα. Σε κανέναν δεν αρέσει να βλέπει μισό βουνό φαγωμένο από τη δραστηριότητα μαρμάρου. Ενώ αν ανοίξεις μια περιορισμένης έκτασης τρύπα και μπεις μέσα και πάρεις τον όγκο μαρμάρου που θέλεις, σαφέστατα οι επιπτώσεις αυτής της δραστηριότητας θα είναι πολύ πιο περιορισμένες».

Κασαπίδης: Επάρκεια νερού και υδροφόρος ορίζοντας

Στον «Π.Τ.» μίλησε επίσης και ο κ. Κασαπίδης, ο οποίος στην εκδήλωση θα αναφερθεί «στα ζητήματα των επιπτώσεων από την ανθρώπινη δραστηριότητα μεγάλης έκτασης όπως είναι τα λατομεία στα βουνά, μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα και γενικά τις επιπτώσεις στα ύδατα της περιοχής, αν δεν υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας από τις επιχειρήσεις».

Ερωτώμενος για το ποια είναι σήμερα η κατάσταση στα βουνά της Δράμας, κάνει αναφορά στο φωτοβολταϊκό πάρκο της Προσοτσάνης στην περιοχή του Πανοράματος, λέγοντας ότι «μέχρι στιγμής δεν είχαμε και πολλές βροχοπτώσεις, για να δούμε αν υπάρχει κάποια επίπτωση στον κάμπο της περιοχής. Αυτό θα πρέπει να το παρατηρήσουμε στη συνέχεια. Με τέτοιας μεγάλης έκτασης φωτοβολταϊκά θα έχουμε περισσότερα επιφανειακά ύδατα, και μένει να δούμε κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει κάποια πλημμυρικά φαινόμενα».

Αυτό που κυρίως τονίζει ο κ. Κασαπίδης, είναι ότι το στήσιμο ενός φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή, σημαίνει ότι το έδαφος αφενός λειαίνεται με αποτέλεσμα να μην απορροφάται το νερό, ενώ και τα ίδια τα κάτοπτρα είναι λεία και άρα τα νερά κυλούν ακόμα πιο γρήγορα, σε αντίθεση με το ανάγλυφο ορεινό έδαφος.

Ο ίδιος αναφέρεται επίσης στα λατομεία, επισημαίνοντας ότι «πλέον έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και αυτό σημαίνει ότι ζητάνε ακόμα περισσότερο νερό, και θα πρέπει να δούμε αν είναι πλέον επαρκές, καθώς χρειάζονται αρκετό νερό για να λειτουργήσουν. Ένα πρόβλημα ακόμα από τη λατομική δραστηριότητα στην περιοχή του Νευροκοπίου, είναι το προϊόν της λεγόμενης μούργας που παράγεται από την κοπή των μαρμάρων, καθώς όλο αυτό με τα καρστικά φαινόμενα, κατεβαίνουν στα νερά του Αγγίτη και σε άλλες πηγές. Όλη αυτή η λάσπη από τα λατομεία, περνάει στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής».