Η διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δράμας στον «Π.Τ.»
Το Αρχαιολογικό Μουσείο
Δράμας αποτελεί
την ταυτότητα της περιοχής
Ιδιαίτερα επιτυχημένη η παρουσίαση του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας στην 39η Philoxenia
Του Θανάση Πολυμένη
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ επιτυχημένη κρίνεται η παρουσία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας και του Αρχαιολογικού Μουσείου, στην 39η Έκθεση Philoxenia.
Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει και πριν από μερικές ημέρες ο «Π.Τ.», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας και το Αρχαιολογικό Μουσείο, έχουν ιδιαίτερη παρουσία τόσο στο περίπτερο του Υπουργείου Πολιτισμού, όσο και στο περίπτερο του Δήμου Δράμας, αλλά και στο περίπτερο της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.
Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι, όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Π.Τ.» η αναπληρώτρια διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων κα. Πουλιούδη, από την ΕΦΑ Δράμας, έχουν ήδη σταλεί τρεις αρχαιολόγοι προκειμένου να είναι παρόντες˙ ένας στο Περίπτερο του Υπ. Πολιτισμού, ένας στης Περιφέρειας ΑΜΘ και ένας στο Περίπτερο Δήμου Δράμας.
Όπως τονίζει μάλιστα η ίδια, η επιτυχία της παρουσίασης του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας μέσα από βιντεοληπτικό υλικό, αλλά και μέσω εντύπων και με τους ειδικούς κωδικούς QR, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
Η 39η Philoxenia ολοκληρώνεται σήμερα και η Δράμα σίγουρα έχει σημειώσει τις δικές της επιτυχίες, τις οποίες θα μπορέσουμε ίσως να δούμε στο μέλλον.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η κα. Πουλιούδη, «μπορεί να είναι μια έκθεση για τον τουρισμό, όμως σχεδόν πάντα ο τουρισμός συνάδει με τον πολιτισμό. Πώς αλλιώς θα μπορέσουμε να αναδείξουμε την ταυτότητά μας; Γιατί, μην ξεχνάμε, ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι η ταυτότητα της Δράμας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα τελευταία χρόνια στη Δράμα, έχουν αναδειχθεί αρχαιολογικά ευρήματα, τόσο από τα έργα της επιστασίας της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δράμας στα έργα της εγκατάστασης του δικτύου φυσικού αερίου, όσο και μέσω άλλων πράξεων της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Το αρχαιολογικό έργο που έχει παραχθεί κυρίως τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζεται και φέτος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι αρκετά μεγάλο και σημαντικό, όπως τα ευρήματα από το πέρασμα του φυσικού αερίου, το οποίο έχει αναδείξει στοιχεία, τα οποία τοποθετούν την ύπαρξη ενός σημαντικό οικισμού στην εποχή των ελληνιστικών χρόνων και ακόμα αρχαιότερα μέχρι και την προϊστορία.
Επίσης, αναφορικά με την ακρόπολη της Πλατανιάς, έχει ήδη διενεργηθεί μια μελέτη ανάδειξης του χώρου αυτού, ο οποίος ξεκινάει από τα προϊστορικά χρόνια και φτάνει μέχρι την ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο.
Ο ελληνιστικός τάφος της οδού Τροίας, έχει ενταχθεί σε μια σειρά εργασιών, οι οποίες ολοκληρώνονται σύντομα στο επόμενο διάστημα, με στόχο την επισκεψιμότητα στο χώρο από σχολεία και ομάδες και βέβαια ο αρχαιολογικός χώρος της Καλής Βρύσης, που παραμένει ιδιαίτερα αξιόλογος, καθώς εκεί έχουν βρεθεί στοιχεία τα οποία αφορούν στην ύπαρξη του Διονύσου στην αρχαιότητα καθώς και στη λατρεία του στην περιοχή.