Από το Δίκτυο Πολιτών «Ελεύθερα τα βουνά στη Δράμα»
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις
της ανθρώπινης δραστηριότητας
στο Νομό Δράμας
► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο εκπρόσωπος του Δικτύου κ. Μαυρίδης – «Δεν είμαστε κατά των λατομείων, όμως να σταματήσει η άναρχη αδειοδότησή τους».
ΜΙΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα εκδήλωση και συζήτηση πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο αμφιθέατρο του δημαρχείου Κ. Νευροκοπίου, που διοργάνωσε το Δίκτυο Πολιτών «Ελεύθερα τα βουνά στη Δράμα».
Το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης ήταν «οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης στο Νομό Δράμας» στην οποία συμμετείχαν ενεργά πολίτες της περιοχής και εκπρόσωποι διάφορων φορέων και συλλογικοτήτων.
Φιλοξενούμενοι ομιλητές της συζήτησης ήταν ο Τσιφτσής Σπύρος (αναπληρωτής καθηγητής δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος ΔΠΘ), ο Κασαπίδης Ιορδάνης (δασοπόνος υδρολόγος), ο Χατζηγεωργίου Δημήτριος (εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα “Σώστε το Μενοίκιο”), ο νομικός Καστρίτης Δημήτριος, ο εκπρόσωπος κτηνοτρόφων Κάτω Νευροκοπίου Τσέρνιος Χρήστος, ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας Δαμαλής Γιάννης και ο εκπρόσωπος κτηνοτρόφων Βώλακα κ. Μπόσκος.
Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης στο νομό μας και ανέλυσαν το ισχύον καθεστώς αδειοδότησης και εκμετάλλευσης μαρμάρου, εγκατάστασης Ανεμογεννητριών και Φωτοβολταϊκών πάρκων.
Στη συζήτηση που ακολούθησε διατυπώθηκαν ερωτήσεις στους ομιλητές από κατοίκους απ’ όλο το νομό Δράμας, ενώ οι κτηνοτρόφοι μετέφεραν την εμπειρία τους από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους από την αλόγιστη ανθρωπογενή παρέμβαση στο δραμινό τοπίο.
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο εκπρόσωπος του Δικτύου Πολιτών κ. Μαυρίδης, αναφερόμενος κυρίως στο θέμα των λατομείων της περιοχής, σημειώνει: «Η αλήθεια είναι ότι, οι κάτοικοι της Δράμας που βρέθηκαν στην εκδήλωση, σοκαρίστηκαν μιας και δεν βλέπουνε την πραγματική εικόνα. Ο κάτοικος της πόλης της Δράμας, βλέπει από αισθητικής άποψης το βουνό. Δεν έχει την εμπειρία που έχουν οι κάτοικοι των τοπικών Κοινοτήτων που το βιώνουν πολύ έντονα».
Σημειώνει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι, «όλα τα φαράγγια στην περιοχή έχουν γεμίσει από μαρμαρόσκονη και μάλιστα μέχρι και τον Ξηροπόταμο».
Αναφορικά με το ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σημειώνει ότι «αν δει κανείς τον χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που είναι δημόσιος, όλος ο νομός Δράμας φαίνεται να είναι κατειλημμένος. Αυτό που θέλω να επισημάνω ως εκπρόσωπος του Δικτύου Πολιτών, είναι ότι θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο νομός Δράμας βρίσκεται σε περιβαλλοντική κρίση. Δεν είναι αστεία τα πράγματα. Κινδυνολόγοι δεν είμαστε, αλλά ρεαλιστές. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι, σε λίγο καιρό οι άνθρωποι θα είναι μετανάστες από τον τόπο τους. Τόσο στο Βώλακα, όσο και στους Πύργους, αλλά και στον Γρανίτη, ο οποίος έχει ξεπεράσει σε λατομική έκθεση το Βώλακα».
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «εμείς κοιτάμε τι θα γίνει σε λίγο καιρό μ’ αυτή την κατάσταση. Μπορεί ο μέσος Δραμινός να ξέρει πού θα βρει το καλύτερο φαγητό στη Δράμα, όμως δεν γνωρίζει ότι έχουν φαγωθεί τα μισά βουνά στο Φαλακρό και ότι η περιοχή νότια του Νέστου ποταμού, δίνει την εντύπωση ότι έχει κηρυχθεί ως αποκλειστική λατομική ζώνη».
Στα λεγόμενά του ακόμα τονίζει ότι «θα πρέπει να επιλέξουμε τι θέλουμε τελικά για τη Δράμα: θέλουμε τουριστική ανάπτυξη ή λατομική εκμετάλλευση. Ποιο από τα δύο θέλουμε τελικά; Ή το ένα ή το άλλο. Θα αναπτυχθεί τελικά ο Γρανίτης τουριστικά, ή θα είναι μια νησίδα ανάμεσα σε αιολικά πάρκα και νταμάρια;»
Καταλήγοντας επισημαίνει: «Οι αρχές μας είναι ξεκάθαρες: όχι περαιτέρω εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, όχι περαιτέρω εγκατάσταση ανεμογεννητριών πέρα απ’ αυτές τις λίγες που έχει η Δράμα αυτή τη στιγμή, όχι περαιτέρω αδειοδότηση λατομείων. Δεν λέμε να κλείσουν λατομεία, δεν είμαστε κατά των λατομείων, αλλά να γίνεται υπόγεια εξόρυξη και να σταματήσει αυτή η άναρχη αδειοδότηση».