Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου
1ο Επιστημονικό Συνέδριο
Αδριανή – Δοξάτο – Χωριστή
«1880 – 1913: Κοινωνία, οικονομία, πολιτισμός στην πεδιάδα των Φιλίππων»
ΤΟ 1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ Συνέδριο με κεντρικό τίτλο: Αδριανή – Δοξάτο – Χωριστή, «1880 – 1913: Κοινωνία, οικονομία, πολιτισμός στην πεδιάδα των Φιλίππων», διοργανώνουν οι Πολιτιστικοί Μορφωτικοί Σύλλογοι Αδριανής, Δοξάτου και ο Μουσικοδραματικός Σύλλογος Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία».
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, με την υποστήριξη των Δήμων Δράμας, Δοξάτου και Παρανεστίου.
Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής είναι ο Δραμινός κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, τακτικός καθηγητής Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό τη Δημοκρατία.
Τα μέλη της Επιτροπής απαρτίζουν: Ο κ. Βασίλειος Μεσσής, ο κ. Μόσχος Μορφακίδης-Φυλακτός, η κα. Γεωργία Μπακάλη, η κα. Δήμητρα Πατρωνίδου, η κα. Δήμητρα Θ. Χατζηδημητρίου.
Την Οργανωτική Επιτροπή αποτελούν το Δ.Σ. του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αδριανής Δράμας, το Δ.Σ. του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Δοξάτου Δράμας, το Δ.Σ. του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία».
Το πρόγραμμα
Σάββατο 30 Νοεμβρίου
Στις 09.30 – 10.15, χαιρετισμοί, έναρξη συνεδρίου. Πρόεδρος: Κων/νος Δολδούρας, πρόεδρος Δ.Σ. του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αδριανής.
Δημήτριος Α. Πασχαλίδης, τέως Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: «Αδριανή, Δοξάτο, Χωριστή: 3 ιστορικοί κλάδοι του αυτού κορμού».
Στις 10.15 – 11.15 Πρόεδρος Βασίλειος Μεσσής, Φιλόλογος – Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας.
Ευάγγελος Καραμανές, διευθυντής Ερευνών, Διευθύνων το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών: «Αδρανή, Δοξάτο, Χωριστή: ο λαϊκός πολιτισμός ως ζώσα Κληρονομιά. Επιτόπιες έρευνες και Συλλογές του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών».
Χρυσούλα Καραντζή, διευθύντρια Ερευνών, Κέντρον Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών: «Προφορικός ιδιωματικός λόγος, μνήμη και ιστορία: μελετώντας γλωσσικό υλικό από την Αδριανή, το Δοξάτο και τη Χωριστή».
Νικόλαος Τόμπρος, αναπληρωτής καθηγητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων: «Το ιστορικό αποτύπωμα της Ι. Μονής Εικοσιφοινίσσης στη νεώτερη ελληνική ιστορία της Ανατολικής Μακεδονίας».
Θα ακολουθήσει συζήτηση και διάλειμμα.
Στις 11.45 – 12.45: Πρόεδρος Ευστράτιος Κασμερίδης, Οικονομολόγος – Ερευνητής.
Δρ. Αντώνιος Χατζόπουλος, Άρχων Οικουμενικού Πατριαρχείου: «Συμβολή στην ιστορία των κωμών Αδριανής, Δοξάτου και Χριστή με βάση ανέκδοτη αλληλογραφία».
Γεωργία Βλαχοδήμου, Διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας: «Μακεδονικός Αγώνας 1903 – 1907: Αδριανή, Δοξάτο, Χωριστή. Γεγονότα και προσλήψεις».
Κορνηλία Τρακοσοπούλου – Τζήμου: Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός, επ. Προϊσταμένη ΕΝΜ-ΚΜ (ΥΠΠΟΑ) τ. Λέκτωρ ΔΠΘ / Τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών: «Η συμβολή του καπνού στην ανάπτυξη του Δοξάτου και ο επανασχεδιαμός του μετά την πυρπόληση του 1913».
Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Το απόγευμα στις 17.00-18.30. Πρόεδρος Μιχάλης Τάσσου, Δικηγόρος.
Νικόλαος Γ. Γεωργιάδη, Διευθυντής Π.Ε. Καβάλας ε.τ. και Δημήτριος Μ. Καρακεχαγιόγλου, Διευθυντής 2ου Δ.Σ. Νέας Περάμου Καβάλας: «Το νομίσματα ανάγκης (εκκλησιαστικά) Εδίρνετζικ (Αδριανής), του Δοξάτου και της Τσατάλτζας (Χωριστής)».
π. Κωνσταντίνος Χλιάρας, Εφημέριος Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας, Υπ. Δρ. Λαογραφίας (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων): «Η κοινωνική λειτουργία των αργυρών εκκλησιαστικών κειμηλίων. Το παράδειγμα των εξαπτερύγων των ιστορικών ναών Δοξάτου, Τσατάλτζης και Εδερνετικίου».
Μαγδαληνή Παρχαρίδου, Δρ. Αρχαιολόγος ΥΠΠΟ: «Εικόνας, ξυλόγυπτα και υφάσματα του ναού του Αγίου Νικολάου στην Αδριανή».
Βασίλειος Μεσσής, Φιλόλογος – Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας: «Η αρχιτεκτονική του ναού του Αγίου Νικολάου Αδριανής».
Θα ακολουθήσει συζήτηση και διάλειμμα.
Στις 19.00 – 20.00, πρόεδρος ο Νίκος Βουλόδημος, πρόεδρος Δ.Σ. του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία».
Σαπφώ Αγγελούδη – Ζαρκάδα, Αρχιτέκτων Δρ. ΔΠΘ: «Καπνέμποροι και Καπναποθήκες στο Δοξάτο πριν και μετά την πυρπόλησή του το 1913».
Ευαγγελία Καμπούρη, Αρχιτέκτων Μηχανικός: «Η εξέλιξη της παραδοσιακής κατοικίας του Δοξάτου ως βάση για συγκριτικές αναφορές σε κατοικίες γειτονικών οικισμών. Μορφολογικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά».
Ευστράτιος Κασμερίδης, Οικονομολόγος – Ερευνητής: «Η παρουσία των Ηπειρωτών και Δυτικομακεδόνων στον 19ο και 20ο αιώνα στους οικισμούς Δοξάτου, Χωριστής και Αδριανής και η συμβολή τους στο κοινωνικο – οικονομικό γίγνεσθαι».
Ακολουθεί συζήτηση και τέλος της πρώτης μέρας.
Κυριακή 1 Δεκεμβρίου
10.30 – 11.30 Πρόεδρος Γεωργία Μπακάλη, Δρ. Ιστορίας.
Ευάγγελος Γ. Μαλκάκης, Περιβαλλοντολόγος MSc, Ειδικός Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών: «Η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Δοξάτου Δράμας, με την χρήση της γεωπληροφορίας και τεχνολογίας αιχμής Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφορικών. Η περίπτωση που αφηγηματικού χάρτη (StoryMap) και της ειδικής εφαρμογής (MedGIS) για αξιόλογα αρχιτεκτονικά κτίρια του Δοξάτου.
Δήμητρα Θ. Χατζηδημητρίου, Φιλόλογος MSc Φιλοσοφίας ΑΠΘ: «Η Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα “Φίλιπποι” και η Αρχαιολογική εταιρία Δοξάτου».
Νικόλαος Κυριατζής, Οικονομολόγος – Αγροτικές Επιχειρήσεις: «Η συμβολή της καλλιέργειας του καπνού στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής κατά την περίοδο του τέλους του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα».
Στις 12.00-13.00, Πρόεδρος, Χρήστος Σαμαράς, Ομότιμος καθηγητής Σύνθεσης Τμημάτων Μουσικών Σπουδών, σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης.
Ελευθέριος Τσικουρίδης, επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: «Το μουσικό ιδίωμα της Αδριανής Δράμας. Οι επιρροές και τα χαρακτηριστικά του ηχογεωλογικού τοπίου».
Δημοκράτης Τζιρίτης, Μουσικός, Μαέστρος της Φιλαρμονικής του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία»: «Χωριστή – Μουσικοπολιτισμική κληρονομιά.
Δρ. Αντώνιος Κωνσταντινίδης, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Μουσικής: «Καταγραφές Δημοτικών τραγουδιών από τον Πρωτοψάλτη Δοξάτου Ιωάννη Χατζηδημητρίου».
Ακολουθεί συζήτηση.
Με το τέλος των διαλέξεων, θα ακολουθήσει απόδοση τραγουδιών από την Παιδική Χορωδία του Συλλόγου Αδριανής, την Παιδική Χορωδία του 9ου Δημοτικού σχολείου Δράμας και του Παιδικού Χορευτικού Τμήματος του Συλλόγου Δοξάτου.