Πορεία στο πλαίσιο της Ημέρας κατά της Βίας των Γυναικών
Πολυδιάστατο κοινωνικό
πρόβλημα η βία κατά
των γυναικών και στη Δράμα
Μιλάνε στον «Π.Τ.» η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Αβραμίδου και η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών κα. Τσακιρίδου
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΜΙΑ σειρά εκδηλώσεων, ο Δήμος Δράμας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Δράμας, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας και παράρτημα Ρομά, την Περιφέρεια Α.Μ.Θ., τη Δ/νση Β/θμιας εκπαίδευσης, την Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοικτής Φιλοξενίας, τον Εμπορικό σύλλογο και τον ΙΡΑ Αστυνομίας Δράμας, τίμησε χθες την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Βίας των Γυναικών.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 11.00 το πρωί με πεζοπορία μαθητών και μαθητριών του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας, με πλακάτ, που μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης κατευθύνθηκαν προς την Ένωση Κυριών, όπου λειτουργεί και μια σχετική έκθεση φωτογραφίας. Στα πλακάτ των μαθητών και των μαθητριών, αναγράφονταν συνθήματα όπως: «Η δύναμή μας είναι η φωνή μας», «Ακούστε τα θύματα σταματήστε τους θύτες», «Δείξε ανδρισμό με σεβασμό», «Οι άνδρες προστατεύουν, δεν πληγώνουν» κ.α., ενώ ορισμένοι είχαν σφραγισμένα χείλη με κόκκινη ταινία.
Για τη δράση του Δήμου Δράμας, μίλησε αρχικά στον «Π.Τ.» η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Αβραμίδου, σημειώνοντας ότι «η βία κατά των γυναικών είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα που όλοι οι φορείς και όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε για την εξάλειψή του. Πρέπει να έχουμε μια δυνατή φωνή, να καταγγέλλουμε όλα τα επεισόδια που γίνονται, να μιλάμε ανοικτά για τη βία των γυναικών, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο αυτό. Στόχος είναι να υπάρξει στην κοινωνία μας, σεβασμός και ισότητα για τις γυναίκες».
Με τη σειρά της, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Δράμας κα. Τσακιρίδου, μιλώντας στον «Π.Τ.» σημειώνει: «Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η βία κατά των γυναικών, δεν είναι ένα μόνο κοινωνικό φαινόμενο, αλλά αποτελεί μια πληγή στην κοινωνία. Είναι μια πληγή που υπάρχει στον θύτη, η οποία δεν έχει γιατρευτεί και δημιουργεί μια πληγή στο θύμα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μια υποχρέωση για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Ο Δήμος Δράμας ήδη βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης του Συμβουλευτικού Σταθμού για την κακοποίηση των γυναικών».
Στη διαπίστωση ότι τα νούμερα στη Δράμα για την κακοποίηση των γυναικών δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, σημειώνει: «Πράγματι δεν είναι καθόλου καλά. Αρκεί να σας πω ότι, σε πανελλαδικό επίπεδο, από την αρχή του έτους μέχρι τέλος Οκτωβρίου, τα περιστατικά ήταν 24.000, διπλάσιος αριθμός από το 2023. Αυτό όμως δείχνει και την εικόνα όλης της κοινωνίας που βρίσκεται σε κρίση οικονομική, αλλά κυρίως αξιών, γιατί ναι μεν η διαπαιδαγώγηση μιλάει για τον σεβασμό προς τα δύο φύλα, εμείς όμως αυτόν τον σεβασμό τον έχουμε χάσει. Τα στοιχεία για τη Δράμα, αντικατοπτρίζουν την ίδια μας την κοινωνία, ότι πάρα πολλές γυναίκες ζητούν βοήθεια από άλλους Συμβουλευτικούς Σταθμούς και κυρίως ότι το Τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας καθημερινά δέχεται γυναίκες που κακοποιούνται ή που απειλούνται να κακοποιηθούν από τους συντρόφους τους».
Στο μεταξύ, η Ένωση Κυριών Δράμας φωταγώγησε χθες το βράδυ με πορτοκαλί χρώμα το κτίριο της Ένωσης, ενώ μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου, θα είναι ανοικτός ο Ξενώνας κακοποιημένων γυναικών και επισκέψιμος από σχολεία, κατόπιν ραντεβού από τις 10.00 έως τις 13.00 καθημερινά.
Παράλληλα, μέχρι 29 τρέχοντος λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα την κακοποίηση των γυναικών, ενώ θα λειτουργεί και η δράση: «Χτίσε κι εσύ τον Τοίχο Διαμαρτυρίας», όπου σε έναν τοίχο στην Ένωση Κυριών οι συμπολίτες μας μπορούν να γράψουν τα δικά τους μηνύματα.
Επίσης, το βράδυ της Δευτέρας χθες, παρουσιάστηκε το θεατρικό έργο «Πέντε Σιωπές» από τη θεατρική ομάδα «Θεατροστάσιο», σε σκηνοθεσία – μετάφραση – διασκευή της Ελένης Μωυσιάδου. Οι «Πέντε Σιωπές» δεν είναι απλά ένα έργο που μιλάει για την κακοποίηση, την ενδοοικογενειακή βία και το νόμο της σιωπής. Μας μιλάει κυρίως για την αμηχανία που νιώθουμε απέναντι στον ανθρώπινη ύπαρξη.