Home > νέα > Μελέτη για τον στρατηγικό σχεδιασμό τουριστικής ανάπτυξης στο Ν. Δράμας Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Γεωργιάδης

Μελέτη για τον στρατηγικό σχεδιασμό τουριστικής ανάπτυξης στο Ν. Δράμας Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Γεωργιάδης

Με χρηματοδότηση LEADER μέσω Αναπτυξιακής Δράμας

Μελέτη για τον στρατηγικό

σχεδιασμό τουριστικής

ανάπτυξης στο Ν. Δράμας

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Γεωργιάδης

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ότι, το τελευταίο διάστημα, γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από το Δήμο Δράμας, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Δήμους του Νομού και την Ένωση Ξενοδόχων, αναφορικά με το ζήτημα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Πριν από μερικές ημέρες, έγινε και η επίσημη παρουσίαση του Φορέα Τουριστικής Ανάπτυξης Νομού Δράμας, ο οποίος χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LEADER το οποίο διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας και έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του 2025.

Στον εν λόγω φορέα συμμετέχουν και οι Δήμοι Δοξάτου, Κ. Νευροκοπίου, Παρανεστίου και Προσοτσάνης.

Στo παραπάνω πλαίσιο και εντός του ίδιου έργου μέσω LEADER, βγήκε στη δημοσιότητα μια διακήρυξη με υλοποίηση του έργου «Στήριξη υλοποίησης Δράσεων των Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων – Συνεργασία μεταξύ διαφορετικών παραγόντων».

Το έργο αναλαμβάνει ο Δήμος Δράμας καθώς έχει το μεγαλύτερο μερίδιο, αναζητώντας ανάδοχο για τη μελέτη της τουριστικής ανάπτυξης του Νομού Δράμας και τη δημιουργία και εφαρμογή σύγχρονων μεθοδολογιών και καινοτόμων τεχνικών προβολής και προώθησης του επιχειρηματικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης.

Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει  την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και την οργάνωση και διαχείριση του τουριστικού προϊόντος.

Επίσης, την εκπόνηση σχεδίου branding, ερμηνείας και εφαρμογής προτύπων ποιότητας, την εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου Φορέα Τουριστικής Ανάπτυξης, καθώς και την ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή συστήματος διαχείρισης προορισμού (DMS).

Ο προϋπολογισμός των δημοπρατούμενων εργασιών, ανέρχεται στο ποσό των 75.967,74 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ 24%.

Γεωργιάδης: «Ήμασταν σε λήθαργο…»

Σχετικά με το παραπάνω έργο, μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Γιάννης Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχουμε όλοι οι Δήμοι του Νομού Δράμας μαζί με την Ένωση Ξενοδόχων μέσω του LEADER της Αναπτυξιακής. Στο  πλαίσιο του έργου αυτού, προβλέπεται και η δημιουργία μιας μελέτης, ώστε να καταγραφεί ποια είναι η κατάσταση σήμερα, αλλά και να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός».

Ερωτώμενος σχετικά να μας πει ποια είναι η κατάσταση για τον Τουρισμό σήμερα στην περιοχή της Δράμας, τόσο μετά τη δημιουργία του Φορέα Τουριστικής Ανάπτυξης, αλλά και τη συμμετοχή του Δήμου Δράμας στον έκθεση Philoxenia στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην εκδήλωση του ΕΟΤ Ελλάδος στο Βουκουρέστι, ο κ. Γεωργιάδης τονίζει: «Θεωρώ ότι υπάρχει λαμπρό πεδίο για την ανάπτυξη όλου τουρισμού στην περιοχή μας. Δεν σας κρύβω ότι μέχρι τώρα ήμασταν σε λήθαργο όσον αφορά σ’ αυτόν τον τομέα, αν κρίνω από το πόσο γνωρίζουν τη Δράμα και τις αντιδράσεις στη Philoxenia και στη Ρουμανία και αλλού».

Χαρακτηριστικά επισημαίνει ακόμα ο ίδιος, ότι «είναι κομβικές κινήσεις και τα αποτελέσματα θα φανούν στη συνέχεια. Σπέρνουμε τώρα θα φανούν σε λίγο καιρό. Ο Τουρισμός δεν είναι να πάω να αγοράσω κάτι και να τελειώσω».

Αναφορικά με τη συμμετοχή του Φορέα Τουριστικής Ανάπτυξης της Δράμας και του Δήμου Δράμας στη Ρουμανία, σημειώνει ότι «υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μου έκανε εντύπωση η σοβαρότητα της εκδήλωσης, που έγινε και με τη συμμετοχή της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι και βέβαια του ΕΟΤ με τον προϊστάμενο των Βαλκανίων».

Όπως εξηγεί μάλιστα ο  ίδιος, «η Ρουμανία είναι μια πολύ μεγάλη δεξαμενή, καθώς σχεδόν δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην γνωρίζει έστω και μια λέξη ελληνική. Στο σύνολό τους όλοι έρχονται από τον Προμαχώνα και την Κομοτηνή στην Ελλάδα και ελάχιστοι από την Εξοχή κι αυτό είναι ένα πρόβλημα. Νομίζω πάντως τώρα, ότι, θα έχουν και έναν καλό λόγο να περνάνε και από τον τόπο μας».

Ερωτώμενος για το πώς μπορούμε να προσελκύσουμε τουρισμό από τα Βαλκάνια και ειδικότερα από τη Ρουμανία, τονίζει ότι «ένα παράδειγμα είναι ο θρησκευτικός τουρισμός, που μπορεί ο επισκέπτης να τον συνδυάσει όλες τις εποχές καλοκαίρι και χειμώνα. Στη Ρουμανία πάντως κάναμε για εξαιρετική παρουσίαση και για τον θρησκευτικό τουρισμό και για όλα τα Φεστιβάλ που πραγματοποιεί η Δράμα (Ταινιών Μικρού Μήκους, Ονειρούπολη, Δραμοινογνωσία, Γαστρονομικό κ.α.), μιλήσαμε για τον ορεινό όγκο και άλλα πολλά».

Καταλήγοντας επισημαίνει ότι «αυτό που κρατάω απ’ όλες αυτές τις προσπάθειες, είναι ότι ξεκινάμε και χτίζουμε μια «δεξαμενή» στο Δήμο που ήταν ανύπαρκτη, αλλά και από τις εμπειρίες μας θα γινόμαστε όλο και αποδοτικότεροι και θα εξαντλήσουμε ό,τι μέσα έχουμε για να το πετύχουμε».