Βράβευση του Δραμινού καθηγητού του ΑΠΘ κ. Ηλία Ταξίδη από την Ακαδημία Αθηνών
Για το έργο του: Τα επιγράμματα του λόγιου μοναχού Μάξιμου Πλανούδη τέλος 13ου αιώνα
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕΓΑΛΗ τιμή για τη Δράμα, αποτελεί η βράβευση ενός Δραμινού καθηγητού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του κ. Ηλία Ταξίδη, η οποία έγινε το βράδυ της Πέμπτης 21 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Ο κ. Ηλίας Ταξίδης, είναι επίκουρος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με γνωστικό αντικείμενο την Μεσαιωνική Ελληνική Φιλολογία και επιστημονική ειδίκευση στα Ανθρωπιστικά.
Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον κ. Ηλία Ταξίδη για το έργο του: «Τα επιγράμματα του λόγιου μοναχού της Παλαιολόγιας Αναγέννησης Μάξιμου Πλανούδη», στον τομέα: Ιστορία της Ελληνικής Φιλολογίας από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι την Άλωση.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Ηλία Ταξίδη χθες, λίγες ώρες πριν από τη βράβευσή του, μας εξήγησε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο του το οποίο εκδόθηκε από γερμανικό εκδοτικό οίκο στην γαλλική γλώσσα για τον λόγιο μοναχό Μάξιμο Πλανούδη.
Όπως μας είπε, είναι η πρώτη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του λόγιου μοναχού και δάσκαλου Μάξιμου Πλανούδη, το οποίο περιλαμβάνει κριτική – εισαγωγή – σχολιασμό και μετάφραση για 36 ποιήματα του Μάξιμου Πλανούδη.
Όπως εξήγησε ο κ. Ταξίδης στον «Πρωινό Τύπο», τα ποιήματα του λόγιου μοναχού Μάξιμου Πλανούδη, «διαπραγματεύονται τα πάντα. Έχει ποιήματα με κοσμικά και θρησκευτικά θέματα. Τα κοσμικά του ποιήματα, αναφέρονται στο γάμο, άλλοτε κάνουν λόγο για τον Κλαύδιο Πτολεμαίο και τη γεωγραφία του, ενώ τα θρησκευτικά του μιλούν για ναούς, εικόνες, αγίους και άλλα θέματα». Ο λόγιος μοναχός Μάξιμος Πλανούδης έζησε στα τέλη του 13ου αιώνα. Γεννήθηκε στη Νικομήδεια της Βιθυνίας γύρω στο 1260 και δίδαξε στη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη και ανάμεσα σε διάφορα έργα, έγραψε τον λόγο Περί πίστεως, ύμνους, κανόνες, εγκώμια αγίων κ.α. Ο Πλανούδης ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ως γραφέας και αντιγραφέας χειρογράφων στο αυτοκρατορικό παλάτι, στο οποίο αργότερα κατείχε υψηλή θέση παρά τη νεαρή ηλικία του. Ήταν κάτοχος ευρύτατης παιδείας, κάτι που φαίνεται από το σύνολο του έργου του, ενώ προκύπτει ότι είχε και σημαντικές γνώσεις αστρονομίας.
Ο Ηλίας Ταξίδης
Ο κ. Ηλίας Ταξίδης, γεννήθηκε στη Δράμα και σπούδασε στο Τμήμα Ελληνικής Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ειδίκευση Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας, Πτυχίο 1997, Μεταπτυχιακό 2001, Διδακτορικό 2006). Από τον Φεβρουάριο του 2011 διδάσκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ιστοριογραφία, η ρητορική και επιστολογραφία και η επιγραμματική ποίηση.
Έχει πλούσια δραστηριότητα με συμμετοχή του σε διαλέξεις, συνέδρια, σε Πανεπιστήμια και άλλους φορείς, ενώ συμμετέχει σε συντακτικές επιτροπές περιοδικών. Έχει να παρουσιάσει πλούσιο υλικό με βιβλιοκριτικές, άρθρα σε περιοδικά κυρίως ξενόγλωσσα και ανακοινώσεις σε συνέδρια.
Η ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών έχει ως εξής: [Λυκούργειο Βραβείο, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, από τα έσοδα της δωρεάς Παναγιώτη Γραμματικάκη, για εργασία με θέμα από την Ιστορία της Ελληνικής Φιλολογίας από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι της αλώσεως του Βυζαντίου, στον κ. Ηλία Ταξίδη για την εργασία του “Les Épigrammes de Maxime Planude” (Introduction, édition critique, traduction française et annotation, De Gruyter Byzantinisches Archiv τόμ. 32, Βερολίνο 2017, σσ. 192).]