Home > νέα > Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στη Δράμα και ο τρόπος λειτουργίας τους ► Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ κα. Τζαμπαζλή

Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στη Δράμα και ο τρόπος λειτουργίας τους ► Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ κα. Τζαμπαζλή

Διημερίδα από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ στη Δράμα

Οι Στέγες Υποστηριζόμενης

Διαβίωσης στη Δράμα

και ο τρόπος λειτουργίας τους

► Σεξουαλικότητα των Ατόμων με Αναπηρίες και Επαγγελματική υποστήριξη

► Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ κα. Τζαμπαζλή

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενδιαφέρουσα διημερίδα διοργανώνει  στη Δράμα, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Αν. Μακεδονίας – Θράκης και το Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων Δράμας. Κεντρικό θέμα της διημερίδας: «Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης: Δημιουργώντας Περιβάλλοντα Ένταξης και Υποστήριξης».

Η διημερίδα πραγματοποιείται  στην αίθουσα του ξενοδοχείου Hydrama Grand Hotel στην Αγία Βαρβάρα και θα ξεκινήσει στις 09.30 το πρωί της Παρασκευής 29 Νοεμβρίου, ενώ θα ολοκληρωθεί την επόμενη μέρα Σάββατο 30 Νοεμβρίου.

Για τη διημερίδα, αλλά και για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ στη Δράμα, μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κα. Αναστασία Τζαμπαζλή, η οποία αρχικά σημειώνει ότι, «είμαστε από τις λίγες κρατικές δομές, οι οποίες διατηρούμε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ). Πριν 4 χρόνια περίπου είχαμε ξεκινήσει με ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ από την ΠΑΜΘ, όσον αφορά στο προσωπικό που απασχολείται στις Σ.Υ.Δ. στην περιοχή του Αγίου Σάββα στη Δράμα, ενώ σήμερα το πρόγραμμα έχει ανανεωθεί για άλλα τρία χρόνια. Εκτός από τη Δράμα έχουμε δομές στην Καβάλα, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή και στον Έβρο όπου πρόκειται σύντομα να ανοίξουν νέες δομές όπως έχει ανακοινώσει η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα. Ζαχαράκη».

Αυτό που τονίζει η κα. Τζαμπαζλή, είναι ότι στόχος της διημερίδας «είναι να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμα σχετικά με τις Σ.Υ.Δ., να αναδείξουμε αυτό που γίνεται στην περιοχή από το Κ.Κ.Π. αλλά και να ενημερώσουμε και τους γονείς για τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία».

Σεξουαλικότητα  και επαγγελματική αποκατάσταση

Αναφερόμενη στα θέματα της διημερίδας, επισημαίνει ότι αυτό χωρίζεται σε δύο μεγάλους κύκλους: «Ο πρώτος κύκλος έχει να κάνει με την σεξουαλικότητα των ατόμων με αναπηρία, γιατί είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Άσχετα που τα παιδιά μας συνήθως έχουν κάποιες αναπηρίες – είτε φιλοξενούνται στις δομές είτε και εκτός – είναι άτομα τα οποία στην σεξουαλικότητα δεν διαφέρουν σε τίποτα ούτε στις ορμόνες τους, και είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε και εμείς απ’ αυτά τα άτομα, αλλά και οι γονείς.  Θα μιλήσουμε γι’ αυτό το θέμα και μάλιστα από έγκριτους ομιλητές καθηγητές Πανεπιστημίου και Ψυχιατρικής και άλλους.

Η δεύτερη μέρα, είναι αφιερωμένη σε ένα άλλο σημαντικό  θέμα, την επαγγελματική αποκατάσταση αυτών των ατόμων.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι, αν και έχουν βγει διάφορα προγράμματα, αυτά τα άτομα δεν απασχολούνται, Ορισμένα απ’ αυτά τα παιδιά είναι λειτουργικά και θα μπορούσαν να απασχοληθούν. Με ένα δείκτη νοημοσύνης οριακό, θα ήταν πάρα πολύ μεγάλη βοήθεια, στο να ενταχθούν και να μπορέσουν να λειτουργήσουν στον εργασιακό χώρο. Μιλάμε πάντα για μια προστατευμένη και με επίβλεψη εργασία και με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Επίσης στη διημερίδα θα αναπτυχθούν και ζητήματα για το τι βοήθεια παίρνουν μέσα από δράσεις τις οποίες έχουμε εφαρμόσει και γι’ αυτό καλούμε τους συλλόγους, φορείς, εκπαιδευτικούς, όλους όσοι ασχολούνται γύρω απ’ αυτό το κομμάτι της αναπηρίας για να ενημερωθούν είτε για τη μουσικοχορευτική θεραπεία, την θεραπευτική ιππασία πράγματα τα οποία έχουμε εφαρμόσει και έχουμε δει πάρα πολύ μεγάλη βελτίωση και αλλαγές γι’ αυτά τα παιδιά».

Οι δομές της Δράμας

Ερωτώμενη σχετικά με τις δομές στη Δράμα, σημειώνει «στη Δράμα αυτή τη στιγμή  υπάρχουν τρεις δομές από έξι άτομα σε κάθε μία, συνολικά 18 παιδιά. Βλέπουμε ότι οι ανάγκες αυτές είναι μεγαλύτερες, ενώ υπάρχει και λίστα αναμονής. Επειδή όμως δεν μπορούμε να δεχθούμε παραπάνω παιδιά, έχουμε ανάγκη να δημιουργηθούν νέες δομές.

Έτσι, ήδη τρέχουμε μια νέα δομή στην Ξάνθη και τώρα κατασκευάζεται άλλη μία στην περιοχή της Ελευθερούπολης.

Θέλω να πιστεύω ότι στο νέο πρόγραμμα, μόλις δοθεί η ευκαιρία με την αμέριστη στήριξη της Περιφέρειας και από την προηγούμενη και τη σημερινή διοίκηση και είναι εξαιρετική η  αρωγή της σε όλο αυτό, θέλουμε να δούμε και τα κληροδοτήματα που μας έχουν αφήσει στη Δράμα, και μέσα στον αστικό ιστό θα δημιουργήσουμε και νέες κατοικίες».

Το πρόγραμμα της διημερίδας

Η διημερίδα θα ανοίξει την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου με χαιρετισμό και ομιλία της προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας ΑΜΘ (Κ.Κ.Π. ΑΜΘ) κας Αναστασίας Τζαμπαζλή και στις 09.30 και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί.

Στη συνέχεια θα ανακοινωθούν οι εισηγήσεις:

Στις 10.00 – 10.15: «Η σημασία των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για Άτομα με Αναπηρία: Η εμπειρία του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας». Αγγελική Τζίχα, Ψυχολογος, Αν. προϊσταμένη Δ/νσης Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας.

Στις 10.15-10.30: «Βιώνοντας τη διανομή σε ΣΥΔ – απόψεις και εμπειρίες της οικογένειας». Βασίλης Στάμος, αδελφός ωφελούμενης των ΣΥΔ.

Στις 10.30-10.45: «Μεγαλώνοντας με τον αυτισμό. Προκλήσεις και σχέδια για το μέλλον». Ελένη Γεωργιάδου – Στεφανάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό, Βέροια Ημαθία. Μητέρα εφήβου στο φάσμα του αυτισμού.

Στις 10.45-11.00: «Η σεξουαλική ζωή του ανθρώπου». Θάνος Ξαφένιος, Ψυχίατρο – Clinical Reader Ψυχιατρικής Α΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική κλινική ΑΠΘ – Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Στις 11.00-11.15: «Υγιής σεξουαλικότητα και ανάπτυξη κοινωνικοσεξουαλικών δεξιοτήτων σε παιδιά με νοητική υστέρηση και αυτισμό». Αναστασία Μαυρίδου, Σχολική Νοσηλεύτρια, ΕΝΕΕΓΥΛ Δράμας.

Στις 11.15 -11.30: «Μυθοπλασίες και πραγματικότητα». Δημήτριο Νικόλσκυ, προϊστάμενος Ενίσχυσης Παιδιών με Αναπηρία, ΥΚΟΙΣΟ, π. Πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Πρόεδρος Ιδρύματος «Η Παιδική Στέγη».

Στις 11.30-11.45: «Η επίδραση του χορού στα άτομα με αναπηρία». Παναγιώτα Σαχαρίδη, Κοινωνική Λειτουργός ΔΠΘ – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας HND – MSc Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ.

Στις 11.45 -12.00: «Η δημιουργία μιας ξεχωριστής χορευτικής ομάδας – βιωματική εμπειρία». Έλενα Νότα, Δασκάλα κλασικού μπαλέτου και σύγχρονου χορού απόφοιτος της RAD και ISTD του Λονδίνου και Κωνσταντίνα Νότα Δασκάλα κλασικού μπαλέτου και σύγχρονου χορού, απόφοιτος της ανώτερης επαγγελματικής σχολής χορού, αναγνωρισμένη από το Υπ. Πολιτισμού.

Θα ακολουθεί διάλειμμα για καφέ και στις 12.30-12.45: «Δημιουργία πλαισίου επικοινωνία και αλληλεπίδρασης – Το παράδειγμα της Δραματοθεραπείας». Κατερίνα Γαστεράτου, ψυχολόγος, Δραματοθεραπεύτρια , Συνοδός ατόμων και οικογενειών σε ψυχωτικές κρίσεις.

Στις 12.45-13.00: «Θέατρο και ΑμεΑ. Το δικαίωμα στην έκφραση, το δικαίωμα στο όνειρο». Τερψιθέα Καλυβιώτη, Συνταξιούχος Πολιτικός Μηχανικός, εθελόντρια του ΠΧΠ Καβάλας.

Στις 13.00-13.15: «Τα άλογα θεραπεύουν». Μαρία Λίγκα, Φυσικοθεραπεύτρια NDT, εξειδικευμένη στην εγκεφαλική παράλυση και στον αυτισμό.

Στις 13.15-13.30: «2006 – 2024: 18 χρόνια ιππεύουμε και ονειρευόμαστε. Η εμπειρία μας από τη συμμετοχή των νέων του Τμήματος ΑμεΑ και των ΣΥΔ του ΠΧΠ Δράμας στο πρόγραμμα Ιπποθεραπείας».  Βαρβάρα Ιωσηφίδου, Φυσικοθεραπεύτρια , Γεωργία Παύλου Λογοθεραπεύτρια, Πιστοποιημένες θεραπεύτριες Ιπποθεραπείας, Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων Δράμας.

Στις 13.30 – 13.45: «Η κριτική εικαστική ψυχοθεραπεία σε άτομα με αναπτυξιακές δυσκολίες και στους φροντιστές τους». Κωστούλα Μάκη, MA, Ph.D, Κοινωνική Ψυχολόγος.

Ακολουθεί διάλειμμα για ελαφρύ γεύμα και στις 14.45-15.00-: «Πολυαισθητηριακό περιβάλλον MSE-Shoezelen. Η συμβολή του σε άτομα με Νοητική Υστέρηση και Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος». Δέσποινα Αμπατζόγλου, Εργοθεραπεύτρια, Πιστοποιημένη θεραπεύτρια MSE- Shoezelen, Αν. προϊσταμένη Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας.

Στις 15.00-15.15: «Η συμβολή της Μουσικοθεραπείας σε άτομα με Νοητική Υστέρηση και Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος». Σταματία-Μαρία Νταγλή, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Μουσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στις 15.15-15.30: «Η ευεργετική επίδραση της μουσικής στην αντιμετώπιση των χρόνων παθήσεων. Επιστημονικές ενδείξεις και αποδείξεις». Δημοσθένης Σπανουδάκης, Καθηγητής Μουσικολόγος / Μουσικής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ, Τμήμα Καλών Τεχνών Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (EUC).

15.30: Συμπεράσματα, συζήτηση και τέλος πρώτης μέρας.

Δεύτερη μέρα Σάββατο 30 Νοεμβρίου

Στις 09.30 – 10.00 Προσέλευση.

Στις 10.00-10.20: «Επαγγελματική συμβουλευτική για νέους / νέες με αναπηρία». Κατερίνα Χατζηδημητρίου  Οικονομολόγος MSc Οικονομικά ΑΠΘ, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων ΕΚΔΔΑ, Πιστοποιημένη στην Ειδική Αγωγή και θετική ψυχολογία Πάντειο  Πανεπιστήμιο, Αντιπρόεδρος ΚΚΠΑΜΘ – Υπεύθυνη Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δράμας.

Στις 10.20 – 10.40: «Ο ρόλος της Κοινωνικής Οικονομίας αι Επιχειρηματικότητας στην Κοινωνική Επανένταξη των Ατόμων με Αναπηρίες». Δρ. Γεώργιος Φιλιππίδης, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Κοινωνικής Εργασίας Δ.Π.Θ.

Στις 10.40 – 11.10: «Η συμβολή της Υποστηριζόμενης Εργασίας και του επαγγελματικού προσανατολισμού, στην κοινωνική και εργασιακή ένταξη των ατόμων με αναπηρία». Νεκταρία Σηφάκη, Εργοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού ΜΑ, Προϊσταμένη Επαγγελματικής Κατάρτισης στο Ίδρυμα «Θεοτόκος» Υπεύθυνη για την εθελοντική εργασία και Καίτη Κατσούδα, Σύμβουλος Εργασίας – JobCoach, Προϊσταμένη Υπηρεσίας Υποστηριζόμενης Εργασίας του Ιδρύματος «Θεοτόκος», Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Υποστηριζόμενης Εργασίας.

Στις 11.10-11.30: «Γιατί μπορούν και πρέπει τα άτομα με αναπηρία να εργάζονται». Δόξα Παπακωνσταντίνου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Ακολουθεί διάλειμμα και στις 12.00-12.20: «Η προσβασιμότητα των ατόμων με νοητική αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής». Ηλία Ποιμενίδης, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διοικητικός Διευθυντής του Συλλόγου Άγιοι Θεόδωροι – Σύλλογος Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρηση Ν. Ροδόπης.

Στις 12.20-12.40: «Δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ, η εμπειρία της λειτουργίας του Με… νου». Δημήτρης Μπόσκος, Πρόεδρος ΚΟΙΝΣΕΠ Μενού, αναπηρία όρασης.

Στις 12.40 Συμπέρασμα και κλείσιμο εργασιών της διημερίδας.