Home > Πρώτο Θέμα > Καμιά ιδιαίτερη στήριξη από την πολιτεία για τους ορεινούς Δήμους Παρανεστίου και Νευροκοπίου Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Τάσος Καγιάογλου

Καμιά ιδιαίτερη στήριξη από την πολιτεία για τους ορεινούς Δήμους Παρανεστίου και Νευροκοπίου Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Τάσος Καγιάογλου

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Τάσος Καγιάογλου

Καμιά ιδιαίτερη στήριξη

από την πολιτεία για τους ορεινούς

Δήμους Παρανεστίου και Νευροκοπίου

Επιστολή των δημάρχων Νευροκοπίου και Παρανεστίου προς τον υπ. Εσωτερικών με ζωτικά ζητήματα

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ Δήμοι συνολικά στην Ελλάδα είναι 33. Οι δύο από αυτούς βρίσκονται στο Νομό Δράμας και πρόκειται για το Κ. Νευροκόπι και το Παρανέστι.

Πριν από μερικές ημέρες, ο «Π.Τ.» είχε δημοσιεύσει δηλώσεις του δημάρχου Κ. Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδη, ο οποίος είχε συμμετάσχει διαδικτυακά σε μια αρμόδια Υποεπιτροπή στη Βουλή, η οποία ανέλαβε να καταγράψει τα σχετικά προβλήματα και στη συνέχεια ζήτησε να ασχοληθούν μ’ αυτά τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς της κυβέρνησης.

Σε γενικό επίπεδο, οι ορεινοί Δήμοι της χώρας, όπως για παράδειγμα οι δύο δικοί μας, αντιμετωπίζουν καθημερινά δεκάδες προβλήματα, για τα οποία δυστυχώς δεν έχουν καμιά στήριξη από την πολιτεία.

Μιλώντας γι’ αυτό το θέμα στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, εκφράζει την απογοήτευσή του για την μη στήριξή τους από την πολιτεία και επισημαίνει ότι, ενώ σε μια συνάντηση που είχε γίνει με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη το 2023, τους είχε υποσχεθεί κάποια κονδύλια, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.

Αυτό που χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Καγιάογλου, είναι ότι ο Δήμος Παρανεστίου είναι ο μικρότερος Δήμος στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης «και αυτό προσθέτει μια ακόμα πιο ιδιαίτερη κατάσταση. Μπορεί μεν η Σαμοθράκη να έχει λιγότερο πληθυσμό από εμάς, όμως είναι νησί».

Τονίζει μάλιστα ότι, «αν και έχουμε ορισμένα ίδια στοιχεία με το Δήμο Κ. Νευροκοπίου, εντούτοις δεν είμαστε στο ίδιο επίπεδο. Το Κ. Νευροκόπι έχει πρόσβαση στη Βουλγαρία μέσω του Τελωνείου Εξοχής, έχει διπλό πληθυσμό από εμάς, έχει την καλλιέργεια της πατάτας και άλλα ζητήματα».

Αυτό που εξηγεί είναι ότι, «σε έναν ορεινό Δήμο όπως το δικό μας, καλούμαστε να κάνουμε διαχείριση ορισμένων πραγμάτων κάτω από αρκετά δύσκολες συνθήκες, όπως απομακρυσμένες μεταξύ τους Κοινότητες. Για παράδειγμα, από την Κοινότητα της Αδριανής που είναι το πλησιέστερο χωριό στη Δράμα μέχρι την Πρασινάδα, είναι μια απόσταση 60 χιλιομέτρων. Και αυτό είναι πρόβλημα, όσον αφορά το ζήτημα της μετακίνησης για παράδειγμα των απορριμματοφόρων ή του καλαθοφόρου οχήματος να αλλάξει λάμπες. Τα απορρίμματα απ’ όλες τις Κοινότητες πρέπει να πηγαίνουν στο Σταθμό Μεταφόρτωσης, από οικισμούς όπου διαμένουν δύο και πέντε άτομα. Έχουμε οικισμούς πολύ μικρούς και ό,τι και αν κάνουμε πρέπει να τους υποστηρίξουμε. Για παράδειγμα, τα έξοδα που κάνει το απορριμματοφόρο, είναι ίδια είτε εξυπηρετεί την Αδριανή με 900 κατοίκους, είτε ένα χωριό όπου κατοικούν δύο άνθρωποι όπως το Περίβλεπτο. Από την έδρα του Δήμου που είναι το Παρανέστι για να πας στο Περίβλεπτο είναι 9 συν 9 χιλιόμετρα για τα απορρίμματα, ή για τη μεταφορά του νερού στις δεξαμενές, τα έξοδα για τη συντήρηση του δρόμου και άλλα».

Αυτό που χαρακτηριστικά τονίζει στο σημείο αυτό, είναι ότι «σε ένα οικοδομικό τετράγωνο στην Αθήνα κατοικούν τόσοι άνθρωποι, όσος είναι ο πληθυσμός του Δήμου μας. Για παράδειγμα, έχουμε ένα παιδί στην Πρασινάδα το οποίο κατεβαίνει στο σχολείο με το ταξί και γυρίζει και πάλι πίσω. Και ο δρόμος, όσος καλός και αν είναι, είναι αρκετά δύσκολος με στροφές κτλ».

Μια διαφορετική ματιά

Ο κ. Καγιάογλου αναφέρεται σε μια συνάντηση που είχε γίνει το 2023 με τον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε υποσχεθεί κάποια χρηματοδότηση. Παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Και όπως σημειώνει, μόλις πριν από μερικές ημέρες συναντήθηκε με τον  υπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο, όπου έθεσε το ζήτημα της ενισχυτικής χρηματοδότησης, παρ’ όλα αυτή η απάντηση ήταν ότι «το εξετάζουμε».

Όπως λέει ο κ. Καγιάογλου, «έχουμε ανάγκη από χρηματοδοτική στήριξη, αλλά και από ζητήματα στήριξης σε μελέτες που θέλουν να κάνουν οι ορεινοί Δήμοι».

Χαρακτηριστικά αναφέρεται μάλιστα στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ που έγινε στη Ρόδο, όπου διαφάνηκε ξεκάθαρα ότι δυστυχώς οι ορεινοί Δήμοι όπως το Παρανέστι και το Νευροκόπι, δεν παίρνουν τίποτα απολύτως από χρηματοδοτική στήριξη προς τους Δήμους. «Μας έδειξαν έναν χάρτη, στον οποίο έχουν εντάξει όλη την Κρήτη, τα νησιά και ένα μέρος της Αττικής. Και όσον αφορά τους υπόλοιπους, πραγματικά ορεινούς Δήμους, ήμασταν απ’ έξω. Πουθενά εμείς…» επισημαίνει απογοητευμένος ο δήμαρχος Παρανεστίου.

Επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών

Μόλις πρόσφατα (18 Νοεμβρίου 2024), οι δύο δήμαρχοι Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου κ.κ. Ταμπουρίδης και Καγιάογλου, συνέταξαν μια επιστολή την οποία και απέστειλαν στον υπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο με κοινοποίηση προς τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας Θράκης κ. Τοψίδη, τους βουλευτές Ν. Δράμας κ.κ. Κυριαζίδη, Νικολαΐδη και Ξανθόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη  Δράμας κ. Μουρβετίδη και προς την Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜΘ.

Οι δυο δήμαρχοι που υπογράφουν τη συγκεκριμένη επιστολή, αναφέρουν αρχικά ότι είναι «δήμαρχοι δύο ακριτικών ορεινών Δήμων του Νομού Δράμας» και «σας αποστέλλουμε επιστολή με σκοπό να αναδείξουμε την ανάγκη για την υλοποίηση στοχευμένων πολιτικών που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη όλων των ορεινών δήμων της χώρας μας. Η παρέμβασή μας εκπορεύεται από την πεποίθησή μας ότι μοιραζόμαστε, εμφορούμενοι από τις ίδιες πατριωτικές αξίες, τις ίδιες ανησυχίες για το μέλλον της ακριτικής Ελλάδας».

Στη συνέχεια της επιστολή τους, σημειώνουν ότι, «οι ορεινοί Δήμοι αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα, όπως η απομόνωση, η υποστελέχωση, η έλλειψη υποδομών και ασφάλειας, η μείωση του πληθυσμού, το δημογραφικό που αποτελεί και πρόβλημα όλης της χώρας, κ.λπ. Τέτοιες προκλήσεις επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων μας και θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών».

Αναπτυξιακά μέτρα

Στη συνέχεια, εκφράζουν την πεποίθησή τους, ότι, «με τη λήψη συγκεκριμένων αναπτυξιακών μέτρων μπορούμε να αναστρέψουμε αυτήν την κατάσταση και να δημιουργήσουμε εκείνο το επενδυτικό περιβάλλον που και την ποιότητα ζωής θα αναβαθμίζει αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις θα προσελκύει. Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε:

– Γενικός Στρατηγικός Σχεδιασμός.

– Τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας για την ανάπτυξη των ορεινών δήμων αποτελούμενη τόσο από τεχνοκράτες, όσο και από ανθρώπους που αγωνίζονται, διαμένουν και εργάζονται στις ορεινές περιοχές.

– Την εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις, σε επίπεδο χώρας, και εξειδίκευση από κάθε ορεινό δήμο σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

– Χρονοδιάγραμμα εκπόνησης και χρηματοδότησης των αναγκαίων μελετών και έργων υποδομής (οδικό δίκτυο, ύδρευση αποχέτευση, Κέντρα Υγείας , ΑΠΕ, κ.λπ.).

– Τη στήριξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής με παροχή κινήτρων για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και την προώθηση του αγροτουρισμού.

– Τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του φυσικού μας περιβάλλοντος με την εκπόνηση ολοκληρωμένου και εκσυγχρονισμένου συστήματος Πολιτικής Προστασίας».

Τακτικά Ζητήματα

Με την ίδια επιστολή, οι δήμαρχοι των δύο ορεινών Δήμων του Ν. Δράμας, ζητούν ακόμα «την παγίωση της κατανομής των ΚΑΠ με κριτήρια γεωγραφικά, εκτατικά, περιβαλλοντικά, πολιτικής προστασίας, πολιτικής άμυνας και κυρίως περιφερειακής ανάπτυξης στην

κατεύθυνση και τη βελτίωση της κατανομής του 2024.

Επίσης, την παροχή αφορολόγητου πετρελαίου στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Την παροχή κινήτρων για την ίδρυση και λειτουργία μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Την εκπόνηση προγράμματος στέγασης για τους νέους μας με την αξιοποίηση των εκατοντάδων εγκαταλελειμμένων κατοικιών στις Τοπικές μας Κοινότητες».

Ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό σημείο, είναι αυτό που ζητούν την «παροχή επιδόματος σε οικογένειες και άτομα που επιστρέφουν στους Δήμους μας καθώς και τη διευκόλυνση των Δήμων να αναπτύξουν ΑΠΕ με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό κόστος των κατοίκων με τη θεσμοθέτηση ανάλογου νομοθετικού πλαισίου».

Τέλος, ζητούν την ενίσχυση της ψηφιακής σύνδεσης, τη βελτίωση των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών με την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας και του συστήματος διακομιδών, τη διασφάλιση της θέρμανσης για τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς και τη διάθεση σχολικών γευμάτων, όπως τη μείωση των ειδικών φόρων όπως τον ΕΝΦΙΑ.