Στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας τη Δευτέρα 2/12
Ομόφωνο ψήφισμα κατά
των συνενώσεων των ΔΕΥΑ
από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Δράμας
Μια ΔΕΥΑ ανά Νομό προτείνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ χρονικό διάστημα, απασχολεί και πάλι τους Δήμους της χώρας, το ζήτημα των συνενώσεων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει το ζήτημα ώστε να δει τις αντιδράσεις.
Ήδη πριν από μερικές ημέρες είχε πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση της Ένωσης των ΔΕΥΑ στην Αθήνα, όπου πάνω από 400 αιρετοί, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και άλλα στελέχη των ΔΕΥΑ της χώρας, είχαν εκφράσει μαζική την αντίθεσή τους στις συνενώσεις.
Στην τελευταία τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, ο δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος είχε προβεί σε σχετική ενημέρωση για το θέμα αυτό, επισημαίνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και η δημοτική του αρχή, είναι αντίθετοι σε μια πιθανή συνένωση της ΔΕΥΑ Δράμας με κάποιες άλλες ΔΕΥΑ στην περιοχή. Να σημειωθεί ότι ήδη, οι Δήμοι Δοξάτου και Προσοτσάνης βρίσκονται στη διαδικασία ίδρυσης ΔΕΥΑ για πρώτη φορά.
Στο παραπάνω πλαίσιο και σε συνέλευση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ του Δήμου Δράμας, υπήρξε ομόφωνη απόφαση για την έκδοση ενός ψηφίσματος, το οποίο επίσης τάσσεται κατά των συνενώσεων. Το ψήφισμα αυτό θα έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου προς τελική έγκριση.
Το ομόφωνο ψήφισμα της ΔΕΥΑ Δράμας
Στο ψήφισμα αυτό αναφέρονται τα εξής:
[Το Δ.Σ. τη ΔΕΥΑ Δράμας, τάσσεται κατά της όποιας νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει την αναγκαστική συνένωση των ΔΕΥΑ και των Υπηρεσιών Ύδρευσης και διαμαρτύρεται διότι με το διαφαινόμενο σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος υποτιμάται για μια ακόμα φορά το έργο των ΔΕΥΑ ση διαχείριση του νερού και την προστασία του περιβάλλοντος και χρησιμοποιείται η λειψυδρία ως πρόσχημα για την αναγκαστική συνένωσή τους. Οι ΔΕΥΑ και οι Δήμοι της πατρίδας μας, χρειάζονται ουσιαστική στήριξη και όχι συγχωνεύσεις που είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν αδιέξοδα οδηγώντας σε πιθανές ιδιωτικοποιήσεις του βασικού δημόσιου φυσικού αγαθού, του νερού.
Αντιτίθεται στην αναγκαστική συνένωση, που εκτός των άλλων, έχει και ζητήματα συνταγματικότητας, αφού παραβιάζει βασικές συνταγματικές αρχές, όπως της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ.
Τέλος καλείς τους κεντρικούς θεσμικούς εκπροσώπους των Δήμων, ΚΕΔΕ και ΕΔΕΥΑ, αφού παραλάβουν το σχέδιο της μεταρρύθμισης που προωθεί το Υπουργείο για τις ΔΕΥΑ να έρθουν σε ουσιαστική διαβούλευση με τους Δήμους και τις Περιφερειακές Ενώσεις, πριν καταθέσουν τις οριστικές τους προτάσεις.
Η απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΔ να σταλεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας για την έκδοση όμοιου ψηφίσματος.]
ΜΙΑ ΔΕΥΑ ανά Νομό
Σύμφωνα πάντως με όσα έχουν γίνει γνωστά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος προτείνει να δημιουργηθεί μία ΔΕΥΑ σε κάθε Νομό, με την πρόβλεψη να δοθεί περιθώριο δύο χρόνων στους Δήμους που δεν διαθέτουν ακόμα ΔΕΥΑ, ώστε να ολοκληρώσουν την καταγραφή των δικτύων τους και να ενταχθούν στη μία ΔΕΥΑ του Νομού τους.
Παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει καθοριστεί το νομικό καθεστώς των νέων ΔΕΥΑ, αν θα είναι ανώνυμες εταιρείες ή άλλου τύπου νομικά πρόσωπα.
Χαρακτηριστικό είναι ακόμα το γεγονός ότι, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προτίθεται να δώσει 250 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα χρέη που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση στις ΔΕΥΑ, από τη στιγμή μάλιστα που δεν επιδοτήθηκαν από το κράτος για αυτό το σκοπό. Παρ’ όλα αυτά όμως, τα χρήματα αυτά θα δοθούν σε μορφή δανείου και ως όχι επιχορήγηση.
Στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε προτείνει να καταργηθούν οι 123 ΔΕΥΑ που λειτουργούν σήμερα και να γίνουν 13, όσες είναι και οι Περιφέρειας, σε ένα σχήμα στο οποίο θα συμμετέχουν και οι Δήμοι. Φαίνεται όμως ότι στη συνέχεια αναθεώρησε την πρότασή της αυτή, προτείνοντας μία ΔΕΥΑ σε κάθε Νομό, προφανώς βλέποντας την έντονη και καθολική αντίδραση των δημάρχων.