Δηλώσεις του δημάρχου Δράμας κ. Γ. Παπαδόπουλου
Με δέντρα που φύονται στην περιοχή
η δενδροφύτευση στην Αγία Βαρβάρα
► Tο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν άλλες δύο φάσεις δενδροφύτευσης
► Πλάτανος, αγριοπλάτανος,
σφενδάμη πλατανοειδής και πεδινή και φράξος
Του Θανάση Πολυμένη
ΦΥΤΕΥΤΗΚΑΝ χθες Παρασκευή τα πρώτα 30 δέντρα στην περιοχή του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας, σε αντικατάσταση των 30 δέντρων λεύκης που είχαν κοπεί τον περασμένο Αύγουστο από το Δήμο Δράμας.
Όπως είναι γνωστό, η δημοτική αρχή εφάρμοσε τη Διαχειριστική Μελέτη του 2018, η οποία προέβλεπε την κοπή 30 δέντρων λεύκης για λόγους ασφαλείας, όπως και αντίστοιχα τη φύτευση στη συνέχεια τουλάχιστον ισάριθμων δέντρων, με είδη τα οποία παρουσιάζουν καλύτερες αντοχές σε σχέση με τις λεύκες και φύονται στα βουνά της περιοχής μας γενικά της οροσειράς της Ροδόπης.
Η δενδροφύτευση ξεκίνησε από τη βόρεια πλευρά του πάρκου με τα πρώτα δέντρα, ενώ το επόμενο διάστημα όταν παραληφθούν και άλλα 20 περίπου, θα συνεχιστεί στη νότια πλευρά σε δεύτερη φάση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή της δενδροφύτευσης βρέθηκε και μια ομάδα μαθητών από το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Δράμας (ΕΝΕΕΓΥΛ), οι οποίοι βοήθησαν στην όλη διαδικασία, προκειμένου να εντρυφήσουν σε περιβαλλοντικά ζητήματα.
Παρόντες επίσης στη δενδροφύτευση, ήταν ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος κ. Ρεμόντης, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Δράμας κ. Φιλίππου και άλλα στελέχη του Δήμου.
Δήμαρχος: Θα καλυφθεί όλο το πάρκο
Σχετικά με το ζήτημα της δενδροφύτευσης, στα τοπικά μέσα ενημέρωσης μίλησε ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας αρχικά ότι «ξεφύγαμε λίγο από το χρόνο μας, και αυτό είναι ευθύνη εκείνων που είχαν δεσμευτεί ότι θα είχαμε πιο σύντομα τα δέντρα στα χέρια μας τα οποία τελικά τα παραλάβαμε μόλις την Πέμπτη».
Όπως τόνισε στη συνέχεια, «τα δέντρα που φυτεύονται είναι συνολικά 30 και στο επόμενο διάστημα θα φτάσουμε στα 49. Σήμερα φυτεύονται δέντρα στη βόρεια πλευρά του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας και τις επόμενες ημέρες που θα έρθουν και τα υπόλοιπα θα φυτευτούν και στη νότια πλευρά του πάρκου. Με τον τρόπο αυτό θα καλυφθεί ολόκληρο το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας».
Από τη Διαχειριστική Μελέτη
Αυτό που ιδιαίτερα σημείωσε ο δήμαρχος Δράμας, είναι ότι «η φύτευση των δέντρων γίνεται με βάση όσα προβλέπει η Διαχειριστική Μελέτη και φυσικά η υπόδειξη των δέντρων έγινε μέσω της Διαχειριστικής, ακόμα και οι αποστάσεις και τα σημεία. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε την εξέλιξη των δέντρων αυτών και να την χαρούμε όλοι με τους πρώτους μήνες της άνοιξης».
Όπως είπε, «ήταν κάτι που είχαμε ανακοινώσει. Στο επόμενο διάστημα, τον Φεβρουάριο θα γίνουν φυτεύσεις και σε άλλα σημεία της Αγίας Βαρβάρας, όπως και αλλού στην πόλη της Δράμας, όπου μας υποδεικνύει η διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου μας».
Τοπικά είδη
Τόσο ο κ. Παπαδόπουλος, όσο και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Δράμας κα. Σαμαρά, επισημαίνουν ότι τα είδη που φυτεύονται και θα φυτευτούν και στις άλλες δύο φάσεις, είναι δέντρα που φύονται στην περιοχή και τα βουνά της Δράμας και γενικά στην οροσειρά της Ροδόπης.
Τα δέντρα αυτά είναι πλατάνια, σφενδάμη πλατανοειδές και πεδινό, φλαμουριές, φράξος και άλλα.
Όπως τονίζει μάλιστα η κα. Σαμαρά, «η δενδροφύτευση αυτή, αποτελεί μια δράση προκειμένου να αντισταθμιστεί η αφαίρεση του πρασίνου που έγινε πριν από μερικούς μήνες με το κόψιμο των λευκών. Η Διαχειριστική Μελέτη προέβλεπε το κόψιμο των δέντρων αυτών για ζητήματα ασφαλείας, καθώς επίσης και τη φύτευση νέων δέντρων όπως και τα είδη τα οποία θα φυτευτούν. Ακολουθώντας τη Διαχειριστική Μελέτη, έγινε προμήθεια 37 δέντρων από τα οποία αρχικά φυτεύονται τα 29 από αυτά, ενώ θα ακολουθήσει και η δεύτερη φάση και ενδεχομένως και τρίτη φάση αργότερα».
Το ΕΝΕΕΓΥΛ
Δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για τη συμμετοχή των μαθητών του ΕΝΕΕΓΥΛ, έκανε ο κ. Μήτρου, Γεωπόνος του σχολείου. Όπως επισημαίνει, «μια ομάδα μαθητών από το σχολείο μας συμμετέχει στη δράση της δενδροφύτευσης. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε και να καλλιεργήσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση των παιδιών και να μάθουν λίγο για τα δέντρα του τόπου μας. Γιατί τα δέντρα αυτά, είναι δέντρα του τόπου μας, είναι. Στο σχολείο λειτουργεί Γεωτεχνικός Τομέας, είναι πράγματα που μαθαίνουν τα παιδιά και το Πρόγραμμα Σπουδών και προσπαθούμε να τα εντάξουμε σε περιβαλλοντικά θέματα».