Home > Πρώτο Θέμα > Τα βουνά της Δράμας, η προστασία τους και η τουριστική τους ανάπτυξη ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του ΣΔΥ Δράμας Μιχάλης Παπαδόπουλος

Τα βουνά της Δράμας, η προστασία τους και η τουριστική τους ανάπτυξη ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του ΣΔΥ Δράμας Μιχάλης Παπαδόπουλος

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρα Βουνού 11 Δεκεμβρίου

Τα βουνά της Δράμας,

η προστασία τους

και η τουριστική τους ανάπτυξη

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του ΣΔΥ Δράμας Μιχάλης Παπαδόπουλος

► Ύφεση του ενδιαφέροντος για τους αγώνες βουνού στη Δράμα και απαραίτητη η ανάγκη συντονισμού

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ Βουνού σήμερα και ο καθένας μπορεί να βάλει με το νου του, τι μπορεί να σημαίνει αυτό! Σίγουρα, στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, στην εποχή που γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να απεμπλακούμε από την σπατάλη των ορυκτών καυσίμων, στην εποχή της μόλυνσης του περιβάλλοντος και ακόμα περισσότερα ακόμα, το βουνό έχει πάντα την τιμητική του.

Η φύση, το βουνό, τα δάση μας, είναι αυτά που κατά μια επεκτάσιμη έννοια, κρατούν όρθιο τον πολιτισμό μας, τις πόλεις. Ή τουλάχιστον το βουνό προσφέρει το μεγαλύτερο μέρος του στη διατήρηση της ζωής, απ’ όποια πλευρά κι αν το δούμε.

Παγκόσμια Ημέρα Βουνού, μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε και αφορά σε πάρα πολλά ζητήματα και θέματα. Είναι η φύση, είναι η ανάγκη προστασίας των βουνών μας, ενώ όπως είναι γνωστό και πρόσφατα έχει δημοσιεύσει και ο «Π.Τ.», ιδρύθηκε και λειτουργεί στη Δράμα το Δίκτυο Πολιτών «Ελεύθερα τα Βουνά στη Δράμα». Πρόσφατα μάλιστα πραγματοποίησε και σχετική ημερίδα στο Κ. Νευροκόπι.

Το θέμα με τα βουνά της Δράμας είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Κι αυτό γιατί η Δράμα διαθέτει μεγάλο όγκο βουνών και δασών και οφείλει να βρίσκεται σε θέση να τα φροντίζει και να τα διατηρεί αλώβητα όσο το δυνατό περισσότερο μπορεί. Αλώβητα βουνά σημαίνει προστασία της φύσης.

Δεν χρειάζεται να απαριθμήσουμε σήμερα εδώ ονομαστικά τα βουνά της Δράμας, όμως λόγω της ημέρας, επιλέξαμε να μιλήσουμε με τον κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Δράμας, που είναι ένας από τους ανθρώπους που έχουν οργώσει τα βουνά της περιοχής και έχει αφήσει το στίγμα του με τη διοργάνωση αθλητικών αγώνων, αλλά και με το ζήτημα της διατήρησης των μονοπατιών.

Αυτό που κυρίως αναφέρει  ο κ. Παπαδόπουλος, είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχει επέλθει μια ύφεση όσον αφορά στους αγώνες βουνού, ενώ τονίζει ιδιαίτερα ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός όλων αυτών, ώστε να μπορέσει να υπάρξει αποτέλεσμα και να έχουμε την ανάδειξη που επιθυμούμε.

Ορεινός Νομός η Δράμα

Αυτό που αναφέρει αρχικά μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, είναι ότι «η Δράμα είναι ένας κατ’ εξοχήν ορεινός Νομός και οι παγκόσμιες ημέρες ορίζονται κάθε φορά για να μας υπενθυμίζουν τη σημασία του γεγονότος».

Όπως σημειώνει μάλιστα, «για τη Δράμα, η Παγκόσμια Ημέρα Βουνού έχει μια ιδιαίτερη σημασία και ενδεχόμενα αυτό θα πρέπει να μας βάλει σε ορισμένους προβληματισμούς, τόσο με τις όποιες δράσεις μπορούν να γίνουν, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα βουνά της περιοχής μας γενικότερα».

Αναφερόμενος στα προβλήματα, εξηγεί ότι «ένα απ’ αυτά είναι η κλιματική αλλαγή που σίγουρα θα τα επηρεάσει στο μέλλον, όπως και οι διάφορες δραστηριότητες που γίνονται στα βουνά μας, για παράδειγμα οι εξορύξεις μαρμάρων, οι ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταϊκά και άλλα. Ήδη έχει αρχίσει και διαμορφώνεται ένα κλίμα αντίδρασης απέναντι σε όλα αυτά και καλό είναι κάποια στιγμή να βρεθούν οι φορείς εκείνοι, που θα συντονίσουν τις προσπάθειες εκείνες, ώστε να υπάρξει και ανάπτυξη, αλλά και σεβασμός στο περιβάλλον».

Οι αγώνες βουνού

Η Δράμα, είναι ένας από τους Νομούς όπου διοργανώνονται οι λεγόμενοι αγώνες βουνού. Και ο κ. Μ. Παπαδόπουλος είναι ένας από τους ανθρώπους εκείνους που έχουν εργαστεί σκληρά γύρω απ’ αυτό το θέμα.

Ερωτώμενος σχετικά, σημειώνει: «Είμαι ένας απ’ αυτούς που ασχολήθηκαν με τις ορεινές δράσεις και γενικά τον ορεινό τουρισμό. Εμείς είχαμε τη χαρά και την τύχη να πω, να βγούμε λίγο πιο μπροστά διοργανώνοντας αγώνες πάνω στα βουνά και ένας απ’ αυτούς είναι το Virgin Forest στο Παρανέστι, το Frozen Peaks στο Νευροκόπι και άλλα, με στόχο να αναδείξουμε τον ορεινό όγκο της Δράμας, να τον προβάλουμε και γενικά να βοηθήσουμε στην τουριστική και αθλητική ορεινή ανάπτυξη στο Νομό».

Εξηγεί όμως ότι, «ενώ ξεκινήσαμε με καλούς οιωνούς και οι αγώνες αυτοί είχαν μεγάλη πρόοδο, ήρθε κόσμος και από το εξωτερικό και απ’ όλη την Ελλάδα, έγιναν γνωστά τα  ορεινά μονοπάτια του Νομού, οι ορεινές ομορφιές του Νομού, οι εκκλησίες, τα δάση μας, το τελευταίο διάστημα έχει επέλθει μια ύφεση, δεν  υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς πολιτείας αλλά και Τοπικής Αυτοδιοίκησης κι αυτό είναι λίγο λυπηρό».

Ερωτώμενος αν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό γι’ αυτό, εστιάζει κυρίως στην έλλειψη συντονισμού:

«Γενικά νομίζω ότι δεν υπάρχει ένας συντονισμός σε όλες τις ενέργειες και προσπάθειες που γίνονται σε επίπεδο Νομού. Δηλαδή, ο καθένας όπως το σκέφτεται και ό,τι θέλει να κάνει το κάνει μιας και νομίζει ότι είναι το καλύτερο. Χωρίς συντονισμό όμως, δεν μπορεί να βγει ένα ενιαίο αποτέλεσμα, ώστε να προβάλει αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε».

Μονοπάτια

Τα μονοπάτια για το Νομό Δράμας, είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας. Η ορεινή Δράμα βρίθει μονοπατιών, παρ’ όλα αυτά, τα περισσότερα έχουν ανακαταληφθεί, ενώ θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η συντήρησή τους είναι ελλιπής και αρκετά δύσκολη.

Ερωτώμενος σχετικά με τα ορεινά μονοπάτια, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι «η Δράμα διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο μονοπατιών, πολύ παλαιών από βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια. Παλαιότερα συντηρούνταν από τους κτηνοτρόφους, από την ορεινή κτηνοτροφία που τα εκμεταλλεύονταν όπως και από τους ξυλοκόπους. Τελευταία όμως πολλά από αυτά έχουν κλείσει. Είχαμε την τύχη να διατηρήσουμε πολλά απ’ αυτά σε καλή κατάσταση και προσφερθήκαμε να τα διανοίξουμε και να τα συντηρήσουμε».

Σημειώνει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι, «δυστυχώς έχουν γίνει πολλές καταστροφές, όσον αφορά στις διανοίξεις δρόμων για τα λατομεία, έχουν καταστραφεί και αυτό είναι λυπηρό».

Ερωτώμενος σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει από την πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξηγεί: «Στην ορεινή Δράμα, όλα τα χωριά επικοινωνούσαν μεταξύ τους με κάποια μονοπάτια.  Η πλειοψηφία αυτών έχει καταστραφεί, τα έχει καταπιεί η φύση. Έχει γίνει κάποια προσπάθεια να μπουν ορισμένα απ’ αυτά σε προγράμματα και νομίζω δύο απ’ αυτά έχουν εγκριθεί στη Δράμα, το ένα στο Σιδηρόνερο και ένα στην περιοχή του Κορυλόβου, αλλά και γι’ αυτά δεν ρωτήθηκε κανείς και από μόνοι τους αποφάσισαν να τα βάλουν σε ένα πρόγραμμα».

Σύλλογος Δρομέων Υγείας

Ο κ. Παπαδόπουλος, εκλέχτηκε πρόσφατα ως πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Δράμας για δεύτερη θητεία. Ερωτώμενος σχετικά με τους στόχους του Συλλόγου, σημειώνει: «Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες που γίνονται και ήδη ανακοινώνουμε τις επόμενες ημέρες τη συνεργασία μας με τον ΣΕΓΑΣ για τον αγώνα των «Ελευθερίων 2025» στις 20 Σεπτεμβρίου. Επίσης, είμαστε σε στάδιο όπου έχουμε καταγράψει πάρα πολλά μονοπάτια σε GPS και προωθούμε την επανασύσταση του διεθνούς μονοπατιού Ε-6 που ξεκινάει από το ένα άκρο της Δράμας μέχρι το άλλο και επίσης μονοπάτια που θα συνδέουν την πόλη της Δράμας με το αντίστοιχο μονοπάτι».

Αναφερόμενος στις πολιτιστικές δράσεις του Συλλόγου, σημειώνει ότι, «στα σχέδιά μας είναι πολιτιστικές δράσεις, όπως με παιχνίδια που τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τη πυξίδα και τον χάρτη, προσανατολισμός για παιδιά, καθώς και με τις ονομασίες των οδών.

Η Δράμα έχει οδούς με ονομασίες. Περπατώντας σε ένα δρόμο, μιλάμε για την ιστορία του. Έχουμε ήδη κάνει μια δράση πριν από ένα μήνα που είχε μεγάλη επιτυχία και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον ο κόσμος. Τώρα το σχέδιό μας είναι να κάνουμε μια περιήγηση στην οδό Βενιζέλου και να πούμε κάποια πράγματα γύρω απ’ όλα όσα περιλαμβάνει. Συνεισφέρουμε έτσι στην ανάδειξη των ιστορικών σημείων και τόπων της Δράμας».