Home > νέα > Παγκόσμια Ημέρα Βουνού η 11η Δεκεμβρίου και η μοναδικής  ομορφιάς φύση της Δράμας γιορτάζει   

Παγκόσμια Ημέρα Βουνού η 11η Δεκεμβρίου και η μοναδικής  ομορφιάς φύση της Δράμας γιορτάζει   

Παγκόσμια Ημέρα Βουνού

η 11η Δεκεμβρίου και η μοναδικής

 ομορφιάς φύση της Δράμας γιορτάζει   

 

Στις 11 Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 από τον ΟΗΕ να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Βουνού, για να υπενθυμίζει τη ζωτική σημασία και αξία των ορεινών περιοχών για τις ανθρώπινες κοινωνίες από οικονομική, περιβαλλοντική και πολιτιστική άποψη.

Τα βουνά που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια της στεριάς στον πλανήτη μας (πάνω από 20%) είναι τόποι σημαντικών δασικών οικοσυστημάτων, σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας και εξαιρετικών τοπίων. Είναι βέβαιο ότι ο ρόλος τους θα αυξάνεται συνεχώς λόγω της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής.

Ειδικά στην Ελλάδα, μια χώρα από τις πλέον ορεινές και ημιορεινές της Ευρώπης, (κάλυψη 80% από ορεινά – ημιορεινά εδάφη) τα βουνά και οι ορεινοί όγκοι, έχουν τεράστια οικολογική σημασία για την διατήρηση της βιοποικιλότητας αφού φιλοξενούν εξαιρετικά σημαντικές περιοχές Natura και γενικά προστατευόμενες περιοχές (εθνικά πάρκα, δρυμοί, καταφύγια άγριας ζωής  κ.ά.)

Ο νομός Δράμας, αυτή την εποχή είναι εντυπωσιακός καθώς στα βουνά η φύση έχει «τρία χρώματα» και το κλίμα είναι ιδανικό για εξορμήσεις σε λάτρεις του βουνού, για διάφορα σπορ.

Κάθε εποχή έχει τη δική της γοητεία. Από την άνοιξη μέχρι τον χειμώνα τα τοπία κυριολεκτικά μεταμορφώνονται, προσφέροντας αξέχαστες εικόνες, όσες φορές και αν τα επισκεφθεί κανείς. Τόποι ασύλληπτης φυσικής ομορφιάς θα φιλοξενήσουν όποια δραστηριότητα επιθυμεί ο κάθε αθλητής και όχι μόνο να κάνει στο βουνό όπως αναρρίχηση, πεζοπορία, ποδηλασία βουνού, σκι, ορειβασία ή παρά πέντε.

Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του νομού Δράμας και ιδιαίτερα σε Παρανέστι και Νευροκόπι, γίνεται προσπάθεια από τοπικούς φορείς και συλλόγους να αναδειχθεί ο ορεινός τουρισμός με τη διεξαγωγή εκδηλώσεων και δράσεων, και παράλληλα να αναπτυχθεί και ο βιωματικός τουρισμός.

Η φιλοσοφία της ορεινής ανάπτυξης, επικεντρώνεται στη δημιουργία αξέχαστων εμπειριών και στην αποτύπωσή τους στη μνήμη των επισκεπτών, μέσα από δραστηριότητες που σχετίζονται με την τοπική ιστορία και κουλτούρα, καθώς και τον τρόπο ζωής, οι οποίες εμπλουτίζονται με φυσικές και αθλητικές δραστηριότητες, όπως ορεινοί αγώνες, ποδηλασία, κανόε καγιάκ, πεζοπορία και περιπάτους στη φύση.

Ο νομός Δράμας έχει ως κυρίαρχο στοιχείο τα επιβλητικά βουνά του όπου το βόρειο τμήμα του αποτελείται από την οροσειρά της Κεντρικής Ροδόπης με ψηλότερη κορυφή αυτήν του Παρθένου Δάσους με 1.953 μ. Στο νότιο τμήμα και στο κέντρο του νομού βρίσκεται το όρος Φαλακρό με ψηλότερη κορυφή τον “Προφήτη Ηλία”, σε υψόμετρο 2.232 μ., και άλλες ψηλές κορυφές τη “Βάρδενα” σε υψόμετρο 2.194 μ. και τη “Χιονότρυπα” σε υψόμετρο 2.111 μ. Νότια και δυτικά βρίσκονται τα όρη Μενοίκιο και Όρβηλος, των οποίων οι υδροκρίτες αποτελούν τα ανατολικά σύνορα του νομού.

Για να γνωρίσει κανείς την ψυχή της Ελλάδας, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνει πεζοπορία μέσα στη φύση. Οι εναλλαγές του τοπίου μέσα στην ίδια διαδρομή μερικών χιλιομέτρων είναι εκείνες που ενθουσιάζουν τους πεζοπόρους και μετατρέπουν την πεζοπορία σε αξέχαστη εμπειρία.

Η Δράμα έχοντας μια ιδιαίτερη γεωμορφολογία, με βουνά, λιβάδια, δάση, καταρράκτες, λίμνες και πολλά σημεία ενδιαφέροντος, αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για εκδρομές και περιπατητικές εξορμήσεις. Μπορείτε να επιλέξετε πεζοπορικές διαδρομές όπως είναι η οικοπεριηγητική- φυσιολατρική διαδρομή, να πεζοπορήσετε στους δρόμους του Διονύσου ή να πάρετε τα παιδιά σας και να εξερευνήσετε την φύση. Η επιλογή είναι δική σας! Οι διαδρομές είναι πολλές και το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ο εξοπλισμός σας, θετική διάθεση και καλή παρέα!

Στο νομό μας, τα προσβάσιμα σημεία του Παρθένου Δάσους Φρακτού (Ζαγκραντένια) είναι εντυπωσιακά και κανείς μπορεί να απολαύσει την απαράμιλλη ομορφιά ενός μέρους που έχει ανακηρυχθεί »Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης».

Ποδηλασία βουνού-Χωματόδρομοι, λόφοι, μονοπάτια ανάμεσα σε δέντρα και ορεινά δάση. Η ποδηλασία βουνού στην Ελλάδα είναι μια μοναδική περιπέτεια. Γυμναστική και φύση στον καθαρό αέρα.

Ένα πυκνό δίκτυο δρόμων, λόφων και δασών δίπλα στην πόλη μας και συγκεκριμένα στον Κορύλοβο της Δράμας ή στο άλσος Καλλιφύτου, όπου γίνεται το τελευταίο διάστημα μια προσπάθεια διάδοσης του αθλήματος. Βέβαια, οι καλύτερες βόλτες με το ποδήλατο είναι στο Παρανέστι και τα μονοπάτια του, όπως επίσης και στο Νευροκόπι και τα δικά του μονοπάτια.

Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες μορφές τουρισμού παγκοσμίως, καθώς σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς το 25% των τουριστών κάνει σπορ στις διακοπές, ενώ ο αθλητικός τουρισμός είναι υπεύθυνος για 220 εκατ. διεθνείς αφίξεις και έχει 12μηνη διάρκεια.

Ο αθλητικός τουρισμός αποτελούσε για πολλά χρόνια τον “κοιμώμενο γίγαντα” του τουρισμού και πλέον καλείται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο, στην πυροδότηση μιας νέας παγκόσμιας επανάστασης του τουρισμού.

Το προφίλ του ανθρώπου που κάνει αθλητικό τουρισμό είναι στην κλίμακα των κορυφαίων 10 τουριστών με υψηλές δαπάνες. Είναι πιο τολμηροί, τους αρέσει να ταξιδεύουν, έχουν τη συνήθεια να έχουν την οικογένεια τους μαζί, καθώς ο αθλητισμός είναι οικογενειακή διασκέδαση και τείνουν επίσης να επιστρέφουν στον τόπο προορισμού, που τους προσέφερε αξέχαστες εμπειρίες και δημιούργησε μοναδικές αναμνήσεις. Σύμφωνα με έρευνες, ο μέσος τουρίστας ξοδεύει 800$ ενώ ο τουρίστας που κάνει αθλητικό τουρισμό ξοδεύει 1.648$, λίγο δηλαδή πάνω από το διπλάσιο.