Home > Πρώτο Θέμα > Ανάγκη ένταξης στο ΕΣΠΑ του έργου για την ενεργειακή αναβάθμιση των Εκπαιδευτηρίων Δράμας  Κ. Μποδούρογλου στον Π.Τ. : «έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και τα πάντα είναι έτοιμα.

Ανάγκη ένταξης στο ΕΣΠΑ του έργου για την ενεργειακή αναβάθμιση των Εκπαιδευτηρίων Δράμας  Κ. Μποδούρογλου στον Π.Τ. : «έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και τα πάντα είναι έτοιμα.

Ανάγκη ένταξης στο ΕΣΠΑ του έργου

για την ενεργειακή αναβάθμιση

των Εκπαιδευτηρίων Δράμας

 Κ. Μποδούρογλου στον Π.Τ. : «έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και τα πάντα είναι έτοιμα. Τώρα, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου η Περιφέρεια πρέπει να αποφασίσει ποια έργα θα εντάξει»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ 12ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ Σχολείο Δράμας, το γνωστό και ως «Εκπαιδευτήρια», είναι ένα από τα παλαιότερα σχολεία στην πόλη της Δράμας. Και αυτή τη στιγμή, το συγκεκριμένο σχολείο παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα τόσο από ενεργειακής άποψης, όσο και από ζητήματα ανακαίνισης και αναβάθμισης.

Όπως είναι γνωστό, τα «Εκπαιδευτήρια» κτίστηκαν τον 1909 από την Ορθόδοξη Κοινότητα Δράμας με πρωτοβουλία του τότε Μητροπολίτη Δράμας και μετέπειτα Σμύρνης Χρυσοστόμου, με την σημαντική συνεισφορά του Ιδρύματος Παύλου Μελά και με σχέδια του Αρχιτέκτονα Χατζημιχαήλ.

Ως εκ τούτου, καταλαβαίνουμε όλοι ότι πρόκειται για το σημαντικότερο κτίσμα όσον αφορά τα σχολεία της πόλης μας, μαζί με εκείνο του Γυμνασίου ΑΡΡΕΝΩΝ.

H  φωτογραφία  είναι της φωτογράφου Francesca Iovene

Στο πλαίσιο της γενικότερης αναβάθμισης των «Εκπαιδευτηρίων», η ΑΜΚΕ Μποδούρογλου, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει ολόκληρη τη μελέτη για την πλήρη ενεργειακή αναβάθμισή του, τη μόνωση της στέγης του, τη δημιουργία τουαλετών εντός του σχολείου καθώς και την τοποθέτηση ανελκυστήρα για παιδιά ΑμεΑ και άλλα. Η μελέτη προβλέπει επίσης την αλλαγή κουφωμάτων, καθώς αυτή την ώρα όλα βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση και τα νερά της βροχής μπαίνουν στις σχολικές αίθουσες.

Ήδη, από το καλοκαίρι ακόμα, η κα. Μποδούρογλου έχει δωρίσει τη μελέτη αυτή στο Δήμο Δράμας και μάλιστα σε μια μικρή τελετή, όπου την υπέγραψε η ίδια με το δήμαρχο Δράμας κ. Παπαδόπουλο.

Η ένταξη στο ΕΣΠΑ ΑΜΘ

Τι γίνεται όμως από εκεί και πέρα; Ο Δήμος Δράμας έχει ετοιμάσει τον πλήρη φάκελο του έργου και τον έχει καταθέσει στο σχετικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης σχολείων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Και μάλιστα έχει καταθέσει τα πάντα, ακόμα και την οικοδομική άδεια και όλα όσα είναι απαραίτητα ώστε το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να χρηματοδοτηθεί. Η μελέτη που έγινε από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο του κ. Κίζη, δίνει προϋπολογισμό περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί, ότι η ίδια αυτή μελέτη, έχει πάρει την έγκριση της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αν. Μακεδονίας – Θράκης και του Τμήματος Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων και Κινητών Πολιτιστικών Αγαθών, για τη διατήρηση της κλασικότητας του κτιρίου.

Και αυτό που έχει μεγάλη σημασία να καταλάβουμε εδώ, ότι η έγκριση αυτή έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία, γιατί είναι πολύ δύσκολη.

Μποδούρογλου: Πολιτική απόφαση

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, ο Δήμος Δράμας έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις του, μαζί με άλλα σχολεία ευθύνης του, συνολικής χρηματοδότησης 6 εκατ. ευρώ. Το σύνολο του προγράμματος για όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ είναι 30 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν κατατεθεί προτάσεις πάνω από 60 εκατ. ευρώ. Οπότε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κοπούν αρκετά σχολεία σε όλη την Περιφέρεια, καθώς αυτή την ώρα η διοίκηση του κ. Τοψίδη, δεν έχει ανακοινώσει ότι θα αυξήσει τη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος της ΑΜΚΕ Μποδούρογλου, κα. Κατερίνα Μποδούρογλου, η οποία είναι και περιφερειακή σύμβουλος Δράμας, δηλώνει την ανάγκη της επιλογής της χρηματοδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης του συγκεκριμένου σχολείου.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» η κα. Μποδούρογλου, σημειώνει ότι «έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και τα πάντα είναι έτοιμα. Τώρα, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου η Περιφέρεια πρέπει να αποφασίσει ποια έργα θα εντάξει».

Αυτό που χαρακτηριστικά τονίζει η ίδια, είναι ότι, «θέλουμε να πιέσουμε μέσω των φορέων, των εκπαιδευτικών, να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο και επειδή προφανώς είναι απαραίτητο, αλλά και επειδή δεν είναι τόσο εύκολο να πάρει την έγκριση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων. Και πολύ φοβάμαι ότι, αν δεν ανακαινιστεί τώρα το σχολείο, δεν θα ανακαινιστεί τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια».

Όπως εξηγεί η κα. Μποδούρογλου, το σχολείο βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση και από την στιγμή που υπάρχει το πρόγραμμα «το σχολείο πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης».

Αυτό που τονίζει τέλος η κα. Μποδούρογλου είναι: «Εμείς με μεγάλη χαρά ολοκληρώσαμε τη δική μας δουλειά ως δωρητές και ευελπιστούμε στη σύμπραξη όλων των φορέων, για να υλοποιηθεί το απαραίτητο έργο του εκσυγχρονισμού του σχολείου».