Home > νέα > Τι μπορούν να δουν στη Δράμα οι επισκέπτες της Ονειρούπολης Οι πηγές της Αγίας Βαρβάρας, τα καπνομάγαζα της περιοχής, σημαντικά θρησκευτικά μνημεία και η αρχαιολογική ιστορία της περιοχής

Τι μπορούν να δουν στη Δράμα οι επισκέπτες της Ονειρούπολης Οι πηγές της Αγίας Βαρβάρας, τα καπνομάγαζα της περιοχής, σημαντικά θρησκευτικά μνημεία και η αρχαιολογική ιστορία της περιοχής

Τι μπορούν να δουν στη Δράμα

οι επισκέπτες της Ονειρούπολης

Οι πηγές της Αγίας Βαρβάρας, τα καπνομάγαζα της περιοχής, σημαντικά θρησκευτικά μνημεία και η αρχαιολογική ιστορία της περιοχής

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20 χρόνια, το Δεκέμβριο η Δράμα ζει το δικό της μύθο με την Ονειρούπολη. Είναι μια από τις καλύτερες ευκαιρίες που έχει η πόλη, προκειμένου να δεχθεί μεγάλο πλήθος επισκεπτών και να την εξερευνήσουν, γιατί η πόλη, πραγματικά, έχει αρκετά σημεία και με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον να τα ανακαλύψει ο επισκέπτης. Στο σημείωμα αυτό σήμερα, θα προσπαθήσουμε να αναφερθούμε στα σημαντικότερα από αυτά.

Αγία Βαρβάρα

Το σπουδαιότερο και πάνω απ’ όλα, είναι το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας. Πρόκειται για έναν σημαντικό υδροβιότοπο στο κέντρο της πόλης, με τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας να δίνουν μια διαφορετική νότα, μια όαση στην κυριολεξία, που δίνει ζωντάνια σε ολόκληρη την πόλη.

Αν και αυτή την εποχή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι και της κλιματικής αλλαγής, τα νερά των πηγών έχουν στερέψει, παρ’ όλα αυτά το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα στη χώρα.

Στο ιστορικό παρελθόν της περιοχής, οι πηγές αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για τη δημιουργία των πρώτων αρχαίων οικισμών.

Καπνομάγαζα

Τόσο στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, όσο και σε άλλα σημεία, η Δράμα βρίθει από παλαιά κτίρια, τα λεγόμενα Καπνομάγαζα, τα οποία στα χρόνια του 1920 και μετά, κράτησαν την οικονομία της πόλης και του Νομού με τα καπνά. Το σπουδαιότερο απ’ όλα, το μεγάλο παλαιό καπνομάγαζο του Ελβετοεβραίου καπνέμπορου Σπήρερ από το 1925, που σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο πεντάστερο ξενοδοχείο το Hydrama Grand Hotel.

Δίπλα ακριβώς, στο σημερινό «θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας» το απομεινάρι της καπναποθήκης Γιόσεφ Φαρατζή, στο οποίο είχαν φυλακιστεί οι Εβραίοι της Δράμας κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το 1943, για να μεταφερθούν αργότερα στα πολωνικά στρατόπεδο εξόντωσης. Υπάρχει μάλιστα και μια αναθηματική πλάκα όπως και το σχετικό μνημείο.

Από τα σημαντικά καπονομάγαζα και καπναποθήκες της περιοχής, η καπναποθήκη της οδού Περδίκκα, ιδιοκτησίας σήμερα του Δήμου Δράμας, η οποία κάποια στιγμή στο μέλλον, να δοθεί η δυνατότητα να ανακαινιστεί.

Μαρμάρινο Σπίτι

Το λεγόμενο «Μαρμάρινο Σπίτι», είναι η καπναποθήκη Αναστασιάδη, στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και πάλι, μαζί με την οικία του μεγάλο καπνέμπορα. Όλο το ακίνητο αγοράστηκε από τον Δραμινό επιχειρηματία και ναυπηγό Άρη Θεοδωρίδη και μετατράπηκε σε ένα πολυχώρο πολιτισμού, μέσω της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ που ίδρυσε ο ίδιος. Στο κάτω μέρος της καπναποθήκης και στην πίσω πλευρά λειτουργεί μόνιμος χώρος φωτογραφικών εκθέσεων σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, ενώ ήδη ετοιμάζεται το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών στο κύριο μέρος της οικίας.

Το καφενείο και η αίθουσα «Ελευθερία»

Το καφενείο «Ελευθερία», αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία της σύγχρονης ιστορίας της πόλης. Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα, κατασκευής του 1906 από την Ελληνική Κοινότητα Δράμας, και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Κουντουριώτου. Από το δρόμο της οδού Βενιζέλου, εισήλθε στην πόλη το εκστρατευτικό σώμα του Ελληνικού Στρατού με επικεφαλής τον Συνταγματάρχη Μιχαήλ Αρκαδικό, που ελευθέρωσε την πόλη της Δράμας την 1η Ιουλίου 1913. Μετά την απελευθέρωση, οι κάτοικοι ονόμασαν το καφενείο αυτό «Ελευθερία».

Στον ισόγειο χώρο μέχρι τελευταία λειτουργούσε ως καφετέρια, η οποία όμως έκλεισε. Το κτίριο ανήκει στο Δήμο Δράμας, και ο χώρος λειτουργεί για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους τον Σεπτέμβριο, ενώ ο πρώτος όροφος διατίθεται για εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής.

Φυσικά και η οδός Βενιζέλου, από τους πλέον ιστορικούς δρόμους, στην ευθεία του οποίου βρίσκεται τόσο ο ιστορικός ναός της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, όσο και ο νέος ναός. Και στην απέναντι πλευρά, το επίσης ιστορικό κτίριο στο οποίο σήμερα στεγάζεται ο κινηματογράφος «ΟΛΥΜΠΙΑ», όπου προβάλλονται οι ταινίες μικρού μήκους του Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας.

Θρησκευτικοί χώροι

Στο κέντρο της πόλης και νοτιοδυτικά της πλατείας Ελευθερίας, ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα και πολλά τζαμιά που είχε η πόλη κατά την Οθωμανική περίοδο. Πρόκειται για το λεγόμενο Εσκί τζαμί (αρχαίο τζαμί) ή αλλιώς Τσαρσί (τζαμί της αγοράς) και είχε χτιστεί από τον Σουλτάνο Βαγιαζήτ Β΄ (1481 – 1512). Μετά την απελευθέρωση της πόλης σταδιακά μετατράπηκε στον χριστιανικό ναό Αγίου Νικολάου, που λειτουργεί ακόμα και σήμερα.

Επίσης, από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της πόλης, είναι ο βυζαντινός ναός της Αγίας Σοφίας, στον οποίο σήμερα γίνεται σημαντικό αρχαιολογικό έργο καθώς και ανάδειξη και ανασύσταση στην αρχική του μορφή. Είναι ουσιαστικά ο πρώτος χριστιανικός βυζαντινός ναός που χτίστηκε στην πόλη της Δράμας. Ο ναός είναι επισκέψιμος κάθε Τρίτη και Πέμπτη και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ξεναγηθούν από αρμόδιο αρχαιολόγο.

Μαζί, και δεύτερος κατά σειρά ναός που χτίστηκε, αυτός των Ταξιαρχών στο ύψος της οδού Βενιζέλου νότια και απέναντι από το καφενείο «Ελευθερία». Από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονικά δείγματα, ο ναός λειτουργεί κάθε Τετάρτη.

Σαντιρβάν

Ένα παράδειγμα το πώς ένα παλιό και εγκαταλελειμμένο τζαμί της οθωμανικής περιόδου μετατράπηκε σε ένα υπέροχο χώρο πολιτισμού, είναι το λεγόμενο Σαντιρβάν τζαμί και σήμερα γνωστό ως πολιτιστικός χώρος Σαντιρβάν της εταιρείας Raycap.

Μετά την απελευθέρωση της πόλης το 1913 και μετά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1922, στον χώρο εγκαταστάθηκαν για μεγάλο διάστημα οικογένειες προσφύγων. Με τον καιρό, το κτίριο πέρασε στην ιδιοκτησία του Μιχαήλ Βεζιρτζόγλου ο οποίος το χρησιμοποίησε για γραφεία και τυπογραφείο της ιστορικής εφημερίδας της Δράμας «ΘΑΡΡΟΣ», από το 1923 μέχρι το 1981.

Πολύ αργότερα, το Σαντιρβάν αγοράστηκε από τον αείμνηστο πρόεδρο της εταιρείας Raycap Κώστα Αποστολίδη, ο οποίος το μετέτρεψε σε πολιτιστικό χώρο, όπου γίνονται διαλέξεις και εκθέσεις σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη. Οποιαδήποτε χρονική στιγμή επισκεφθεί κάποιος το Σαντιρβάν, θα μπορέσει να απολαύσει μια από τις εκθέσεις αυτές.

Αρχαιολογία

Η ιστορία της Δράμας ξεκινάει από την εποχή των προϊστορικών χρόνων και διαθέτει μάλιστα και προϊστορικό οικισμό στο ύψωμα του Αρκαδικού. Η ιστορία της περιοχής περιλαμβάνεται όλη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο οποίο μπορεί κανείς να δει αντικείμενα ακόμα και από μαμούθ που βρέθηκαν στην είσοδο του Σπηλαίου Αγγίτη, καθώς και αντικείμενα καθημερινότητας από τα πρώτα αρχαία χρόνια μέχρι και τα μετέπειτα Βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια.

Τα τελευταία 3 χρόνια μάλιστα, με το έργο της εγκατάστασης του δικτύου φυσικού αερίου και τα σημαντικά ευρήματα που βρέθηκαν, φάνηκε ότι η περιοχή διέθετε ένα σημαντικό πόλισμα κατά την εποχή των Ελληνιστικών και μετέπειτα Ρωμαϊκών χρόνων. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, μπορεί κανείς να δει όλα αυτά εκθέματα, όπως νομίσματα και άλλα καθημερινά αντικείμενα και βέβαια, να θαυμάσει την προτομή του Διονύσου και τον ερυθρόμορφο αμφορέα που βρέθηκε στην Προσοτσάνη με το Διόνυσο να γλεντάει.