Home > Πρώτο Θέμα >  Βραβεύτηκαν οι 10 πρώτοι Δραμινοί αριστούχοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2024  Κ. Μποδούρογλου: «…Τα βραβεία έχουν σκοπό την αναγνώριση της αριστείας, αλλά ταυτόχρονα και με σκοπό την ενδυνάμωσή σας.

 Βραβεύτηκαν οι 10 πρώτοι Δραμινοί αριστούχοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2024  Κ. Μποδούρογλου: «…Τα βραβεία έχουν σκοπό την αναγνώριση της αριστείας, αλλά ταυτόχρονα και με σκοπό την ενδυνάμωσή σας.

 Για 3η χρονιά η απονομή των ετήσιων βραβείων αριστείας της Μποδούρογλου ΑΜΚΕ

 Βραβεύτηκαν οι 10

πρώτοι Δραμινοί αριστούχοι

των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2024

 Κ. Μποδούρογλου: «…Τα βραβεία έχουν σκοπό την αναγνώριση της αριστείας, αλλά ταυτόχρονα και με σκοπό την ενδυνάμωσή σας. Για να κυνηγήσετε ελεύθεροι τα όνειρά σας και να πάρετε το μέλλον στα χέριά σας».

 

ΣΕ ΜΙΑ πολύ ωραία εκδήλωση που έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου 14 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας, η πρόεδρος της ΑΜΚΕ ΜΠΟΔΟΥΡΟΓΛΟΥ κα. Κατερίνα Μποδούρογλου, βράβευσε τους 10  πρώτους Δραμινούς αριστούχους των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2024.

Όπως είναι γνωστό, είναι η τρίτη κατά σειρά χρονιά κατά την οποία η κα. Μποδούρογλου μέσω της ΑΜΚΕ που έχει ιδρύσει, θα βραβεύει, 10 μαθητές και μαθήτριες που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία, με 10.000 ευρώ έκαστο, προκειμένου να βοηθηθούν στο ξεκίνημα των σπουδών τους. Η Μποδούρογλου ΑΜΚΕ διαθέτει δηλαδή κάθε χρόνο 100.000 ευρώ και στο σύνολο των 10 ετών το ποσό αυτό θα ανέλθει συνολικά στο 1.000.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι βραβεύσεις της ΑΜΚΕ ΜΠΟΔΟΥΡΟΓΛΟΥ, γίνονται με μοναδικό κριτήριο τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων που δίνει επίσημα το Υπουργείο Παιδείας, με στόχο την αναγνώριση της αριστείας.

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκε η ίδια η κα. Μποδούρογλου με την οικογένειά της, ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ κ. Σαλής, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος και πλήθος κόσμου από τις οικογένειες των μαθητών και όχι μόνο.

Οι βραβευθέντες μαθητές και μαθήτριες

Βάσει των αποτελεσμάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων που προσκόμισε στην ΑΜΚΕ το Υπουργείο Παιδείας, οι 10 δικαιούχοι των φετινών βραβείων αριστείας είναι οι εξής:

1) Σκορδά Ειρήνη: Επιστημών Διατροφής και Διατροφολογίας ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης

2) Ηλιόπουλος Δημήτριος – Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης

3) Λυποπούλου Ελένη – Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας

4) Άρμεν Φίλιππος – Τμήμα Φυσικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

5) Μεγάλος Νικόλαος –  Ιατρική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

6) Λεκάκης Αλέξανδρος-Αδάμ – Ιατρική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

7) Μλεκάνη Ελισάβετ – Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

8) Σωτηριάδου Όλγα – Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

9) Σταϊκογλου Αναστάσιος – Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

10) Δομνίδου Ελευθερία – Ιατρική Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος: Καλοί άνθρωποι και επιστήμονες

Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς τον κα. Μποδούρογλου και την ομώνυμη ΑΜΚΕ, «όχι γιατί διαθέτουν τα χρήματά τους για κάποιο σκοπό, αλλά για το πώς τα διαθέτουν και για ποιο σκοπό επέλεξαν στη ζωή τους να τον υλοποιήσουν».

Σημείωσε μάλιστα, ότι «σήμερα οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες, και τα ενοίκια των φοιτητών και οι σπουδές και το χειρότερο βέβαια απ’ όλα είναι ότι πολλές φορές τα παιδιά αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό. Αυτό πρέπει να το σταματήσουμε και προς τα εκεί πρέπει να κατευθυνθούμε».

Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος έδωσε συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και τόνισε: «Να ξέρετε πάνω από όλα είναι η ανθρωπιά, η καλοσύνη και αυτά είναι που μετρούν στη ζωή σας. Με τη βοήθεια του Θεού και την επίκληση της Παναγίας, όχι μόνο εσείς, αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά που πέτυχαν στις Σχολές, αλλά και τα παιδιά που δεν πέτυχαν, ο Θεός τους ανοίγει ένα παράθυρο όταν κλείνει μια πόρτα. Όταν πορεύεστε στη ζωή σας, να ξέρετε ότι πάνω από όλα είναι η ανθρωπιά, η καλοσύνη και αυτά είναι που μετρούν στη ζωή σας».

Συνεχάρη επίσης τους καθηγητές, κάνοντας μια πρόταση προς το δήμαρχο Δράμας, ώστε «όταν γίνονται παρελάσεις, στην εξέδρα των επισήμων να ανεβαίνουν και οι διευθυντές των σχολείων για να τιμήσουμε και τους καθηγητές. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να υλοποιήσουμε μια τέτοια απόφαση».

Καταλήγοντας και απευθυνόμενους προς τους μαθητές ευχήθηκε «καλοτάξιδη η πορεία σας στην εκπαίδευση, να βγείτε πρώτα άνθρωποι και στη συνέχεια καλοί επιστήμονες. Σας χρειαζόμαστε».

Μποδούρογλου: Ο κόσμος του 2050!

Στον χαιρετισμό της η κα. Μποδούρογλου συνεχάρη αρχικά τους βραβευθέντες και τις βραβευθείσες λέγοντας: «Τα καταφέρατε και πρέπει να είστε ιδιαίτερα υπερήφανοι τόσο για την προσπάθεια, όσο και για την επιτυχία σας».

Η κ. Μποδούρογλου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας νέος και ένας απόφοιτος Λυκείου σήμερα, αλλά και στη δύναμη της αριστείας έναντι αυτών των προκλήσεων, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται «στην αριστεία με την αριστοτελική έννοια της διαρκούς προσπάθειας».

Αναφερόμενη στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα, η κα. Μποδούρογλου τόνισε: «Το 2050 εσείς οι αριστούχοι θα είστε 43-44 ετών και θα βρίσκεστε ακόμη στα πρώτα στάδια της επαγγελματικής σας ζωής. Το 2050 θα έχετε να αντιμετωπίσετε προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες, που δεν μπορούμε καν να τις φανταστούμε αυτή την στιγμή. Υποθέτουμε ότι η κλιματική κρίση θα έχει επιδεινωθεί. Υποθέτουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει επικρατήσει. Μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι θα έχουν γίνει πάρα πολλές αλλαγές, δημογραφικές, πολιτιστικές, πολιτικές, συστημικές.

Το 2050 η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα έχει έναν πληθυσμό 8 εκ. σε έναν πλανήτη με πληθυσμό 9,7 δις. Για να επιβιώσει λοιπόν κανείς, αλλά κυρίως να ευτυχήσει σε έναν τέτοιο πλανήτη, πρέπει να μη ξεχνάει τη σημασία της διαρκούς προσπάθειας της αριστείας. Να μην ξεχνά το ήθος, την αρετή, την προσαρμοστικότητα και κυρίως την πεποίθηση ότι όλοι ζούμε για να αλλάζουμε και όλοι ζούμε για να μαθαίνουμε διαρκώς».

Η ιδέα των βραβείων

Αναφερόμενη στο πώς γεννήθηκε η ιδέα για τα βραβεία, η κα. Μποδούρουγλου τόνισε ότι «η ιδέα των βραβείων γεννήθηκε το 2022 με σκοπό την αναγνώριση της αριστείας, αλλά ταυτόχρονα και με σκοπό την ενδυνάμωσή σας. Για να κυνηγήσετε ελεύθεροι τα όνειρά σας και να πάρετε το μέλλον στα χέριά σας. Να υλοποιήσετε όλα τα πράγματα που έχετε στο μυαλό σας και ακόμη περισσότερα».

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε σε κάποιες ιδέες και συμβουλές «που θα ήθελα να μου είχε δώσει κάποιος στα 18» λέγοντας ότι αποτελούν «τα βασικά ιδεώδη της ΑΜΚΕ και των βραβείων».

Προς το τέλος της ομιλίας της, η κα. Μποδούρογλου έδωσε και ορισμένες συμβουλές προς τα παιδιά:

«- Να επιλέξετε τα βήματά σας με βάση μόνο αυτά που αγαπάτε και όχι με βάση την ευκολία ή την κοινωνική αναγνώριση.

– Να αγαπήσετε τη διαφορετικότητα και να ταξιδέψετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο πλανήτης και οι άλλοι άνθρωποι έχουν να μας μάθουν πάρα πολλά.

– Δώστε έμφαση στην ψυχική ηρεμία και την ψυχική υγεία και όταν έχετε ανάγκη, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια.

– Πείτε ναι στον εθελοντισμό, γιατί θα αντλήσετε τεράστια ηθική ικανοποίηση από αυτό.

– Να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί με το πώς χρησιμοποιείτε τον χρόνο σας, γιατί είναι μακράν το σημαντικότερο αγαθό.

– Ασχοληθείτε με ιδέες και κινήματα που σας ενδιαφέρουν και σε καμία περίπτωση μην ασχολείστε με τις ζωές των άλλων.

– Μην ξεχνάτε ποτέ τον τόπο σας και την αφετηρία σας.

– Μην φοβηθείτε να ζήσετε υπό το φως των αξιών σας και όχι στη σκιά τους.

– Να ακούτε όλες τις συμβουλές, αλλά να κρατάτε μόνο αυτές που σας βρίσκουν σύμφωνους».