Το καλύτερο
δώρο για κάποιον
Γράφει ο Δημητρης Φλαμουρης
Ποιο είναι το καλύτερο δώρο για να δώσεις σε κάποιον στις γιορτές (και όχι μόνο);
Το καλύτερο δώρο, θεωρώ, είναι κάτι που θα βοηθήσει τον άλλον να αλλάξει τον εαυτό του. Τη θεώρησή του για τη ζωή. Όχι τη ζωή του, αλλά το πώς τη βλέπει.
-Και πώς το επιτυγχάνουμε αυτό;
-Δίνοντάς του ερεθίσματα να σκεφτεί διαφορετικά από ό,τι σκέφτεται.
Κάνοντάς του δώρο ένα βιβλίο.
Προσωπικά, πάντα κάνω δώρο βιβλία σε γιορτές. Στοχευμένα, όσο μπορώ, ανάλογα με τις ανάγκες του αποδέκτη.
Πλέον, τι βιβλίο να διαλέξεις όμως; Τα βιβλία αυτοβελτίωσης φαίνεται να ανακυκλώνουν τα ίδια μηνύματα, απλά με διαφορετικό τρόπο. Μηνύματα όπως να έχεις αυτοπεποίθηση, να είσαι άτρωτος, να πιστεύεις στον εαυτό σου, να εμπιστεύεσαι τη μοναδικότητά σου, να εκπληρώσεις το δυναμικό σου κλπ.
Αν αυτός ο τρόπος ήταν η λύση για να προσεγγίσουμε την ψυχική μας υγεία, τότε με τόσα βιβλία, βίντεο και πόντκαστς που κυκλοφορούν κάτι θα είχαμε καταφέρει. Αλλά που…
Η μοναξιά, το άγχος και η κατάθλιψη συνεχίζουν να αυξάνονται και η ψυχική μας υγεία συνεχίζει να υποφέρει.
Η θεραπεία που μας προτείνουν δε φαίνεται να πιάνει. Μάλιστα όσοι με διαβάζετε συχνά θα γνωρίζετε ότι πάγια θέση μου είναι πως η θεραπεία που μας προτείνουν όχι μόνο δεν πιάνει αλλά αντιθέτως κάνει την κατάσταση χειρότερη. Το φάρμακο είναι το δηλητήριο.
Ευτυχώς τώρα υπάρχει Το Αντίδοτο!
Το Αντίδοτο
Όπως γνωρίζετε μου αρέσει να εξετάζω τι δουλεύει ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ και όχι τι ακούγεται καλό στη θεωρία. Αυτό το βιβλίο είναι ανατρεπτικό ακόμα και για τα δικά μου δεδομένα!
Όταν τα μηνύματα, με τα οποία τα περισσότερα βιβλία μας πολιορκούν, μάς κάνουν να νιώθουμε ανεπαρκείς που δεν καταφέρνουμε να ζούμε τις λαμπερές ζωές που θα έπρεπε να ζούμε, όπως έχω ξαναγράψει, χρειαζόμαστε να ακούσουμε κάτι ριζοσπαστικά διαφορετικό. Το Αντίδοτο έρχεται να αναθεωρήσει ό,τι πιστεύαμε μέχρι στιγμής για τον άνθρωπο, την κοινωνία και τον εαυτό μας.
Ετοιμαστείτε να διαβάσετε τεκμηριωμένες αλήθειες που αμφισβητούν την τοξική κουλτούρα της αυτοβελτίωσης.
Στις σελίδες του θα διαβάσει ο αναγνώστης ότι δεν χρειάζεται να έχουμε αυτοπεποίθηση ή αυτοεκτίμηση. Οι έννοιες αυτές έχουν νόημα μόνο μέσα σε ένα πλαίσιο σκέψης που υποθέτει πως ο άνθρωπος δεν αλλάζει. Και αυτό είναι απλά ένα ψέμα.
Θα διαβάσει όλους τους λόγους για τους οποίους όχι μόνο δε χρειάζεται αλλά δεν γίνεται καν να εκπληρώσουμε το δυναμικό μας. ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ. Η προσπάθεια να το επιτύχουμε μας αφήνει αναγκαστικά ανικανοποίητους, με ένα αίσθημα ανεπάρκειας και υπαρξιακής ενοχής ότι χαραμίζουμε τη ζωή μας.
Ανατολή – Δύση
Με εξιτάρει πάντα το διαφορετικό και η βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης φύσης.
Γιατί σκεφτόμαστε όπως σκεφτόμαστε;
Πραγματοποιώ μια πρωτότυπη αναδρομή στους πολιτισμούς της Αρχαίας Ελλάδας και της Αρχαίας Κίνας και στο πόσο διαφορετικές προτεραιότητες έθεταν στους πολίτες τους, για λόγους καθαρά τυχαίους. Για λόγους γεωγραφίας!
Στην Αρχαία Ελλάδα εστιάζαμε στο άτομο, στην Αρχαία Κίνα στις σχέσεις. Στο βιβλίο αναλύω πόσο διαφορετικοί κόσμοι δημιουργούνται από τις διαφορετικές αυτές θεωρήσεις και πώς η σύγχρονη ψυχολογία και νευροεπιστήμη, πλέον επιβεβαιώνει πειραματικά τον πολύ σημαντικό παράγοντα που παίζουν οι σχέσεις στη ζωή μας.
Σε μια κοινωνία που μιλάει διαρκώς για την αυθεντικότητα και το αυθεντικό μας εαυτό, αποδεικνύει πως στην πράξη δεν υπάρχει ο αυθεντικός μας εαυτός. Είμαστε όλοι αλληλένδετοι με τους υπόλοιπους ανθρώπους στη ζωή μας. Όλα συνδέονται και οι αλληλεπιδράσεις μας με τους άλλους μάς καθορίζουν.
Στην εποχή της αχαλίνωτης εστίασης στην προσωπική επιτυχία, το αντίδοτο είναι η εστίαση στις διαπροσωπικές σχέσεις. Εκεί είναι το μυστικό… Όχι στο πώς ΕΓΩ να είμαι πετυχημένος αλλά στο πώς ΕΜΕΙΣ να ζούμε αρμονικά μαζί.
Χρειαζόμαστε αλλαγή πλεύσης. Μας προτείνουν τους λάθους στόχους…
Υπερέλεγχος – υπερευθύνη
Στην κοινωνία μας, η αίσθηση προσωπικής ευθύνης είναι πολύ ισχυρή. Νομίζουμε ότι όλα είναι στο χέρι μας και ότι εξαρτώνται μόνο από εμάς. Αυτά τα μηνύματα υποστηρίζουν όλοι οι γκουρού εκεί έξω. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χαιρόμαστε όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά (ΕΜΕΙΣ το κάναμε) και να διαλυόμαστε και να κατηγορούμε τον εαυτό μας όταν τα πράγματα πηγαίνουν χάλια (ΕΜΕΙΣ φταίμε).
Αντίστοιχα επικροτούμε και κατηγορούμε τους άλλους σε ανάλογες περιπτώσεις.
Το Αντίδοτο ανατρέπει αυτή την κουλτούρα, καθώς αποκαλύπτει πως πίσω από τη σκηνή, έχουμε πολύ λίγο έλεγχο στη ζωή μας και στον εαυτό μας. Παίζουν τόσα άλλα πράγματα ρόλο, τόσοι εξωτερικοί (αλλά και εσωτερικοί) παράγοντες τους οποίους δεν αναγνωρίζουμε με την απλοϊκή σκέψη ότι όλα είναι στο χέρι μας. Ας μην είμαστε τόσο αυστηροί με εμάς και τους άλλους.
Ο στόχος του βιβλίου είναι να μας ανακουφίσει από την κουλτούρα της προσωπικής υπερευθύνης, ώστε να γίνουμε πιο συμπονετικοί με τον εαυτό μας (και με τους άλλους) στα δύσκολα και με λιγότερη έπαρση στις επιτυχίες μας.
Το Αντίδοτο είναι ένα βιβλίο που πάει κόντρα στην τοξική κουλτούρα της αυτοβελτίωσης αλλά και μεγάλου μέρους της ψυχολογίας. Το έχουν διαβάσει αρκετοί άνθρωποι του κλάδου και έγραψαν καλά λόγια για αυτό.
Είναι ένα βιβλίο για ανθρώπους που θέλουν να σκέφτονται και ψάχνουν πραγματική την αλήθεια. Όχι την όμορφη θεωρία. Επιχειρεί να γαληνεύσει την ψυχή του αναγνώστη από όλα τα βάρη που του φορτώνει η άρρωστη κοινωνία που ζούμε.
Δε φταίμε εμείς. Δε φταίνε και οι άλλοι. Και είμαστε όλοι μαζί σε αυτό το όμορφο ανηφόρι που λέγεται ζωή.
Το Αντίδοτο προσφέρει την πολυπόθητη και πολύ πραγματική ανακούφιση που ο σύγχρονος άνθρωπος έχει τόσο πολύ ανάγκη.
Και αυτό είναι σίγουρα το καλύτερο δώρο για έναν αγαπημένο μας!