Home > νέα > Ενέργειες για μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των θυμάτων από τις 3 βουλγαρικές κατοχές Η ερώτηση της κας Σιδερά και οι απαντήσεις του δημάρχου κ. Παπαδόπουλου

Ενέργειες για μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των θυμάτων από τις 3 βουλγαρικές κατοχές Η ερώτηση της κας Σιδερά και οι απαντήσεις του δημάρχου κ. Παπαδόπουλου

Κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Ενέργειες για μαρμάρινη πλάκα

με τα ονόματα των θυμάτων

από τις 3 βουλγαρικές κατοχές

Η ερώτηση της κας Σιδερά και οι απαντήσεις του δημάρχου κ. Παπαδόπουλου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΘΕΜΑ με τις τρεις βουλγαρικές κατοχές και τις θηριωδίες κατά τη διάρκειά τους, είναι ένα από τα πλέον τραγικά ιστορικά γεγονότα της περιοχής μας που απασχολούν χρόνια τώρα τη Δράμα.

Η πόλη της Δράμας, τιμά κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου την περίοδο των σφαγών και των εκτελέσεων από τα βουλγαρικά στρατεύματα την περίοδο του 1941 με ιδιαίτερες εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα και την συγκεκριμένη περίοδο.

Παρ’ όλα αυτά, είναι γνωστό ότι στην πόλη της Δράμας δεν υπάρχει καμιά μαρμάρινη πλάκα, στην οποία να αναγράφονται τα ονόματα των θυμάτων. Και μάλιστα, από καμιά χρονική περίοδο των τριών βουλγαρικών κατοχών.

Όπως είναι γνωστό, η περιοχή της πόλης της Δράμας αλλά και όλων των χωριών γύρω από αυτήν, βίωσε τρεις βουλγαρικές κατοχές, κατά τις οποίες υπήρξαν θηριωδίες εναντίον του ελληνικού πληθυσμού, τόσο μεγάλες που δεν έγιναν πουθενά σε όλη την χώρα.

Η πρώτη βουλγαρική κατοχή έγινε από το 1912 έως το 1913 οπότε και ελευθερώθηκε η Δράμα, η δεύτερη βουλγαρική κατοχή έγινε την περίοδο 1916 – 1918 και η τρίτη βουλγαρική κατοχή την περίοδο 1941 – 1944.

Η πρόταση για μαρμάρινη αναθηματική πλάκα

Στο πλαίσιο της Λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, η δημοτική σύμβουλος της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης κα. Χρύσα Σιδερά, κατέθεσε ερώτηση και πρόταση, ώστε να ξεκινήσουν προσπάθειες από το Δήμο, για τη δημιουργία μαρμάρινης πλάκας, στην οποία θα αναγράφονται όλα τα ονόματα των θυμάτων από τις βουλγαρικές θηριωδίες.

Όπως τόνισε η ίδια κατά την ανάγνωση της πρότασής της, «ενώ σε πολλά χωριά του Δήμου Δράμας έχουν τοποθετηθεί μαρμάρινες στήλες αναγραφής των ονομάτων των θυμάτων της βουλγαρικής θηριωδίας, στην πόλη της Δράμας δεν υπάρχει καμία».

Αυτό που χαρακτηριστικά σημείωσε η ίδια σε άλλο σημείο, είναι ότι, «απόγονοι των θυμάτων εκφράζουν την επιθυμία αυτό να γίνει και στη Δράμα. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής που οφείλουμε να αποδώσουμε στα θύματα αυτά και να διαφυλάξουμε διαχρονικά τη μνήμη τους. Ως κατάλληλος χώρος προτείνεται ο χώρος του μνημείου (οδός Εθνικής Αμύνης), όπου τιμούμε κάθε χρόνο τη μνήμη τους».

Δήμαρχος: Πρώτες ενέργειες

Στο ερώτημα αυτό και πρόταση, απάντησε ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας αρχικά ότι «αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει εδώ και καιρό και ήδη έχω αναζητήσει στοιχεία απ’ αυτούς που ασχολήθηκαν με την αποτύπωση της ιστορίας, αλλά εδώ μπαίνουν και ερωτήματα. Με την έννοια ότι, δεν θα μπορούσα να διαχωρίσω την πρώτη κατοχή, τη δεύτερη κατοχή και την τρίτη κατοχή. Έχουμε λοιπόν τρεις κατοχές. Έχουμε τρεις καταστάσεις οι οποίες επέφεραν εκατοντάδες θύματα».

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος, «πρέπει πλέον να δούμε πόσα είναι αριθμητικά τα θύματα, για να δούμε και το πώς θα γίνει μια τέτοια κατάσταση ονομάτων. Και το σωστό βέβαια είναι να γίνει αυτό στο συγκεκριμένο μνημείο που λέτε. Και θα πω και κάτι ακόμα. Έχω ήδη έρθει σε επαφή με κάποιους ανθρώπους και περιμένω απαντήσεις, γύρω από την ανάπτυξη στο εν λόγω μνημείο, αλλά και στο μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων, ώστε να τοποθετηθεί και να ανάβει τα βράδια μια δάδα ή ένα καντήλι. Και πρέπει να το κάνουμε». Σημείωσε τέλος επαναλαμβάνοντας ότι «θα πρέπει να αναζητήσουμε όλα τα ονόματα και από τις τρεις περιόδους».

Ανακοίνωση της πρόθεσης

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Ζωή» κ. Μλεκάνης, συμπλήρωσε ότι καλό θα είναι να βγάλει ο Δήμος μια ανακοίνωση της πρόθεσης, ώστε όσοι έχουν στοιχεία να τα προσκομίσουν και παράλληλα να αναζητηθούν και ιστορικά στοιχεία. Όπως ειπώθηκε, αυτό θα ξεκινήσει άμεσα από τον Ιανουάριο.