Home > Πρώτο Θέμα > Να συσταθεί Ογκολογικό Τμήμα στο Νοσοκομείο Δράμας

Να συσταθεί Ογκολογικό Τμήμα στο Νοσοκομείο Δράμας

Να συσταθεί Ογκολογικό Τμήμα στο Νοσοκομείο Δράμας ζητά ο Σύλλογος Καρκινοπαθών

Θα πρέπει πρώτα να επανασυσταθούν οι δύο Παθολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς όλους τους φορείς του Νομού Δράμας απέστειλε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, μέσω της οποίας ζητάει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και προσπάθειες, ώστε να ιδρυθεί Ογκολογικό Τμήμα στο Νοσοκομείο Δράμας.

Ο στόχος είναι, να βοηθηθούν οι καρκινοπαθείς ασθενείς της Δράμας, ώστε να μην περιφέρονται στα Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης και Καβάλας, πράγμα που προσθέτει τεράστιες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους.

Στην επιστολή του, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών αναφέρεται αρχικά στην κατάσταση η οποία επικρατεί με τους Καρκινοπαθείς, το πόσοι είναι δηλαδή, σε ποια Νοσοκομείο πηγαίνουν για θεραπείες, ενώ στη συνέχεια κάνουν λόγο για τον τρόπο ίδρυσης Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Δράμας.

 

Η επιστολή του Συλλόγου Καρκινοπαθών
[Η Δράμα είναι στους  4 πρώτους νομούς στην Ελλάδα σε θνησιμότητα από καρκίνο. Οι καρκινοπαθείς ανέρχονται τουλάχιστον σε 1000 άτομα μέλη του συλλόγου καρκινοπαθών εγγεγραμμένα και πολλά περισσότερα άτομα που έχουν καρκίνο και λόγο ταμπού δεν γράφονται στον σύλλογο. Στο ΓΝ Καβάλας το 2016 παρακολουθούνται περίπου 900 Δραμινοί με καρκίνο, στην Αλεξανδρούπολη περίπου 100 και στα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης εκτιμώνται ότι παρακολουθούνται περίπου 800 ασθενείς. Μόνο πέρσι στο Θεαγένειο νοσηλεύτηκαν 1450 ασθενείς από Δράμα. Στους ασθενείς αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι ασθενείς με νεοπλασίες του αίματος (λεμφώματα, χρόνιες λευχαιμίες) και ορισμένοι ασθενείς που επιλέγουν να μην καταγραφούν και παρακολουθούνται ιδιωτικά.

Είναι γνωστή η ταλαιπωρία και το κόστος σε απώλεια εργατοωρών, σε οδοιπορικά και η ψυχοσωματική καταπόνηση των ασθενών αυτών που πρέπει συνήθως κάθε 20 ημέρες να μετακινούνται σε Καβάλα, Θεσσαλονίκη ή Αλεξανδρούπολη για χημειοθεραπεία-ακτινοθεραπεία. Επίσης, είναι γνωστό ότι το Θεαγένειο που επιφορτίζεται το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών έχει μεγάλη αναμονή στα ραντεβού και οι συνθήκες βραχείας νοσηλείας για χημειοθεραπεία είναι δύσκολες λόγω συνωστισμού και παλαιότητας του ξενοδοχειακού εξοπλισμού.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε την προσθήκη στο σχεδιαζόμενο νέο οργανόγραμμα του ΓΝ Δράμας ενός αυτοτελούς ογκολογικού τμήματος βραχείας νοσηλείας-χημειοθεραπείας με πρόβλεψη για 2 παθολόγους – ογκολόγους (1 επιμελητή Α’ και 1 επιμελητή Β’) , 4 νοσηλεύτριες, 1 διοικητικό υπάλληλο και έναν επισκέπτη υγείας. Υπάρχουν ογκολόγοι με δυνητικό ενδιαφέρον για τη Δράμα αλλά πρέπει πρώτιστα να ανοίξουν θέσεις στον οργανισμό και μετά το Υπουργείο να προκηρύξει τις θέσεις. Σε πρώτη φάση μπορεί να έλθει επικουρικός ογκολόγος ή να αποσπαστεί από άλλα νοσοκομεία ογκολόγος μέχρι να βρεθεί και ο μόνιμος ιατρός.

Όμως προκειμένου να είναι λειτουργικό το ογκολογικό τμήμα πρέπει παράλληλα να συσταθούν ξανά οι 2 Παθολογικές Κλινικές, όπως υπήρχαν αρμονικά επί 20ετίας, πριν την αναγκαστική συγχώνευση το 2012.  Αυτό κρίνεται ως εντελώς απαραίτητο γιατί μόνο σε δυο Παθολογικές Κλινικές που εφημερεύουν κάθε 2η ημέρα, μπορεί να υπάρχει ασφαλές ιατρικό περιβάλλον με πραγματικές μονώσεις ασθενών, έλεγχο επισκεπτηρίου, καθαριότητα, ηρεμία και αποφυγή συγχρωτισμών και ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων ώστε οι ιατροί να νοσηλεύουν με επάρκεια τους ογκολογικούς ασθενείς. Τέλος σας αναφέρουμε ότι το δυνητικό κόστος για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων του Ογκολογικού Τμήματος θα προέλθει από χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Νιάρχος.

 

Με τον τρόπο αυτό θα προκύψουν τα ακόλουθα οφέλη:
α) καλύτερη ποιότητα ιατρονοσηλευτικών υπηρεσιών
β) μείωση κόστους από την αποφυγή των μετακινήσεων των καρκινοπαθών σε άλλες πόλεις- το οποίο καλύπτει ο ΕΟΠΠΥ
γ) βελτιστοποίηση ψυχολογίας ασθενών
δ) το ΓΝ  Δράμας θα αποτελεί πόλο έλξης για ασθενείς από παρακείμενους νομούς
ε) αποσυμφόρηση των υπερφορτωμένων Ογκολογικών Κλινικών Θεσσαλονίκης
στ) κίνητρο για προσέλκυση νέων ιατρών και καλύτερη εκπαίδευση των ειδικευόμενων

 

Περιμένουμε την απάντηση και συνδρομή σας προς την οριστική επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των καρκινοπαθών της Δράμας γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο.]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *