Στην Συνθήκη Σένγκεν Βουλγαρία και Ρουμανία
Ανοικτά σύνορα από το Τελωνείο
Εξοχής χωρίς διαβατηριακό έλεγχο
► Υψηλή κινητικότητα για την περίοδο της Ονειρούπολης
► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κ. Νευροκοπίου κ. Μωυσίδης
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΠΟ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, έχουν πλέον ενταχθεί στο χώρο της Συνθήκης Σένγκεν και είναι πλήρη μέλη αυτής. Αυτό σημαίνει ότι, πλέον, οι πολίτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα μπορούν να εισέρχονται στην Ελλάδα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, χωρίς κανέναν διαβατηριακό ή οποιονδήποτε άλλον έλεγχο.
Το χαρακτηριστικό της Συνθήκης Σένγκεν, είναι ότι όσοι άνθρωποι και εμπορεύματα βρίσκονται στον χώρο Σένγκεν, μπορούν να διακινούνται ελεύθερα χωρίς κανέναν έλεγχο στα σύνορα μεταξύ των χωρών που ανήκουν στην Συνθήκη και τον χώρο Σένγκεν.
Όπως είναι γνωστό, οι πολίτες των χωρών της Σένγκεν μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα προς κάθε χώρα που βρίσκεται στην ίδια Συνθήκη, όπως είναι όλες οι χώρες που είναι ενταγμένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αξίζει να διευκρινίσουμε ότι, ακόμα και πολίτες τρίτων χωρών που βρίσκονται εντός χωρών της Συνθήκης Σένγκεν, μπορούν επίσης να ταξιδεύουν ελεύθερα και χωρίς κανέναν διαβατηριακό ή άλλον έλεγχο. Ο μόνος διαβατηριακός ή άλλος έλεγχος που γίνεται, είναι στα εξωτερικά σύνορα της Συνθήκης Σένγκεν. Για παράδειγμα, αν ένας Ρώσος πολίτης θέλει να περάσει στην Ελλάδα οδικώς μέσω Ρουμανίας, θα υποστεί διαβατηριακό έλεγχο εισερχόμενος στη Ρουμανία, ενώ θα μπορεί να ταξιδεύει ελεύθερα χωρίς άλλους ελέγχους μέσω Βουλγαρίας προς την Ελλάδα.
Χωρίς αστυνομικό έλεγχο στα σύνορα
Τα παραπάνω εξηγεί μιλώντας στον «Π.Τ.» ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κ. Νευροκοπίου, κ. Ιγνάτιος Μωυσίδης, Αστυνόμος Α΄ και τονίζει: «Από τον περασμένο Απρίλιο, η Βουλγαρία προσχώρησε στη Συνθήκη Σένγκεν μέσω των θαλάσσιων και εναέριων συνόρων και είχε μείνει ως εκκρεμότητα η προσχώρησή της μέσω των χερσαίων συνόρων, κάτι το οποίο ισχύει πλέον από 1 Ιανουαρίου 2025».
Όπως εξηγεί ο ίδιος, «αυτό στην πράξη σημαίνει ότι, στα ελληνοβουλγαρικά χερσαία σύνορα, σταμάτησε από 1 Ιανουαρίου 2025 ο διαβατηριακός έλεγχος, που σημαίνει ότι η διέλευση από τα σύνορα γίνεται απρόσκοπτα χωρίς να υπάρχει ελληνική ή αστυνομική δύναμη που να ελέγχει τα ταξιδιωτικά έγγραφα των πολιτών. Και αυτό ισχύει για όλους τους ταξιδιώτες, και για τους ημεδαπούς και τους αλλοδαπούς».
Αυτό που σημειώνει επίσης ο κ. Μωυσίδης, είναι ότι «έχουν αποφασιστεί κάποια αντισταθμιστικά μέτρα και υπάρχει μια επιπλέον δύναμη αστυνομικών στην ευρύτερη περιοχή των συνόρων, οι οποίοι στο εσωτερικό της χώρας διενεργούν δειγματοληπτικούς αστυνομικούς ελέγχους, όχι όμως συστηματικούς. Υπάρχουν περιπολικά σε άλλα σημεία, όπως γίνεται στο εσωτερικό της χώρας».
Αναμενόμενη αύξηση επισκεψιμότητας
Ερωτώμενος σχετικά με το αν κατά την περίοδο της Ονειρούπολης είχαμε κάποια αυξημένη κινητικότητα στο Τελωνείο της Εξοχής, ο κ. Μωυσίδης απαντάει θετικά: «Είχαμε την αναμενόμενη αύξηση τόσο στην είσοδο προς την Ελλάδα, όσο και προς την Βουλγαρία από Έλληνες. Αυτή την εποχή είναι αρκετοί που πηγαίνει στο Μπάνσκο για χιονοδρομία».
Επισημαίνει πάντως, ότι, «και φέτος είχαμε μια αυξημένη κίνηση από τη Βουλγαρία προς τη Δράμα για την Ονειρούπολη. Η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή, είναι ότι η κίνηση κυμάνθηκε για άλλη μια φορά, στα συνηθισμένα όσον αφορά την Ονειρούπολη πάντα».
Απαντώντας στην ερώτηση αν με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Συνθήκη Σένγκεν και με την κατάργηση του διαβατηριακού ελέγχου, «μπορεί στις αρχές να έχουμε μια μικρή άνοδο στην επισκεψιμότητα, παρ’ όλα αυτά όμως, στη συνέχεια αυτή επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα».
Διευκρίνιση για το ταξίδι
Διευκρινιστικά, ο κ. Μωυσίδης τονίζει ότι, «καλό θα είναι σε κάθε περίπτωση και αποτελεί υποχρέωση του κάθε πολίτη, όταν ταξιδεύει σε χώρες Σένγκεν, να έχει μαζί του διαβατήριο ή ταυτότητα. Και αυτό γιατί μπορεί κάποιος να υποστεί έναν έλεγχο στο εσωτερικό της Βουλγαρίας και αν δεν έχει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο, να υποστεί μια ταλαιπωρία μέχρι να εξακριβωθούν τα στοιχεία. Το λέω αυτό γιατί πολλοί ρωτούν για τα παιδιά τους που δεν έχουν διαβατήριο. Όπως μας ενημέρωσαν πάντως οι Βούλγαροι, είναι υποχρεωτικό να έχουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο γιατί μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει κάποιος έλεγχος στο εσωτερικό της κάθε χώρας».