Πρόγραμμα από το ΥΠΕΝ για την ενεργειακή απόδοση των ΔΕΥΑ
Έτοιμη η ΔΕΥΑ Δράμας για ένταξη
σε πρόγραμμα εξοικονόμησης
ενέργειας του Υπ. Περιβάλλοντος
Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Τεχνικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΔ κ. Χρ. Βογιατζής
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης ΔΕΥΑ σε όλη την Ελλάδα, είναι γνωστά σε όλους. Με το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, οι ΔΕΥΑ βρέθηκαν μπροστά σε τεράστια χρέη προς τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προσπαθεί να προχωρήσει σε νέες καταστάσεις όπως τις μεταξύ τους συγχωνεύσεις.
Μια απ’ αυτές τις Δημοτικές Επιχειρήσεις είναι και η ΔΕΥΑ του Δήμου Δράμας, η οποία σήμερα συνεχίζει να οφείλει ένα ποσό περίπου 2 εκατ. ευρώ.
Στα μέσα Νοεμβρίου, οι ΔΕΥΑ και οι Δήμοι όλης της χώρας, εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στις συγχωνεύσεις, ενώ έχουν ζητήσει από το ΥΠΕΝ να τους επιτραπεί να στήσουν δικά τους ενεργειακά πάρκα με φωτοβολταϊκά συστήματα, ώστε να μπορέσουν να εξοικονομήσουν ενέργεια, κάτι όμως που δεν έχει γίνει δεκτό από την κυβέρνηση μέχρι στιγμής.
Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, λίγο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, το ΥΠΕΝ πέρασε εν μέσω άλλου νομοσχεδίου το ζήτημα των συγχωνεύσεων μεταξύ των ΔΕΥΑ.
Ενεργειακή απόδοση
Στο πλαίσιο της ενεργειακής απόδοσης των ΔΕΥΑ, το ΥΠΕΝ προχώρησε στο άνοιγμα ενός νέου προγράμματος, ύψους 40 εκατ. ευρώ, το οποίο στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας αντλιοστασίων ύδρευσης, τουλάχιστον κατά 20%, όπως και της μείωσης εκπομπών CO2 κατά 20% ετησίως. Η μείωση αυτή μπορεί να γίνει μέσω παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης και βελτίωσης της λειτουργικής αποδοτικότητας στα αντλιοστάσια των ΔΕΥΑ.
Στο πρόγραμμα αυτό, μπορεί φυσικά να ενταχθεί και η ΔΕΥΑ Δήμου Δράμας, η οποία βέβαια θα πρέπει να ετοιμάσει την σχετική πρόταση και να την καταθέσει από 14 Ιανουαρίου έως και 31 Μαρτίου 2025 που είναι η προθεσμία.
Έτοιμη η ΔΕΥΑ Δράμας
Ο «Π.Τ.» επικοινώνησε με τον Τεχνικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΔ κ. Χρ. Βογιατζή, σχετικά με το αν η ΔΕΥΑΔ μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα και απάντησε θετικά. Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ήδη υπάρχει έτοιμη μελέτη, την οποία ετοιμάζεται να καταθέσει.
Προς το παρόν δεν θέλησε να δώσει περισσότερα στοιχεία, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να πάρει την τελική απόφαση το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΔ και ανάλογα να προχωρήσει η πρόταση.
Το πρόγραμμα
Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ποσοστό επιδότησης διαμορφώνεται στο 60% της καθαρής αξίας (χωρίς ΦΠΑ) των επιλέξιμων δαπανών, πράγμα που σημαίνει ότι το 40% τίθεται από ιδίους πόρους των ΔΕΥΑ.
Τα ποσά του προγράμματος κατανέμονται σε τρεις κατηγορίες ως εξής:
ΔΕΥΑ Δήμων με λειψυδρία – 7 εκατ. ευρώ.
ΔΕΥΑ Θεσσαλίας – 10 εκατ. ευρώ.
ΔΕΥΑ λοιπών περιοχών – 23 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στις επιλέξιμες δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, χωρίζονται σε δύο, βασικές κατηγορίες:
α) Άμεσες Επεμβάσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης: περιλαμβάνουν βελτιώσεις εξοπλισμού σε αντλιοστάσια (π.χ. αντικατάσταση κινητήρων, εγκατάσταση inverter και τηλεχειρισμού), καθώς και υποστήριξη μέσω ενεργειακών ελέγχων και προετοιμασίας φακέλων.
β) Στρατηγικές Μελέτες Μακροπρόθεσμης Εξοικονόμησης Ενέργειας, που εστιάζουν στον εντοπισμό, την αξιολόγηση και την αποτύπωση δυνατοτήτων εξοικονόμησης ενέργειας σε επίπεδο οργανισμού, παρέχοντας στρατηγικό πλαίσιο για μελλοντικές δράσεις.