Από το Δήμο Δράμας σε συνεργασία με την Raycap
Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα
για τους πρώτους 10 εξωτερικούς
απινιδωτές στη Δράμα
► Μιλάει στον «Π.Τ.» η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών κα. Τσακιρίδου
► Πλήρες ηλεκτρονικό πρόγραμμα παρακολούθησης για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Του Θανάση Πολυμένη
Η ΔΡΑΜΑ είναι μια πόλη, η οποία μπορεί να επαίρεται, ότι έχει τους περισσότερους εξωτερικούς απινιδωτές από οποιαδήποτε άλλη πόλη στην Ελλάδα και ότι ακολουθεί πλέον ένα από τα σημαντικότερα πιλοτικά προγράμματα στον τομέα αυτό.
Όπως είναι γνωστό, εδώ και μερικά χρόνια, με πρωτοβουλία του Δραμινού Καρδιολόγου κ. Κώστα Γκατζούλη και την αμέριστη οικονομική και άλλη πολύτιμη βοήθεια του αείμνηστου προέδρου της RAYCAP Κώστα Αποστολίδη, τοποθετήθηκαν σε διάφορους δημόσιους χώρους 26 εξωτερικοί απινιδωτές. Στο επόμενο διάστημα μέχρι σήμερα, σταδιακά και άλλοι φορείς τοποθέτησαν απινιδωτές σε σχολεία ή άλλες υπηρεσίες.
Πλέον, από το 2024, ο Δήμος Δράμας έχει αναλάβει την πλήρη συντήρησή τους, όπως της αλλαγής μπαταριών και ηλεκτροδίων, τα οποία είναι αναγκαία για τη λειτουργία τους.
Το πρόβλημα όμως ήταν ότι, όλοι αυτοί οι απινιδωτές, βρισκόντουσαν εντός των δημοσίων κτιρίων όπως στο δημαρχείο, στο Δημοτικό Ωδείο, στο Διοικητήριο, στο Δημοτικό Στάδιο, σε Ιερούς Ναούς και αλλού. Αυτό σημαίνει ότι, όταν οι χώροι αυτοί είναι κλειστοί, οι συμπολίτες μας δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σ’ αυτούς όταν τους χρειαστούν.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Δραμινών Ημερών Καρδιολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα παραμονές Χριστουγέννων, ο εκπρόσωπος της ΔΕΔΚΑ και Δραμινός Καρδιολόγος κ. Αχιλλέας Παπαδόπουλος, έκανε γνωστό ότι στις αρχές Ιανουαρίου, θα ξεκινούσε το πιλοτικό πρόγραμμα, ώστε 10 απινιδωτές να βγουν εκτός κτιριακών εγκαταστάσεων. Παράλληλα, θα τοποθετούνταν σ’ αυτούς ένα ηλεκτρονικό σύστημα, που μόλις κάποιος χρησιμοποιήσει έναν απινιδωτή, θα δίνει σήμα στο ΕΚΑΒ, στην Πυροσβεστική και στην Αστυνομία.
Σύμβαση με το Δήμο Δράμας
Το πρόγραμμα αυτό έχει ξεκινήσει πλέον να υλοποιείται πιλοτικά και ήδη οι πρώτοι απινιδωτές έχουν βγει και έχουν τοποθετηθεί σε εξωτερικούς χώρους ώστε να είναι προσβάσιμοι σε όλους.
Για το θέμα αυτό, ο «Π.Τ.» μίλησε με την αρμόδια αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κα. Σοφία Τσακιρίδου, η οποία σημειώνει αρχικά: «Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι πλέον έχει γίνει και επίσημα η υπογραφή της σύμβασης δωρεάς των 26 απινιδωτών της RAYCAP προς τον Δήμο της Δράμας, μετά από την πρόθεση του δημάρχου και την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, ότι προτίθεται να αναλάβει την διαχείρισή τους και τον έλεγχο λειτουργίας , όλων όσων βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου».
Όπως σημειώνει η ίδια, «η σύμβαση έχει υπογραφεί από την εκπρόσωπο της εταιρείας κα. Αποστολίδου Καλίσσα, το δήμαρχο Δράμας κ. Γεώργιο Παπαδόπουλο, τον εκπρόσωπο της ΔΕΔΚΑ καρδιολόγο κ. Αχιλλέα Παπαδόπουλο και τον εκπρόσωπο της εταιρείας Pragma .
Από την πλευρά του ο Δήμος της Δράμας έχει ήδη ορίσει υπεύθυνο υπάλληλο για την τεχνική υποστήριξη τους, τον κ. Οικονομίδη Χρήστο».
Ερωτώμενη αν έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα, η κα. Τσακιρίδου τονίζει ότι «ήδη έχουν αφαιρεθεί από το εσωτερικό των κτιρίων όπου βρίσκονται οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές και πλέον τοποθετήθηκαν σε τέτοια θέση που να είναι προσβάσιμη η συσκευή στο κοινό. Τα σημεία αυτά είναι στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας, στο δημοτικό κήπο, στη ΔΕΥΑΔ, στο ΚΑΠΗ Δράμας και στο ΚΑΠΗ Ξηροποτάμου, ενώ στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλοι πέντε».
Όπως σημειώνει μάλιστα η ίδια, «τι νόημα είχε που βρίσκονταν σε κλειστούς χώρους και το κυριότερο χωρίς να λειτουργούν οι μπαταρίες και τα ηλεκτρόδια να είναι ληγμένα; Μια συσκευή σωτήρια για την ανθρώπινη ζωή κι όμως κλειδωμένη σε κτίρια, χωρίς την δυνατότητα χρήσης της».
Πλατφόρμα διαχείρισης
Από εκεί και πέρα, στόχος του πιλοτικού προγράμματος είναι η παρακολούθηση των συσκευών αυτών για λόγους ασφάλειας τόσο των ασθενών, των χρηστών, αλλά και της ίδιας της συσκευής.
Αυτό σημαίνει ότι, η εταιρεία Pragma, έχει ξεκινήσει και υλοποιεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, με την οποία θα ελέγχεται η λειτουργία κάθε απινιδωτή, όπως η διάρκεια ζωής της μπαταρίας και των ηλεκτροδίων της ή οποιασδήποτε βλάβης και βέβαια, η παρακολούθησή της από τη στιγμή που αυτή βγει από τη θέση της και σε ποιο σημείο βρίσκεται.
Όπως εξηγεί η κα. Τσακιρίδου, «με στόχο την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και της ασφάλειας των πολιτών, η εταιρεία Pragma, θα υλοποιήσει μια πλήρη πλατφόρμα διαχείρισης απινιδωτών για τον Δήμο, 10 αρχικά, μετατρέποντας τις συσκευές σε “έξυπνους” απινιδωτές με στόχο την αποτελεσματικότερη διάσωση των ασθενών, εξασφαλίζοντας τη λειτουργία και τη συντήρησή τους.
Αυτή η τεχνολογική λύση περιλαμβάνει επίσης μια καινοτόμο εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που επιτρέπει στους πολίτες να εντοπίσουν τον πλησιέστερο απινιδωτή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, η πλατφόρμα ενημερώνει αυτόματα το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, καθώς και πιστοποιημένους χρήστες που βρίσκονται κοντά, ώστε να μπορούν να επέμβουν άμεσα και να συνδράμουν με τις γνώσεις χειρισμού των απινιδωτών».
Αυτό που τονίζει η ίδια, είναι ότι «ακόμη και αν κάποιος, κακόβουλα θέλει να πάρει τον απινιδωτή από το κουτί στο οποίο προστατεύεται, αυτόματα θα ειδοποιούνται υπηρεσίες (ΕΚΑΒ, Αστυνομία κτλ.) και η θέση του θα είναι εμφανής όπου κι αν τον μεταφέρει».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα ξεκινάει ένα τέτοιο πρόγραμμα, που θα είναι πρωτοπόρο.