Home > Νέα > Το ΑΠΘ αποχαιρέτησε τον πρώην πρύτανη, Δραμινό Μιχάλη Παπαδόπουλο

Το ΑΠΘ αποχαιρέτησε τον πρώην πρύτανη, Δραμινό Μιχάλη Παπαδόπουλο

Το ΑΠΘ αποχαιρέτησε

τον πρώην πρύτανη,

Δραμινό Μιχάλη Παπαδόπουλο

 

Βαθιά θλίψη για την απώλεια του Δραμινού Μιχάλη Παπαδόπουλου, διακεκριμένου καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου εκφράζουν οι πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος. Η εξόδιος ακολουθία του Μιχάλη Παπαδόπουλου, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, πραγματοποιήθηκε χθες  το πρωί στον ναό Αγίου Νικολάου στην Αρετσού Καλαμαριάς.

«Ο εκλιπών ήταν μια εξέχουσα προσωπικότητα της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, ένας ιδιαίτερα αγαπητός πανεπιστημιακός δάσκαλος που τίμησε το ΑΠΘ, με την πολύχρονη και ακαταπόνητη προσφορά του στη διοίκηση του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας. Υπηρέτησε με συνέπεια σε πολύ σημαντικές θέσεις ευθύνης το ΑΠΘ για 15 συναπτά έτη, Κοσμήτορας της Πολυτεχνική Σχολής, Αντιπρύτανης και Πρύτανης του ΑΠΘ για δυο συνεχείς θητείες, καθώς και Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για δύο έτη. Είχε πλούσιο επιστημονικό και ερευνητικό έργο, με διεθνή αναγνώριση και μάλιστα τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της τότε Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας με την απονομή του “ Μεγάλου Σταυρού”, την ύψιστη τιμητική διάκριση που αποδίδεται σε μη Γερμανό πολίτη, σε αναγνώριση του έργου του και της προσφοράς του για την ανάπτυξη της ελληνογερμανικής συνεργασίας», αναφέρεται στο ψήφισμα του ΑΠΘ και εκφράζονται συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.

«Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη, τόσο για τη μεγάλη του προσφορά και το έργο του όσο και για τον γλυκό χαρακτήρα του», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών. «Εκλέχθηκε ένα χρόνο μετά την πτώση της δικτατορίας και, ως καθηγητής στο Εργαστήριο Οικοδομικής και Φυσικής των Κτιρίων, ήταν από αυτούς που έδωσαν νέα πνοή στην εκπαιδευτική διαδικασία. Υπήρξε ένας από τους πιο αγαπητούς καθηγητές, τόσο μεταξύ των συναδέλφων του, όσο και μεταξύ των φοιτητών του, που γέμιζαν πάντα τα αμφιθέατρα στο μάθημά του», σημειώνουν οι συνάδελφοί του, προσθέτοντας ότι ο εκλιπών υπήρξε «πολυγραφότατος, ασχολήθηκε και μετά την αφυπηρέτησή του με τη συγγραφή πλήθους δοκιμίων, εκ των οποίων το τελευταίο παρουσιάστηκε τον προηγούμενο μήνα».

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1936 στη Δράμα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Θεσσαλονίκη, δούλεψε επί μία δεκαετία ως ελεύθερος επαγγελματίας στη Δυτική Μακεδονία και εκπόνησε στη συνέχεια το διδακτορικό του στο Άαχεν της Γερμανίας. Μετά τη μεταπολίτευση επέστρεψε στην Ελλάδα όπου εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής για δύο τριετίες από το 1988 ως το 1994 και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου από το 1994 ως το 1997. Το 1997 εξελέγη Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη το 2000 για μία ακόμη τριετία. Για το έργο του είχε τιμηθεί, μεταξύ άλλων, από το Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας «για την καλλιέργεια των γραμμάτων και του ανθρωπισμού σε παγκόσμια κλίμακα», από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το «οφίκιο του Άρχοντος-Αρχιτέκτονος», από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους με τον «Χρυσόν Σταυρόν του Αγίου Γεωργίου», από το Ροταριανό Όμιλο Θεσσαλονίκης ως επίτιμο μέλος του. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας τού είχε απονείμει τον «μέγα σταυρό αξίας» του Τάγματος Αξίας, σε αναγνώριση των διακεκριμένων υπηρεσιών που πρόσφερε στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Ήταν παντρεμένος από το 1964 με τη Βιολέττα και είχε δύο παιδιά, τον Άγι και την Χάρι-Όλγα.

[πηγή φωτογραφίας ΑΠΘ]