Home > Πρώτο Θέμα > Δρομολογήθηκαν εργασίες προστασίας της Καπναποθήκης Πορτοκάλογλου της οδού Περδίκκα -Από το Δήμο Δράμας

Δρομολογήθηκαν εργασίες προστασίας της Καπναποθήκης Πορτοκάλογλου της οδού Περδίκκα -Από το Δήμο Δράμας

Από το Δήμο Δράμας

Δρομολογήθηκαν εργασίες

προστασίας της Καπναποθήκης

Πορτοκάλογλου της οδού Περδίκκα

Με τη σύμφωνη γνώση της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων ΑΜΘ

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΓΝΩΣΤΗ σε όλους μας Καπναποθήκη Πορτοκάλογλου της οδού Περδίκκα στην πόλη της Δράμας, αποτελεί ένα ακόμα διατηρητέο μνημείο. Έχει κατασκευαστεί από τον διάσημο Αυστριακό αρχιτέκτονα Konrad von Vilas το 1904.

Στην εν λόγω καπναποθήκη εργάστηκαν αρκετές γενιές των προγόνων μας, ενώ εγκαταλείφθηκε οριστικά κατά τη δεκαετία του 1990 και ακολούθως αγοράστηκε από το Δήμο Δράμας το 2000. Από την εγκατάλειψή της και μετά, η Καπναποθήκη Πορτοκάλογλου άρχισε να φθείρεται με γρήγορους ρυθμούς, καθώς δεν υπήρξε καμιά συντήρηση στο πέρασμα του χρόνου.

Λόγω του ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κτίσματα στην ιστορία της πόλης, το κτίριο έχει ενταχθεί στο κατάλογο της αναβάθμισης της πολιτιστικής εμπειρίας στον αστικό ιστό της Δράμας υπό τον γενικό τίτλο του έργου «Άρωμα Ταμπάκου».

Δυστυχώς, πρόκειται για ένα ακόμα κτίριο το οποίο έχει αφεθεί στο έλεος της φθοράς του χρόνου, μιας και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κατορθωτό από το Δήμο Δράμας να αναπαλαιωθεί και να ανακαινισθεί, καθώς το κόστος αυτών των εργασιών είναι πραγματικά πολύ υψηλό.

Παλαιότερα, το Απρίλιο του 2019, είχε γίνει μια προσπάθεια, ώστε με την ανακαίνισή του να χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία της Σχολής Κινηματογράφου. Μάλιστα, η εταιρεία Raycap, είχε προχωρήσει στη δωρεά μιας αρχικής αρχιτεκτονικής μελέτης, η οποία έγινε τότε από τον κ. Στέλιο Κόη, της εταιρείας Kois Associated Architects, η οποία και είχε παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας.

Όπως είχε τονίσει τότε ο ίδιος ο αρχιτέκτονας κ. Κόης, «η προμελέτη αφορά στην αξιοποίηση της Καπναποθήκης από το Φεστιβάλ Δράμας και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ως Τμήμα Σπουδών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων και Κέντρο Έρευνας Κινηματογράφου».

Βέβαια, τίποτα δεν προχώρησε όσον αφορά την εν λόγω αρχιτεκτονική μελέτη, καθώς το κόστος που είχε προβλεφθεί από αυτήν για την αναπαλαίωση και ανακαίνισή της, άγγιζε τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Όπως όλοι μπορούμε να καταλάβουμε, πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό, το οποίο θα ήταν σχεδόν αδύνατον να βρεθεί μέσω οποιουδήποτε προγράμματος.

Επί της ουσίας τα σχέδια εγκαταλείφθηκαν, ενώ η σημερινή δημοτική αρχή, δεν έχει ακόμα εκφράσει ανοικτά τα σχέδιά της για το συγκεκριμένο κτίριο.

Αν η μελέτη του 2019 είχε εκτιμήσει το κόστος στα 15 εκατ. ευρώ, καταλαβαίνουμε πόσο θα μπορούσε να αυξηθεί σήμερα η κοστολόγηση αυτή με τις διάφορες ανατιμήσεις. Σήμερα, ο Δήμος Δράμας αναζητεί για παράδειγμα συμπληρωματικά χρήματα για να μπορέσει να ξεκινήσει το νέο έργο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στο κέντρο της πόλης της Δράμας, το οποίο αγγίζει τα 24 εκατ. ευρώ.

Αναγκαίες εργασίες προστασίας

Σήμερα, η Καπναποθήκη Πορτοκάλογλου της οδού Περδίκκα, παρ’ όλο που αποτελεί ένα ακόμα διατηρητέο κτίριο από την ιστορική εποχή του καπνού στη Δράμα, είναι αφημένη στο έλεος της φθοράς του χρόνου και των καιρικών συνθηκών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Δράμας έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε ορισμένες αναγκαίες εργασίες προστασίας του και για το λόγο αυτό έχει ζητήσει και πήρε την άδεια της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Όπως εξηγεί μιλώντας στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σαλπιγκτίδης, «με υπόδειξη της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων, θα προστατεύσουμε την Καπναποθήκη Πορτοκάλογλου. Στο πλαίσιο αυτό, θα κλείσουμε τα παράθυρα με μοριοσανίδες ώστε να προστατευτεί από διάφορες συνθήκες».

Επίσης, «όσον αφορά στην στέγη του κτιρίου, υπάρχουν κάποια σημεία από τα οποία μπορεί να μπαίνουν νερά. Μπορέσαμε και φωτογραφήσαμε τη στέγη και είδαμε τι προβλήματα υπάρχουν». Όπως σημειώνει πάντως ο ίδιος, «οι εργασίες θα γίνουν με ίδιους πόρους του Δήμου» και θα ολοκληρωθούν εντός του 2025.

Το μέλλον της Καπναποθήκης

Σε γενικό πλαίσιο πάντως, θα πρέπει να πούμε ότι το μέλλον της είναι ακόμα αβέβαιο. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους, παρ’ όλα αυτά χρειάζονται αρκετά χρήματα. Ενώ υπάρχουν και οι απόψεις εκείνες που μιλάνε ακόμα και για τη δημιουργία ενός Μουσείου Καπνού, κάτι που η Δράμα σήμερα δεν διαθέτει, ενώ θα μπορούσε να είχε δημιουργηθεί.

Πάνω απ’ όλα όμως, ελπίδα όλων είναι – όπως και αν χρησιμοποιηθεί στο μέλλον – να μπορέσει να αναπαλαιωθεί και να ανακαινιστεί.