Home > νέα > Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η διάθεση του Δήμου Δράμας να μην το επαναλειτουργήσει Συμπολίτης μας έφτασε στο σημείο να καλύψει χρηματικό κενό στο ταμείο του Δικτύου

Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η διάθεση του Δήμου Δράμας να μην το επαναλειτουργήσει Συμπολίτης μας έφτασε στο σημείο να καλύψει χρηματικό κενό στο ταμείο του Δικτύου

Τι ειπώθηκε σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

και η διάθεση του Δήμου Δράμας

να μην το επαναλειτουργήσει

Συμπολίτης μας έφτασε στο σημείο να καλύψει χρηματικό κενό στο ταμείο του Δικτύου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΑΠΟ τα ενδιαφέροντα θέματα που τέθηκαν στην πρώτη λογοδοσία της δημοτικής αρχής Δράμας για το 2025, ήταν και αυτό της πιθανής επαναλειτουργίας του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το θέμα έφερε με επερώτησή του ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη και Ζωή» κ. Χρήστος Μπακόπουλος, δίνοντας αρχικά ορισμένα στοιχεία, όπως ότι «ιδρύθηκε το 2012 με 35 ιδρυτικά μέλη τα οποία στην πορεία ξεπέρασαν τα 52».

Όπως είπε, «είχε συγκροτηθεί ένα άτυπο διοικητικό συμβούλιο το 2015, πρόεδρος ήταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος  Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Δράμας και σ’ αυτό συμμετείχαν, εκπρόσωποι της Οικολογικής Κίνησης, από τη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών παράρτημα Δράμας, τον Ιατρικό Σύλλογο και τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Δράμας».

Ο κ. Μπακόπουλος αναφέρθηκε στο ρόλο του Δικτύου που ήταν «να προγραμματίζει διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, αλλά να πραγματοποιεί και εκδηλώσεις ώστε να φέρουν έσοδα προς το Δίκτυο με σκοπό να διατίθενται προς διάφορους στόχους, ανάμεσα σ’ αυτούς και την εξυπηρέτηση πολλών αναξιοπαθούντων μετά από εισηγήσεις προς την Κοινωνική Υπηρεσία».

Ο κ. Μπακόπουλος ρώτησε τέλος τι γίνεται με το χρηματικό αποθεματικό που υπήρχε, το οποίο θα μπορούσε σήμερα να δοθεί σε συμπολίτες μας και αν το Δίκτυο μπορεί να επανασυσταθεί και να επαναλειτουργήσει.

Απάντηση έδωσε αρχικά η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών, η οποία αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία κυρίως, τα οποία παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Όπως είπε η κα. Τσακιρίδου, «επί δημαρχίας του κ. Χαρακίδη τον Σεπτέμβριο του 2012 διαβιβάζεται σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους του Δήμου Δράμας, ένα σχέδιο της Χάρτας Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης προκειμένου να γίνει χαρτογράφηση των κοινωνικών αναγκών και να δημιουργηθεί το τοπικό Σύμφωνο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, άρα και το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου. Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Προγραμματισμού και Πληροφορικής ήταν ο κ. Γρηγορίου».

Όπως εξήγησε η κα. Τσακιρίδου, «όλοι οι συμμετέχοντες, συμφώνησαν να συνυπογράψουν ένα άτυπο συμφωνητικό που όμως θα είχαν καθ’ δέσμευση αυτοί οι φορείς απέναντι στον εαυτό τους και στην κοινωνία της Δράμας, να είναι συνεπείς προς τις αποφάσεις αυτές».

Η κα. Τσακιρίδου εξήγησε ότι το Δίκτυο ήταν άτυπο, καθώς όταν μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας προσπάθησε να ετοιμάσει το Καταστατικό «κάποιοι διαφώνησαν – ενώ συμμετείχαν – θεωρώντας ότι δεν θα φαινόταν το έργο των συλλόγων, αλλά του Δήμου», όπως η ίδια τόνισε ότι πληροφορήθηκε αναζητώντας στοιχεία.

Παρ’ όλα αυτά, το Δίκτυο συνέχισε να λειτουργεί, τόσο με αντιδήμαρχο στη συνέχεια τον κ. Μωυσιάδη, για λίγο τον κ. Δερμετζή και αργότερα τον κ. Παναγιωτίδη, «ο οποίος αρνήθηκε τη συνέχιση του Δικτύου, μόνο και μόνο επειδή υπήρχαν λόγοι που αφορούσαν κάποιες οικονομικές συναλλαγές του Δικτύου μέσω της Αναπτυξιακής».

Όπως τόνισε μάλιστα, τα έσοδα του Δικτύου εκείνη την εποχή «προέρχονταν από μια μεγάλη δωρεά από κατοίκους και του Δήμου του Λάουφ Γερμανίας, από συναυλίες, από μπαζάρ, από δράσεις. Όμως χωρίς νομική υπόσταση, έπρεπε να βρει ένα τρόπο να διαχειριστεί και τα οικονομικά. Τη διαχείριση των οικονομικών ανέλαβε να έχει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας μέσω της ΑΜΚΕ Επιμένουμε Δράμα».

Όπως εξήγησε, στη βοήθεια προς τους πολίτες, «δινόταν στους πολίτες τα χρήματα μέσω   του ταμείου και ο πολίτης τα έπαιρνε νόμιμα με τη μορφή δανεισμού και ο πολίτης έπρεπε να τα επιστρέψει. Αυτό συνεχίστηκε για αρκετό καιρό μέχρι που σταμάτησε η λειτουργία του επί του κ. Παναγιωτίδη».

Κάποια στιγμή έγινε γνωστό επί του κ. Μωυσιάδη, ότι υπήρχε ένα κενό στο ταμείο ποσού 2.800 ευρώ, τα οποία τελικά καλύφθηκαν από μια δωρεά συμπολίτη μας και το συνολικό αποθεματικό άγγιζε τις 4.000 ευρώ.

Αναφορικά με το ζήτημα της επαναλειτουργίας του Δικτύου η κα. Τσακιρίδου σημείωσε ότι «δεν είναι ότι δεν έχουμε σκοπό να το θέσουμε εν ενεργεία. Αλλά θέλουμε να βάλουμε μια βάση κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Δεν θα είναι η ποσότητα των Συλλόγων, και δεν έχει νόημα να ξανακάνουμε κάτι που θα έχει φθίνουσα πορεία».

Αρνητικός με την επανασύσταση ο δήμαρχος

Για το θέμα μίλησε και ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι «η ουσία είναι ότι δεν μπόρεσε να λειτουργήσει αυτό το εγχείρημα, υπήρχαν αποποιήσεις ευθυνών και κατ’ επέκταση υπάρχουν εκκρεμότητες οικονομικές. Ήρθε ένας ιδιώτης και κάλυψε ένα ποσό για να σταματήσει εκεί η ιστορία αυτή. Αν μη τι άλλο, δημόσιο χρήμα ήταν το οποίο προκαταβάλλεται από το Δήμο και τελικά δημιουργούνταν οικονομικά κενά. Αυτό το αισθάνθηκα εγώ ως πρόεδρος της Αναπτυξιακής, με την εκκρεμότητα που θα βρεθούν τα λεφτά και ποιος θα τα πληρώσει. Η Αναπτυξιακή μπήκε ως εταίρος να μανατζάρει αυτό με την έννοια του δημόσιου φορέα και τελικά κι εκείνη βρέθηκε εκτεθειμένη μέχρι που ένας πολίτης κάλυψε το κενό. Αλλά, κάτι το οποίο απέτυχε δεν υπάρχει λόγος να το επαναφέρουμε. Υπάρχουν άλλοι φορείς; Όλοι οι φορείς της Δράμας ήταν. Σήμερα ποιους θα πάμε να βρούμε; Τους ίδιους με άλλες διοικήσεις; Το μοντέλο απέτυχε μέσα σε μια δεκαετία, λίγο πριν το 2019 κατέρρευσε».

Όπως συμπλήρωσε μάλιστα, «εγώ ως δήμαρχος δεν θα ήθελα να μπω μπροστά σε ένα τέτοιο εργαλείο, το οποίο όμως θα δημιουργήσει προβλήματα κοινωνικά. Και δεν έχω τη διάθεση ούτε την πρόθεση να μπλέξουμε σε τέτοιου είδους ιστορίες. Η Κοινωνική Υπηρεσία ξέρει πολύ καλά το ρόλο της και κάνει σωστή τη δουλειά της».